Ο βαθμός ετοιμότητας αλλά και ο ρόλος της περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ήταν το πρώτο ζήτημα αναμέτρησης στο debate των υποψήφιων περιφερειαρχών: Ρένας Δούρου, Γιώργου Πατούλη, Γιάννη Σγουρού και Γιάννη Πρωτούλη, που διοργάνωσε η εκπομπή «Ρουά Ματ» στο Σκάι με τους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Βασίλη Χιώτη.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με κρίσεις και τοποθετήσεις των υποψηφίων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις θέσεις τους ως προς την αναγκαία συνεργασία που επιβάλλει ο νέος εκλογικός νόμος στη διοίκηση της περιφέρειας, αλλά και με μεταξύ τους ερωτήσεις.
Ο διάλογος διημείφθη σε έντονο σχετικά κλίμα με αντεγκλήσεις, αιχμές και επιθέσεις κατά περίπτωση, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να προβαίνει σε επανειλημμένες διαψεύσεις για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το νέο ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά στην Πετρούπολη, που ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Πρωτούλης.
Ο Γ. Πατούλης έστρεψε τα βέλη τουκατά του πρώην και της νυν περιφερειάρχου Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου αντίστοιχα, για τα ανεπαρκώς πεπραγμένα τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την πλευρά τους η Ρ. Δούρου και οΓ. Σγουρός του υπενθύμισαν ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν ανέπτυξε δράσεις ανακύκλωσης ως όφειλε, αντιθέτως «αύξησε κατά πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που έστελνε στην Φυλή».
Ενώ η τοποθέτηση του ιδίου για τη σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου και το ρόλο του περιφερειάρχη σε καταστάσεις κινδύνου προκάλεσε τη θυμηδία του Γ. Σγουρού και τον χαρακτηρισμό «αρλούμπες» για την ανεδαφικότητα τους όπως είπε σπεύδοντας να επαναλάβει ότι:
«Υπάρχουν ήδη οκτώ Συντονιστικά Περιφερειακά Όργανα (όσα και οι Περιφερειακές Ενότητες) τα οποία συνεδριάζουν με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και λαμβάνουν κάθε μέτρο πρόληψης και ετοιμότητας». Υπενθύμισε ότι η περιφέρεια δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα πέραν της συνδρομής της προς το Πυροσβεστικό Σώμα όταν της ζητηθεί, ότι δεν νομοθετεί η ίδια και ότι το κράτος δεν δίνει κονδύλια για να υλοποιηθούν οι όποιοι σχεδιασμοί της.
Νωρίτερα ο Γ. Πατούλης είχε προτείνει μια σθεναρή στάση του περιφερειάρχη έναντι του Δασαρχείου στο θέμα διάνοιξης των δασικών δρόμων ή της κοπής των κλαδιών που αγγίζουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια, έναντι του Πυροσβεστικού Σώματος ακόμη και του υπουργείου Εσωτερικών για την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων προκειμένου να προσλάβουν το σχετικό εποχικό προσωπικό. Υπογράμμισε τον καίριο ρόλο του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου, όπου ο περιφερειάρχης θα κινητοποιεί και θα τους ελέγχει όλους, ενώ σε καταστάσεις κρίσης θα συντονίζει το έργο αντιμετώπισης της καταστροφής.
Στα παραπάνω όπως και στο σχόλιο του Γ. Πατούλη ότι «το κράτος σήμερα δεν διαθέτει όπως άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι τα ανάλογα πτητικά μέσα» αντέδρασε ο Γ. Πρωτούλης προτείνοντας τη σύσταση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Πολιτικής Προστασίας και ολοκληρωμένου σχεδίου διαφυγής από περιοχές - παγίδες. Ανέφερε ότι την τελευταία 10ετία μειώθηκε ο προϋπολογισμός του ΠΣ κατά 1 δισ.ευρώ και ότι δεν έχουν καμία δουλειά οι ιδιώτες να εμπλέκονται στην ΤΑ και την Πολιτική Προστασία λαμβάνοντας ετησίως 17 εκ. ευρώ για την αεροπυρόσβεση κατά την αντιπυρική περίοδο.
Η Ρ. Δούρου από την πλευρά της αφού τόνισε ότι «οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές, δεν κρατούν τις μάνικες», επισήμανε ότι πέραν των αρμοδιοτήτων της, η περιφέρεια ενίσχυσε με 5 εκ. ευρώ το ΠΣ για την αγορά 35 οχημάτων του και διέθεσε το ΚΤΕΟ Μεγάρων προς χρήση του. Επίσης ανέφερε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες συμμετέχουν σε ασκήσεις της ΠΟΥ, ενώ για τρεις ημέρες η περιφέρεια θα συμμετάσχει σε μεγάλη και πολύ δύσκολη άσκηση που θα διεξαχθεί στον Υμηττό με την προσομοίωση της φωτιάς στα όρια των κατοικιών. Άσκηση η οποία θα συμπέσει στις 9 Μαΐου με την άσκηση «Διά Πυρός» του ΠΣ.
Σε ό,τι αφορά το υπό εκπόνηση θεσμικό πλαίσιο του οποίου την αλλαγή εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η Ρ. Δούρου ανέφερε ότι από το 2017 έχουν κατατεθεί εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής όλες οι συγκεκριμένες προτάσεις που ξεκινάνε από τη μείωση των τελών των οχημάτων των εθελοντών έως την ίδρυση Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε δε «ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και μία ομάδα των υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρεια Αττικής όπου εξετάζονται 33 συγκεκριμένες προτάσεις» καθώς το θέμα της Πολιτικής Προστασίας συνεπικουρούμενο και από την κλιματική αλλαγή αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας και «δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε συναρμόδιους φορείς, είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης»
Διαχείριση απορριμμάτων- Φυλή
Στο ζήτημα των απορριμμάτων η Ρ. Δούρου απαντώντας σε ερώτηση θεατή για το εάν πρόκειται να κλείσει η Φυλή, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για το σκοπό αυτό όπως και για την ανακύκλωση», διευκρινίζοντας ότι για την αποκομιδή των απορριμμάτων και το μάζεμά τους από τους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι.
Στην παρατήρηση ότι παρά τη ευρωπαϊκή έγκριση και χρηματοδότηση δεν προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού η Ρ. Δούρου ανέφερε σειρά δράσεων, όπως τις συνεργασίες του ΕΔΣΝΑ με σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες για την αποκομιδή του χαρτιού, την πιλοτική σήμερα λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό αντί της αρχικής πρόβλεψης του ΧΥΤΑ. Έκανε λόγο για τη δημιουργία δύο ΧΥΤΥ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα για την αποκατάσταση Χωματερών σε Π. Φώκαια, Μέγαρα, Καλύβια. «Καταργήσαμε τα τρία εργοστάσια (ΣΔΙΤ σε: Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα)καθώς αντίβαιναν στις ευρωπαϊκές επιταγές, επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου και έχουμε αυτή τη στιγμή έναν περιφερειακό σχεδιασμό μέρος του εθνικού, ο οποίος έχει γίνει νόμος του κράτους και βέβαια έχει εγκριθεί εκ μέρους της Κομισιόν η χρηματοδότηση του», τόνισε χαρακτηριστικά. Εξήρε τη δράση ορισμένων δήμων : Βριλήσσια, Βάρης- Βούλα -Βουλιαγμένης, Κυθήρων, Περιστέρι κ.α. για τα επιτεύγματα τους στον τομέα της ανακύκλωσης.
Από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης μίλησε για την αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ζήτημα της ανακύκλωσης, μέσω δράσεων που θα υλοποιήσουν οι δήμοι μετά από ικανοποιητική χρηματοδότηση και για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού τους. Επισήμανε τη χρήση κινήτρων και ανταποδοτικότητας προς τον πολίτη στη βάση της λογικής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ανέφερε ότι ο δήμος Αμαρουσίου το 2016-17 σημείωσε μείωση των στερεών αποβλήτων σε 10,2% όταν ο μέσος όρος των δήμων είχε μείωση 3%, ενώ το 2017-18 είχε μείωση 15,2%». Τέλος πρότεινε επανασχεδιασμό από μηδενική βάση του σχετικού Περιφερειακού Σχεδιασμού και στο μεταβατικό στάδιο, λόγω της επικινδυνότητας που εγκυμονεί ο επαπειλούμενος κορεσμός της Φυλής, να προχωρήσει το σύστημα με διαδικασίες fast track .
Ο Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε τον Γ. Πατούλη για συμμετοχή στο περιβαλλοντολογικό έγκλημα της Φυλής καθώς ως δήμαρχος Αμαρουσίου για 12 χρόνια την «έχει φορτώσει με 500.000 τόνους σκουπιδιών από το Μαρούσι». Υποστήριξε την σύμπραξη των ΣΔΙΤ που είχε προκρίνει ο ίδιος αμφισβητώντας την πληρωμή για εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων και ζήτησε επανασχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι η Φυλή είναι υπερκορεσμένη και έπρεπε να είχε κλείσει. «Θάβονται απορρίμματα πάνω σε απορρίμματα και προσευχόμαστε να μη σκάσει η χωματερή». Ζήτησε τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων που θα κάνει ανακύκλωση και κομποστοποίηση των σκουπιδιών. Τόνισε ότι στον χώρο των σκουπιδιών γίνεται χορός εκατομμυρίων τα οποία καρπώνονται ιδιώτες. Κατήγγειλε τις εργολαβίες που δίνουν οι δήμοι για την προώθηση της ανακύκλωσης, προτείνοντας την ανάπτυξη σχετικών δράσεων - σε συνεργασία με το κράτος- ώστε να καλυφθούν από μόνιμους εργαζόμενους οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για αυτήν την δράση.
https://tvxs.gr/news/ellada/anebikan-oi-tonoi-sto-neo-debate-ton-ypopsifion-perifereiarxon-attikis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου