Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

EUROGROUP: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!


ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!  ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ!


Η Iskra αναδημοσιεύει χωρίς, προς το παρόν, κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ ιστοσελίδων, από Ελλάδα και Κύπρο, για την κατάπτυστη συμφωνία στο Eurogroup, εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες αν και κατά πόσον η Κύπρος, που οδηγείται σε οικονομική και κοινωνική πανωλεθρία, θα μπορέσει να αποφύγει και την άτακτη χρεωκοπία.

ΤΟ EUROGROUP ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΟι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, που επικαλείται ο "Φιλελεύθερος", η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τράπεζα Κύπρου διασώζεται οριστικά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν θα υπάρξει κούρεμα στις άλλες τράπεζες.

Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

«Εχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Ανστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με μήνυμα του στο Twitter ο κ.Ανστασιάδης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον συνεχάρει για την κατάληξη των προσπαθείων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της Κύπρου.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με κοινοτικούς παράγοντες, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Στο δείπνο παρακάθισαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.Ο κ. Ομήρου είπε ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες για τοπεριεχόμενο της συμφωνίας τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για αυτό. Απλώς εκτίμησε πως με τη συμφωνία αυτή θα σωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Σε μήνυμά του μέσω Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης τόνισε πως «Κορυφώνονται οι προσπάθειες» για την επίτευξη συμφωνίας.

Νωρίτερα, παρέμενε ανοικτό εάν η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, ύψους 9 δισεκ. ευρώ, επρόκειτο να ανακατευθυνθεί στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο δανεισμός της Τράπεζας Κύπρου από την ΕΚΤ μέσω ELA θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί, όπως και η δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να καταληχθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου. Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Eκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει «bail-in» των μη ασφαλισμένων καταθετών στην Λαϊκή -δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ - ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ
Μετά από μία νύχτα με πολλές ανατροπές, έκλεισε το πακέτο "διάσωσης" της Κυπριακής οικονομίας, στο οποίο συμφώνησαν η Κυπριακή Κυβέρνηση και οι δανειστές στο Eurogroup. Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

- Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.

-Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.

- Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.

- Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

- Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

- Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.

-Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

Στο Eurogroup δεν αποφασίστηκε το ύψος του κουρέματος της Τράπεζας Κύπρου, καθώς θα χρειαστεί λίγος καιρός για να γίνουν οι υπολογισμοί. Οι πληροφορίες όμως της καταρχήν συμφωνίας, ανέφεραν για ποσοστό γύρω στο 30% - 32%. Το Eurogroup αναμένει πως τα κοινοβούλια του ESM θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP


«To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018.

Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.

Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.

Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε ειπωθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ' αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλωσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Το Eurogroup αναμένει πως τα κοινοβούλια του ESM θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου».

TASK FORCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Τη δημιουργία Task Force για την Κύπρο ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Στόχος της Task Force θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, για την ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας, είπε. "Η Κύπρος είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η Ευρώπη θα σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού", δήλωσε ο Ρεν.


ΛΑΓΚΑΝΤ: ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ


«Ηταν ένα καλό αποτέλεσμα. Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και εστιάζεται η προσοχή στις δυο τράπεζες. Μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές μπορούμε να έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Με βάση αυτά και την τελική συμφωνία της τρόικα θα εισηγηθώ στο Δ.Σ. την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλιγκ του ESM σημείωσε ότι ο μηχανισμός θα ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία ώστε σε λίγες ημέρες να είναι έτοιμο να παρουσιάσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης.Αναμένει τα πρώτα χρήματα να εισρεύσουν στην Λευκωσία στις αρχές Μαΐου.


ΝΤΑΙΖΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ MOU


Ο κ Νταιζελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο για την Κύπρο παραμένει στα 10 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι το draft του Μνημονίου Κατανόησης (MoU) θα είναι έτοιμο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίουκαι συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την επιμήκυνση του δανείουτων 2,5 δισ. ευρώ.



ΣΑΡΡΗΣ: ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

«Η συμφωνία δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που κερδίσαμε για να κάνουμε μια νέα αρχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής. Αναγνώρισε ότι πολλοί από τους ξένους επενδυτές και καταθέτες είναι δυσαρεστημένοι «θα είναι ψέμα να μην παραδεχθούμε ότι θα έχουμε σημαντικές απώλειες», παραδέχθηκε.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ EUROGROUP
Η συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε στη μία και μισή το πρωί, μετά από τρεις αναβολές. Μέχρι την έναρξη της συνεδρίας, και οι 16 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν αναθέσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης με την υπό τον κ. Αναστασιάδη κυπριακή αντιπροσωπία στην τρόικα, επικουρούμενη κατά διαστήματα από τους κ.κ. Μπαρόζο, Bαν Ρόμπαιη, αλλά και τους «σκληρούς» Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και νύχτας όλα τα σενάρια έμειναν ανοικτά, περιλαμβανομένου ακόμη και του εφιαλτικού να μην υπάρξει κατάληξη και να υποχρεωθεί η Κύπρος να εξέλθει από το ευρώ μετά από χρεοκοπία.

Οι διαπραγματευτές όλων των πλευρών ισχυρίζονταν, με διαρροές ως επί το πλείστον, πως έκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να αποφύγουν την εξάντληση του τελεσίγραφου της ΕΚΤ για τη διακοπή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες (αύριο Τρίτη), αλλά ακόμη και το άνοιγμα των διεθνών αγορών, σήμερα το πρωί, με μια νέα πολιτική αβεβαιότητα για την ευρωζώνη.

Το μεγαλύτερο αγκάθι από όλα, στη διάρκεια των φαινομενικά ατελείωτων διαπραγματεύσεων, αποδείχθηκαν τα 9 δις που έχει λάβει από τον ELA, το εργαλείο παροχής προσωρινής ρευστότητας που διαθέτει η ΕΚΤ, η υπό εκκαθάριση πλέον Λαϊκή Τράπεζα. Επ΄αυτού συζητήθηκαν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, που περιελάμβαναν από το να τεθεί και η Τράπεζα Κύπρου υπό εκκαθάριση, μέχρι κούρεμα καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες ή 50% με 60% κούρεμα στις καταθέσεις της Κύπρου.

Η κατάσταση εξαρχής περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο καθώς οι δανειστές ξεκαθάρισαν πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δεν υφίστανται μετά την κρίση των περασμένων 24ώρων. Όπως έλεγαν πηγές του Eurogroup, δεν ισχύουν πλέον οι προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης, αλλά δεν ισχύει κι η πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, που, όπως άφησε να εννοηθεί και ο κ. Σόιμπλε, σημαίνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να βρει περισσότερα από 5,8 δις με το καλημέρα.

Για την ακρίβεια, η επιδείνωση της προοπτικής του δημοσίου χρέους σημαίνει πως χρειάζονται άλλα 2 δις, ενώ τα 2 δις που προβλέπονταν στην προηγούμενη - ατυχήσασα - συμφωνία του Eurogroup από ιδιωτικοποιήσεις, πλέον μειώνονται στα 700 εκ. λόγω της άθλιας κατάστασης της οικονομίας. Άρα, κι εκεί θα πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση με κάποιο τρόπο.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ,ΜΑΛΛΟΝ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 26/03

"Αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες, θα σημαίνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Μάλλον όμως θα ανοίξουν»" δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο διευθυντής του Γρ. Τύπου του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πάμπος Χαραλάμπους.

"Πολλοί καταθέτες, Κύπριοι και ξένοι, έχουμε αποκομίσει πολλά οφέλη από τα προνόμια που μας προσέφερε το τραπεζικό μας σύστημα, αυτό που ζητείται αυτή τη στιγμή είναι να διανεμηθούν δίκαια τα κέρδη των καταθετών για να διασωθεί η οικονομία", συμπλήρωσε ο κ. Χαραλάμπους και προσέθεσε πως το ελληνικό PSI στοίχισε 4 δισ. στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

http://www.iskra.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου