Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Νιαζί Κιζιλγκιουρέκ: Μαζί θα αγωνιστούμε και θα πάμε παντού

«Για μένα η πρόταση να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ έχει ιστορική σημασία, γιατί κάνουμε ένα βήμα πέραν της επαναπροσέγγισης. Μέσα από αυτή την υποψηφιότητα, Ε/κ και Τ/κ κινητοποιούμαστε μαζί για να δώσουμε αυτή την πολιτική μάχη»
«Είμαι με Τ/κ και Ε/κ κάθε μέρα. Βλέπω στους ανθρώπους μια ικανοποίηση, ένα χαμόγελο, λες και περίμεναν εδώ και πολύ καιρό αυτή τη μέρα. Από την άλλη, με τις επαφές που έχω διαπιστώνω μια μνήμη που επανέρχεται»

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Τ/κ ακαδημαϊκός που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά γνωστός και για την ανάμιξή του στα κοινά και κυρίως στην προσπάθεια για λύση και επανένωση της χώρας μας, μιλά σήμερα στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» για τη συμμετοχή σε μια μάχη που το ΑΚΕΛ του έδωσε την ευκαιρία να δώσει μαζί με Ε/κ και Τ/κ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία «κτίζεται μια καλή βάση για κοινό αγώνα», λέει με νόημα. Η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές είναι για πρώτη φορά μια εκστρατεία δικοινοτική και δίγλωσση… «Μαζί θα αγωνιστούμε και θα πάμε παντού», απαντά σε πείσμα των εθνικιστών ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος.

Γιατί ένας ακαδημαϊκός να αφήσει την έδρα και να πολιτευτεί την ώρα που ο κόσμος απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς;

Είμαι ακαδημαϊκός που δρα και εκτός ακαδημαϊκής ζωής. Επί χρόνια δραστηριοποιούμαι και στις δύο κοινότητες με διαλέξεις, εκδόσεις… Εργάζομαι για μια καλύτερη Κύπρο, για συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, για μια πιο δημοκρατική ΕΕ. Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου απειλούνται βασικές αξίες της ΕΕ. Η άνοδος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας… Το Κυπριακό έχει «παγώσει»… Σε μια τέτοια εποχή έκρινα ορθό να αποδεχτώ την πρόταση του ΑΚΕΛ να είμαι στο ψηφοδέλτιό του. Αυτή η δράση έχει πολλαπλά μηνύματα. Σημαίνει από κοινού κινητοποίηση Ε/κ και Τ/κ. Κτίζεται μια καλή βάση για κοινό αγώνα. Δεν μπορούσα να αρνηθώ να πάρω μέρος στη μάχη σε μια τόσο κρίσιμη εποχή.

Πώς αισθάνεστε που σας έχει επιλέξει το ΑΚΕΛ να είστε υποψήφιος για τις ευρωεκλογές;

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΚΕΛ που το κόμμα αποφάσισε να έχει ένα Τ/κύπριο στο ψηφοδέλτιό του. Με τιμά πάρα πολύ που αυτός ο υποψήφιος είμαι εγώ. Ξέρω ότι το κόμμα δεν αποφάσισε σε μια μέρα. Υπήρξε μια διαδικασία από τη βάση μέχρι την κορυφή… Για μένα η πρόταση αυτή έχει ιστορική σημασία, γιατί κάνουμε ένα βήμα πέραν της επαναπροσέγγισης. Μέσα από αυτή την υποψηφιότητα Ε/κ και Τ/κ κινητοποιούμαστε μαζί για να δώσουμε αυτή την πολιτική μάχη.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ είναι παράτολμη, καθώς μπορεί να έχει κόστος για το κόμμα στην περίπτωση που ο κόσμος δεν σας επιλέξει για μια από τις δύο έδρες.

Σε μια δημοκρατική διαδικασία δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε το αποτέλεσμα. Καλούμε τους Ε/κ και Τ/κ να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Η ανταπόκριση που έχουμε μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ θετική και από τις δύο κοινότητες. Σημασία έχει, ας το πούμε καβαφικά, το ταξίδι.

Με ποια κριτήρια θα θέλατε να σας επιλέξουν Ε/κ και Τ/κ ψηφοφόροι;

Στους Τ/κ λέω μην με ψηφίσετε μόνο και μόνο επειδή είμαι Τ/κύπριος. Και στους Ε/κ λέω μην με ψηφίσετε επειδή είμαι Τ/κύπριος. Είμαι παρών σε αυτή τη μάχη με τις ιδέες μου, με αξίες που υπερασπίζομαι, είμαι γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τη δράση μου, είμαι φεντεραλιστής, πιστεύω στην ειρηνική συμβίωση. Αν αυτές οι προτάσεις μου αγκαλιάζονται, τότε να με ψηφίσουν.

Εδώ και ένα μήνα περίπου οργώνετε την Κύπρο από την Πάφο μέχρι και τον Απόστολο Αντρέα. Ποια μηνύματα παίρνετε από τους πολίτες αυτού του τόπου;

Αυτή η εκστρατεία είναι πολύ ενδιαφέρουσα για μένα από κάθε άποψη. Είναι μια εκστρατεία δικοινοτική και δίγλωσση. Είμαι με Τ/κ και Ε/κ κάθε μέρα. Βλέπω στους ανθρώπους μια ικανοποίηση, ένα χαμόγελο, λες και περίμεναν εδώ και πολύ καιρό αυτή την μέρα. Από την άλλη, με τις επαφές που έχω διαπιστώνω μια μνήμη που επανέρχεται. Συχνά οι Ε/κ θέλουν να μοιραστούν μαζί μου βιώματα με τους Τ/κ. Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει στις περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού όπου ζούσαν Τ/κ. Ξυπνά η μνήμη, παραπέμπει στις παλιές εποχές που ζούσαν μαζί Ε/κ και Τ/κ. Νομίζω κρατάμε την ελπίδα ζωντανή, με αυτή τη διαδικασία, για την ώρα της επανένωσης.

Η υποψηφιότητά σας έχει λοιδορηθεί από αρκετούς εθνικιστές ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος. Σας κατηγορούν ότι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Είναι γεγονός ότι η τ/κ ή δεξιά και άκρα δεξιά ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον μου και εναντίον του ΑΚΕΛ. Ενοχλούνται γιατί μαζί μου έρχονται και άλλοι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ. Δεν είναι έκπληξη η αντίδραση της δεξιάς που δεν πιστεύει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων ή στην ομοσπονδιακή λύση. Η απάντησή μου σ΄ αυτές τις φωνές είναι ξεκάθαρη: Εμείς πιστεύουμε σε μια κοινή πατρίδα, σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο και ο αγώνας αυτός αγγίζει τον κάθε Ε/κ και Τ/κ που έχει το ίδιο όραμα μαζί μας. Μαζί θα αγωνιστούμε και θα πάμε παντού.
Το 2ο είναι ότι οι ευρωεκλογές έχουν μια άλλη σημασία. Είμαστε πολίτες της ΕΕ και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αν ένας Γάλλος ζει στην Κύπρο, μπορεί να διεκδικήσει εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο και μπορεί επίσης να ψηφίσει εδώ. Αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι εθνικιστές. Θέλουν να εγκλωβίσουν τους Τ/κ σε μια πραγματικότητα με εθνοτικά τείχη και θέλουν τους Τ/κ να ξεχάσουν ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Εμείς θυμίζουμε στους Τ/κ ότι είναι και Ευρωπαίοι πολίτες. «Είμαι Ευρωπαίος πολίτης, θα ψηφίσω». Αυτό είναι το σύνθημα.

Σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό ότι υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Τουρκίας, έχω να πω το εξής: Εγώ προσωπικά βλέπω αυτή τη διαδικασία από δύο σκοπιές. Από τη σκοπιά των καταπιεσμένων της Τουρκίας -των δημοκρατών, των Κούρδων που βρίσκονται στη φυλακή. Τι λέει για παράδειγμα ο αρχηγός των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάζ; Γράφει επιστολές και λέει στην ΕΕ “μην σκοτώνετε την ελπίδα”. Όλοι αυτοί βλέπουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Αυτό είναι και δική μου γραμμή. Δεν είναι άνευ όρων. Η Τουρκία έχει μια σειρά υποχρεώσεων. Έχει κυπρογενείς υποχρεώσεις και υπάρχουν και τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που πρέπει να εκπληρώσει.
Αυτό είναι ένας όρος που μπορεί να βάλει κάποιος στην Τουρκία, αλλά αν κάποιοι ακροδεξιοί ή χριστιανοδημοκράτες θέλουν ν’ αφήσουν εκτός την Τουρκία για πολιτισμικούς λόγους, αυτό είναι πολιτισμικός ρατσισμός και αυτό εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η άλλη σκοπιά είναι τα συμφέροντα της Κύπρου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος και στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Αυτό πιστεύουν και όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και για αυτό ως αρχή στηρίζουν τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Οι ισχυρισμοί ότι υπερασπίζω τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι κακόβουλοι και αβάσιμοι.


Με πρωτοστάτη την ομάδα του ΕΛΚ, το ΕΚ ψήφισε πρόσφατα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την τελωνειακή αναβάθμιση της Τουρκίας. Πώς το σχολιάζετε;

Η τελωνειακή ένωση είναι λεφτά, είναι κέρδος, είναι εμπορικές σχέσεις. Το ΕΛΚ δεν ασχολείται καθόλου με την ανάγκη να κάμει η Τουρκία ανοίγματα προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και τις ελευθερίες. Βλέπει μόνο εμπορικές σχέσεις. Εμείς μαζί με αυτές -είναι καλές οι εμπορικές σχέσεις- βλέπουμε και τα πολιτικά κριτήρια και όρους. Τα επιχειρήματά μας βασίζονται σε πολιτικά και όχι πολιτισμικά στοιχεία.

Πώς εκτιμάτε την κίνηση του κ. Ακιντζί να μην παρουσιαστεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα Νέας Σαλαμίνας- Μαγκούσα;

Είναι κρίμα που προέκυψε πρόβλημα σε μια τέτοια όμορφη πρωτοβουλία. Αντιλαμβάνομαι ο κ. Ακιντζί παρουσιάζει μια επιχειρηματολογία που αφορά περισσότερο τα Ηνωμένα Έθνη παρά την ε/κ πλευρά. Είναι κρίμα που έχει συμβεί αυτό. Ο κ. Ακιντζί ξεκάθαρα κριτικάρει τη στάση των Η. Ε.

Πώς βλέπετε την προοπτική επανέναρξης ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό;

Αυτή η προσπάθεια δύσκολα θα δώσει καρπούς. Φάνηκε ότι οι δύο πλευρές έχουν μεγάλες διαφορές. Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι ο κ. Αναστασιάδης άφησε πίσω όσα συμφωνήθηκαν στο Κραν Μοντανά, ιδιαίτερα όσον αφορά την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή σε ομοσπονδιακά όργανα. Υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή θέσης του κ. Αναστασιάδη. Από την άλλη είναι το θέμα των εγγυήσεων για το οποίο η τουρκική πλευρά πρέπει να κάνει ανοίγματα, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των Ε/κ. Κανείς δεν μπορεί να επιμένει σήμερα να συνεχίσει η συμφωνία των εγγυήσεων του 1960. Άρα στα δύο ζητήματα κλειδιά για λύση του Κυπριακού έχουμε αρνητικές ή μη ικανοποιητικές τάσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, έχει θέσει στο πλαίσιό του τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δύο αυτά μείζονα ζητήματα.

Ο κ. Γκουτέρες έχει μια σαφή εικόνα ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν σ’ αυτά τα ζητήματα βήματα μπροστά. Πριν το Κραν Μοντανά, στο θέμα αποτελεσματικής συμμετοχής υπήρχε ταύτιση απόψεων.
Τα θέματα ασφάλειας αφορούν τις εγγυήτριες δυνάμεις και η όποια προετοιμασία σ’ αυτό το θέμα είναι σημαντική. Είναι σημαντικό να υπάρχει συναίνεση. Αν υπάρξει συναίνεση, θα υπάρξει πίεση στην ε/κ πλευρά για το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ.

Δεν υπάρχει διέξοδος εκτός από μια ομοσπονδιακή Κύπρο

Σας ανησυχούν οι φωνές που ακούγονται για λύση δύο κρατών;

Δεν με ανησυχούν. Δεν βλέπω βάση για μια τέτοια εξέλιξη. Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί Ε/κ ηγέτης που θα υπογράψει λύση δύο κρατών. Όλες αυτές οι φωνές θέλουν να μας απομακρύνουν από τη ρεαλιστική λύση της ομοσπονδίας, να σκοτώσουν τη διαδικασία για να μας μείνει πάλι το στάτους κβο. Είναι το στάτους κβο που μας περιμένει και αυτό περιέχει κινδύνους, απειλές και αστάθεια. Άρα δεν βλέπω διέξοδο εκτός από μια ομοσπονδιακή Κύπρο.

https://dialogos.com.cy/niazi-kizilgkioyrek-mazi-tha-agonistoyme-kai-tha-pame-pantoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου