Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Παραδοχή ΔΝΤ, νευρικός κλονισμός Ευρώπης και η Αθήνα την πάπια


Η παραδοχή του λάθους του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και η αναγκαιότητα ενός νέου κουρέματος του χρέους έχει προκαλέσει το λιγότερο εκνευρισμό στην Ευρώπη και τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα των New York Times στο «ερωτικό τρίγωνο (τρόικα)» υπάρχει ένταση με τους δύο βασικότερους «συντρόφους», ΔΝΤ και Κομισιόν, να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο ευθύνες για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν τα «νεύρα» θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στο διαζύγιο. Λάδι στη φωτιά ρίχνει με νέες δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα» παίρνοντας αποστάσεις από το καβγά. «Τα είχα πει από την αρχή τα λάθη που αναφέρει το ΔΝΤ», ανέφερε διακριτικά ο πρωθυπουργός από το Ελσίνκι και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει τα λάθη που έγιναν από τους δανειστές». Την Κυριακή αναμένεται η τοποθέτησή του Αντώνη Σαμαρά προσυνέδριο της ΝΔ, ίσως εκεί να πει κάτι περισσότερο...

«Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής και εκτιμά ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Φαινομενικά όλα ξεκίνησαν με την έκθεση του ΔΝΤ. Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ταμείο επισημαίνει το ζήτημα της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα οι διαφωνίες του ζευγαριού έμπαιναν κάτω από το χαλί, ενώ η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά αποτελέσματα των «λάθος πολλαπλασιαστών» του προγράμματος που οδήγησαν σε μια πρωτοφανή ύφεση και στην έκρηξη της ανεργίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, που πρώτος είχε ανακοινώσει σε αναφορά του το ζήτημα των «λάθος πολλαπλασιαστών», μιλώντας στο Γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο «France Inter», ρίχνει λάδι στη φωτιά, επισημαίνοντας πως ΔΝΤ και Ευρώπη έχασαν χρόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. «Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες», τονίζει.

Το ΔΝΤ είχε προτείνει μια αναδιάρθρωση του χρέους από την αρχή, ωστόσο οι Ευρωπαίοι τότε είχαν αρνηθεί αυτό το ενδεχόμενο φοβούμενοι τη μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες. Τότε μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων κατείχαν ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ επισημαίνει πως το κούρεμα αποφασίστηκε τελικά ένα χρόνο αργότερα και όχι με αποφασιστικό τρόπο. «Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό», και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε. «Η επίδραση ενός βαρέως χρέους, επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία», προειδοποίησε υπογραμμίζοντας ότι το κύριο δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα.

«Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να μειώσει το βάρος του χρέους», εκτίμησε. Όταν ρωτήθηκε για την υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα ο Μπανσάρ επανέλαβε πως ήταν λάθος η εκτίμηση. «Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος», τόνισε.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη φαίνεται να χάνουν την υπομονή τους με την «κυνική ειλικρίνεια» του ΔΝΤ. «Δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο να προσπαθεί το ΔΝΤ να νίψει τας χείρας του και να ρίξει το φταίξιμο στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία Όλι Ρεν, ενώ ο εκπρόσωπός του αμφισβήτησε ακόμα και τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ ως «εντελώς λάθος και αβάσιμα».


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της ευρωζώνης. Αν και το κούρεμα μοιάζει ως πιθανότερη λύση, ακόμα και για τους πιο φανατικούς της λιτότητας, οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν το αυτονόητο. Ο Σόιμπλε δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιβεβαιώσει ένα νέο κούρεμα, καθώς αυτομάτως θα έπρεπε η γερμανική κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες, και μάλιστα προεκλογικά, πως ένα ποσό από τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα θα χαθεί.

Διαβάστε επίσης: «Διαπραγματευτικό όπλο» η παραδοχή του ΔΝΤ για Βενιζέλο και Κουβέλη

Στην αντίπερα όχθη, η ομολογία του ΔΝΤ και ο ευρωπαϊκός πανικός έχουν ενισχύσει τις φωνές που μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την τρόικα για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει. Πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για κάποιο εκλεγμένο θεσμό, αλλά για ένα σύνολο τεχνοκρατών. «Η τρόικα έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να την αγγίξει κανένας. Είναι το τέλος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Udo Bullmann, Γερμανός σοσιαλιστής και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Udo Bullmann, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των New York Times, επικρίνει ανοιχτά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη. «Ποια είναι αυτή η τρόικα; Δεν έχει καμία διεύθυνση, ούτε αριθμό τηλεφώνου. Με ποιον ακριβώς μιλάς; Η τρόικα έχει σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο ώστε να αποφεύγουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με έναν αδιαφανή και μη δημοκρατικό τρόπο ώστε κανείς να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες».

Η εφημερίδα New York Times υπογραμμίζει πως αν και η έκθεση του ΔΝΤ αποτελεί εν μέρει ένα «Mea Culpa» «έχει χτυπήσει ένα ευαίσθητο νεύρο στις Βρυξέλλες». «Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ενοχληθεί καθώς μέχρι σήμερα έχουν αποφύγει να επικρίνουν το ταμείο παρά τις διαμάχες που σημειώνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες». Αυτό συνέβη, όπως αναφέρεται, και στην περίπτωση της Ελλάδας με την επιμονή του ΔΝΤ σε μη ρεαλιστικούς στόχους για το χρέος, αλλά και στην περίπτωση της Κύπρου, ιδιαίτερα για την άμεση ματαίωση του αρχικού σχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απο την πλευρά της προσπαθεί κρατήσει έναν περισσότερο ουδέτερο ρόλο. Ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη πως «η ΕΚΤ δεν έχει να πει κανένα «mea culpa» στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και πως «το ΔΝΤ δεν ασκεί καμία κριτική στην ΕΚΤ», ενώ σε έναν ρόλο «μεσολαβητή» σημείωσε πως «ανεξάρτητα από τα λάθη του παρελθόντος, ας δούμε τι συμβαίνει στο παρόν: Βρισκόμαστε πλέον σε καλή πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου