Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ανεξέλεγκτη η κρίση στο ΠΑΣΟΚ


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε νωρίτερα για το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κρίση αναμενόταν τη νύχτα των ευρωεκλογών αλλά ξέσπασε ήδη με έναν ασύντακτο τρόπο που κανείς δεν ξέρει τι τελικά θα φέρει. Ολα δείχνουν ότι η ρήξη με τον Γ. Παπανδρέου έχει μεγάλο βάθος και δεν φαίνεται αναστρέψιμη. Αλλωστε, από καμία πλευρά δεν εκδηλώνεται διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης. Η ηγετική παρέμβαση του Μ. Χρυσοχοίδη μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα γιατί δημιουργεί την εντύπωση ότι βιάζεται για τη διαδοχή πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαίου. Οι βενιζελικοί εξοργίστηκαν μαζί του και αυτό αποτυπώθηκε τόσο στα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου που του ζήτησε να παραιτηθεί αφού έχει τόσο ουσιαστικές διαφωνίες, όσο και στην ειρωνεία του Π. Κουκουλόπουλου που είπε ότι μπορεί να απουσίασε από τη Συνδιάσκεψη για την Ελιά, επειδή διάβαζε το μνημόνιο.

Μια ήπια περιγραφή είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δίνη της εσωστρέφειας. Μια πιο ψυχρή προσέγγιση αναφέρεται σε συμπτώματα αποσύνθεσης και σε δυναμική διάλυσυης. Η Καθημερινής σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της περιγράφει ως σκόπελο για την κυβέρνηση την ψηφοφορία για το νέο θεσμικό πλαίσιο των τραπεζών που θα φέρει τη σταδιακή επιστροφή τους σε ιδιώτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει πολιτικά σε αυτό το θέμα και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αγωνία για τη στάση που θα κρατήσουν βουλευτές της συμπολίτευσης, ειδικά παπανδρεϊκοί βουλευτές.

Κυβερνητικές πηγές που παραμένουν αισιόδοξες υποστηρίζουν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι εύθραυστη, γιατί υπάρχουν τα περίφημα "μαξιλαράκια" στα οποία έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πράγματι, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, ο Α. Λοβέρδος και ο Χρ. Αηδόνης, μετά τη συνεργασία τους με το ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστικά επιστρέψει στις τάξεις της συμπολίτευσης. Αλλά ο αντάρτης στο Δήμο Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης έχει την τάση να απέχει από τις δύσκολες ψηφοφορίες, χωρίς να αναφερθεί κανείς στον Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος θεωρείται από πολλές πλευρές απασφαλισμένος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λέγεται έντονα ότι κανείς από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγους να θέλει να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και αποσταθεροποίηση. Δεν παραγνωρίζεται, όμως, οτι μπορεί η "στραβή" να γίνει κατά λάθος, από ατύχημα, ακριβώς επειδή η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι έκρυθμη και δεν υπάρχει κάποιο κέντρο που παράγει την ταραχή, είναι πολλές και διαφορετικές οι εστίες της αναστάτωσης, υπάρχει ένα γενικό ξεχαρβάλωμα.

Η βαθύτερη κυβερνητική προσδοκία για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας και με το καρότο της διαδοχή της του ΠτΔ Κ. Παπούλια από τον Φ. Κουβέλη δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει ισχυρά ερείσματα στην πραγματικότητα. Η Αγ. Κωνσταντίνουν δείχνει να επενδύει στο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, παίρνοντας ακόμη και ολόκληρα κομμάτια. Τόσο στη Χ. Τρικούπη όσο και στο κόμμα του Φ. Κουβέλη θα παρακολουθήσουν προσεκτικά την παρουσίαση σήμερα θέσεων από το "Ποτάμι", γιατί πρόλο που δεν το παραδέχονται επίσημα, ασφαλώς και ανησυχούν ότι μπορεί να δουν την πλάτη του Στ. Θεοδωράκη στις ευρωεκλογές.

Με αυτά τα δεδομένα, θα θεωρηθεί ικανοποιητικό από το επιτελείο του πρωθυπουργού αν η κυβέρνηση φτάσει στις εκλογές του Μαίου αλώβητη. Στο τραπέζι υπάρχει πάντα σενάριο ανασχηματισμού, μήπως μέσα από το μοίρασμα θέσεων ενισχυθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με βουλευτές που σήμερα είναι ανεξάρτητοι. Ωστόσο, δεν είναι εύκολες οι συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής, ειδικά όταν οι εθνικές εκλογές δεν είναι πολύ μακριά.
http://tvxs.gr/news/ellada/anekselegkti-i-krisi-sto-pasok

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου