Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΗΝ ΤΡ. ΚΥΠΡΟΥ, ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΛΑΪΚΗ


O κυπριακός λαός έδωσε τη μάχη του ..και θα συνεχίσει  Γ.Ζ. 
Με μία συμφωνία-σοκ εξέρχεται η Κύπρος από τις τεταμένες, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Με ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις του κυπριακού πολιτικού κόσμου και των πολιτών, καθώς με τις αποφάσεις που επιβάλλονται αλλάζει άρδην το οικονομικό μοντέλο της χώρας, ενώ πλήττονται άμεσα καταθέτες και εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα.

Η συμφωνία προβλέπει “κούρεμα” για τις καταθέσεις (μόνο) άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και λουκέτο στη Λαϊκή, αφού πρώτα διασπαστεί σε “καλή” και “κακή”, με την πρώτη να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου, φέροντας μαζί της τα 9 δισ. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η ΕΚΤ.
Αυτά προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που είχε λάβει η δεύτερη, όπως ακριβώς ζητούσε επιμόνως η Κριστίν Λαγκάρντ και απέρριπτε η Λευκωσία.

Το ύψος του “κουρέματος” στην Τράπεζα Κύπρου θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες ανάμεσα στις κυπριακές αρχές και την τρόικα. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή οι καταθέτες, που διαθέτουν άνω των 100.000 ευρώ, δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό της περιουσίας τους.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προτάθηκε στη Λευκωσία “κούρεμα” έως και 60%, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή. Νεότερες πληροφορίες κατέβαζαν το ποσοστό στο 30-40%.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τρ. Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Το μέρος των καταθέσεων και τοποθετήσεων που “κουρεύονται” θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ (που παγώνουν προς το παρόν) στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, που υπολογίζεται στα 4,2 δισ. ευρώ.

Η εκκαθάριση θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικά με τον περιορισμό κεφαλαίων, δικαίωμα που έχει μετά την υπερψήφιση σχετικού νομοσχεδίου.

Η συμφωνία -όπως πρώτος ανακοίνωσε ο Β. Σόιμπλε- δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή, καθώς αφορά σε αναδιάρθρωση των δύο μεγάλων τραπεζών και όχι σε γενικό φόρο στις τράπεζες.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα.

Το ποσό του δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε10 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία δανεισμού που συνήψε. “Είμαι ικανοποιημένος διότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο”, είπε.
“Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα βάσει των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαρρής, σημειώνοντας ότι με την απόφαση “αποφύγαμε την καταστροφή, την έξοδο από το ευρώ”.

“Δεν ξέρουμε το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου”, είπε, επισημαίνοντας ότι οι καταθέσεις που θα “κουρευτούν” θα μετατραπούν σε μετοχές, σηματοδοτώντας ότι και τα Ταμεία Προνοίας που διατηρούν καταθέσεις στην Τρ. Κύπρου θα υποστούν “κούρεμα”.

Ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε ότι ένας σημαντικός αριθμός καταθετών στην Τρ. Κύπρου βρίσκεται στην κατηγορία άνω των 100.000 ευρώ: “Θα προσπαθήσουμε το συντομότερο να εξακριβώσουμε τα ποσά και το πόσο θα μειωθούν”

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στην κυπριακή οικονομία από αυτή τη συμφωνία, είπε ότι “είναι ένα αναπόφευκτο προϊόν μίας δύσκολης προσαρμογής”.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η τρόικα θα καταλήξει στις λεπτομέρειες του κυπριακού Μνημονίου τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου.

Δύσκολο μέλλον… με σοκ

Ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι “το προσεχές μέλλον θα είναι δύσκολο για την Κύπρο και τους πολίτες της, αλλά η Κομισιόν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να απομειώσει το σοκ”.

“Είναι απαραίτητο για την Κύπρο να ανοικοδομήσει την οικονομία της σε νέες βάσεις. Μπροστά μας έχουμε ακόμα αρκετές δυσκολίες”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι και για την Κύπρο θα δημιουργηθεί task force.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συγχαίρει τις κυπριακές αρχές “που έλαβαν γενναίες αποφάσεις για τις τράπεζες”, επισημαίνοντας ότι θα εισηγηθεί την έγκριση του “πακέτου” στο ΔΣ του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία δίδεται “μια μόνιμη, διαρκής και πλήρης χρηματοδοτική λύση στην Κύπρο”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση που ελήφθη είναι καλύτερη από την αρχική, καθώς επικεντρώνεται στις δύο βασικές τράπεζες της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η απόφαση της περασμένης εβδομάδας για “κούρεμα” στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ ήταν λάθος, απάντησε γενικόλογα.

Σημείωσε δε ότι η ευρωζώνη αναμένει τη συνδρομή της Ρωσίας, ειδικά όσον αφορά στην επιμήκυνση του υπάρχοντος δανείου.

Η γερμανική Βουλή συνέρχεται- η κυπριακή όχι

“Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της νήσου”, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι “η Επιτροπή μας πληροφόρησε ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί”.

“Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, νομικά η γερμανική κάτω Βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με τη δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση.

Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

“Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

“Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου”, είπε.

Ο οίκος Μoody’s σχολίασε ότι η Κύπρος δεν απέφυγε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

πηγή: nooz.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου