Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ: ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ


Τη βαθειά του ανησυχία για το μέλλον της Τουρκίας εξομολογήθηκε ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ, λόγω της αδιάλλακτης στάσης που διατηρεί η κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στις διαδηλώσεις για τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, έναν μικρό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

«Ανησυχώ για τη χώρα μου και παρακολουθώ με θλίψη τα γεγονότα. Δεν υπάρχει σημάδι ειρηνικής λύσης στο μέλλον μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών», τόνισε ο Παμούκ ο οποίος παρευρέθη χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Φλωρεντία η εφημερίδα La Repubblica.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ο Παμούκ αρνήθηκε ότι η Τουρκία διέρχεται μία «διαδικασία αλλαγής» και άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το σχέδιο κατασκευής συγκροτήματος αναψυχής στη θέση του πάρκου Γκεζί.

«Ο καθένας που ζει στην Κωνσταντινούπολη έχει σίγουρα να θυμάται και μία ιστορία που να σχετίζεται με την πλατεία Ταξίμ. Καταλαβαίνω και συμπαρίσταμαι σ’ αυτούς τους ανθρώπους (που διαδηλώνουν). Η Ταξίμ έχει τεράστιο πολιτικό παρελθόν. Είδα να περνούν από κει συντηρητικοί, εθνικιστές, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και στρατιωτικούς. Ελπίζω να δοθεί λύση ειρηνικά», σημείωσε ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με τον Ορχάν Παμούκ, η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει μία πλευρά που κλείνει μέσα της τόσα πολλά συναισθήματα και πολιτικές σχέσεις. «Η κυβέρνηση κάνει λάθος που προσπαθεί να φτιάξει εμπορικό κέντρο σε ένα τόσο ευαίσθητο μέρος», συμπληρώνει.

Ως ένας συγγραφέας που χρησιμοποιει την Κωνσταντινούπολη στο κέντρο των μυθιστορημάτων του, ο Παμούκ δήλωσε επίσης στο πρακτορείο Doğan, ότι εύχεται όλοι να έχουν ένα λόγο για το μέλλον της Ταξίμ.

«Σέβομαι το θυμό των διαδηλωτών. Ολος ο κόσμος τους καταλαβαίνει», κατέληξε.

πηγή: Hurriyet Daily News|ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου