Την υποστήριξή του στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση του Gezi Park, εξέφρασε ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος χαιρέτισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Τουρκία.
“Θεωρώ ότι η αντίσταση έχει νόημα και το χαιρετίζω. Με κάθε έννοια, η στάση αυτή έχει δημιουργήσει μια πολιτική ρήξη”, δήλωσε ο Οτσαλάν, στην επιστολή που διαβάστηκε από τον αντιπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), μετά την επιστροφή του από το Ιμραλί νησί, μετά την επίσκεψή του στον ηγέτη του ΡΚΚ που είναι εκεί φυλακισμένος. Ωστόσο ο Οτσαλάν προειδοποίησε ότι ορισμένες ομάδες μπορεί να προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδηλώσεις και κάλεσε τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην στηρίξουν εθνικιστικά κινήματα.
“Κανείς δεν πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να χρησιμοποιηθεί από εθνικιστικούς, πραξικοπηματικούς κύκλους. Οι δημοκρατικοί, επαναστατικοί, πατριωτικοί και προοδευτικοί κύκλοι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το διαφανές κίνημα υπό την εποπτεία τους,” πρόσθεσε ο Οτσαλάν.
Ο ηγέτης του PKK κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με «σοβαρότητα», σχετικά με την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους. “Οι προσπάθειές μου είναι για περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία. Ελπίζω ότι οι ομόλογοί μου θα αδράξουν την ευκαιρία για να ακολουθήσουν τις ίδιες προσπάθειες με μένα», είπε.
Παρά την αποτυχία πολλών προηγούμενων προσπαθειών, η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε στα τέλη του 2012 τις συζητήσεις με τον Α. Οτσαλάν για να προσπαθήσει να τερματίσει την κουρδική διένεξη, η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 40.000 ζωές από την αρχή της εξέγερσης του PKK το 1984. Μαχητές του ΡΚΚ άρχισαν στις 8 Μαίου να αποχωρούν από το τουρκικό έδαφος για να συσπειρωθούν στις βάσεις τους στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Σε αντάλλαγμα για την αποχώρησή του, το PKK απαιτεί μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους στην Τουρκία, που διεκδικούν την αναγνώριση συγκεκριμένων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και μια μορφή περιφερειακής αυτονομίας.
πηγή: enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου