Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Τα σχέδια για τη «μεγάλη έξοδο» της ανθρωπότητας


Τα σχέδια και οι μπίζνες για τον εποικισμό του Διαστήματος. Η Σελήνη, ο Άρης και αποικίες σε γήινη τροχιά είναι πιθανές επιλογές...
Η ζωή στο εγγύς μέλλον, όπως τη φαντάζεται ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, θα μοιάζει σε πολλά με τη σημερινή. Οι άνθρωποι θα αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις, θα μετακινούνται για να πάνε στη δουλειά τους και θα ξεκουράζονται τα σαββατοκύριακα. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα ζούμε σε τεράστιους περιστρεφόμενους κυλίνδρους, που θα μοιάζουν πολύ με τον πλανήτη μας αλλά θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω του.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», είναι ένας από τους πολλούς που σκέφτονται σοβαρά τι θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι εάν χρειαστεί ποτέ να αναπτύξουν μόνιμες εγκαταστάσεις εκτός της Γης.

Το όραμα του Τζεφ Μπέζος βασίζεται σε ιδέες που πρωτοπαρουσίασε τη δεκαετία του 1970 ο επιστήμονας του Πρίνστον Τζέραλντ Ο’ Νιλ. Πρότεινε οι άνθρωποι να ζουν σε ένα σετ δίδυμων κυλίνδρων, ο κάθε ένας από τους οποίους θα είχε διάμετρο 6,43 χιλιόμετρα και μήκος 25,7 χιλιόμετρα. Οι κύλινδροι θα περιστρέφονταν αντίστροφα ώστε να κοιτάζουν διαρκώς τον ήλιο.

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση για τη διαστημική του εταιρεία Blue Origin, ο Μπέζος πρότεινε ότι μια σειρά από αυτές τις αποικίες θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για συγκεκριμένες χρήσεις: κάποιες για κατοικίες, άλλες για βιομηχανίες και άλλες για διασκέδαση. Πρότεινε ακόμη κάποιοι από τους κυλίνδρους να έχουν χαμηλότερη βαρυτική έλξη ώστε οι κάτοικοι «να μπορούν να φτάσουν πετώντας με τα δικά τους φτερά». Οι καιρικές συνθήκες θα ήταν «σε όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως την πιο όμορφη μέρα στο Μάουι» είπε αναφερόμενος στο γραφικό νησί της Χαβάης. «Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η αρχιτεκτονική εάν δεν χρειαζόταν να εκπληρώσει τον πρωταρχικό της σκοπό, που είναι να παρέχει καταφύγιο» είπε σε μια εκδήλωση στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάιο.

Ο Τζεφ Μπέζος δεν είναι ο μοναδικός που ερευνά την ιδέα της ζωής στο Διάστημα. Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς, κυβερνήσεις, επιστήμονες και επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να μελετούν πιο σοβαρά σχέδια, που κάποτε θεωρούνταν ότι ανήκουν περισσότερο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

«Οι άνθρωποι ανέκαθεν αποδείκνυαν πως θα κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσουν» λέει η Τερέζε Γκρίμπελ, αναπληρώτρια βοηθός διαχειρίστρια προγραμμάτων στη Διεύθυνση Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας της ΝΑSΑ. «Εάν η Γη καταστεί μη βιώσιμη, τότε θα έχουμε λόγο να πάμε κάπου αλλού».

Υπάρχουν και άλλα σχέδια για εποικισμό του Διαστήματος με διαφορετικούς τρόπους. Η Γκρίμπελ προβλέπει ότι έως το 2028 οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν κανονικά στη Σελήνη, εάν η ΝΑSΑ καταφέρει να βρει τον τρόπο να επιβιώσουν από την παγερή σεληνιακή νύχτα. Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής του SpaceX Έλον Μασκ προκρίνει την επιλογή του Άρη, παρά το μακρύτερο ταξίδι.

Εξορύξεις στο φεγγάρι

Η βασική πρόκληση πίσω από κάθε πρόταση είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να εξάγονται πόροι από όπου και αν επιλέξουν να ζήσουν οι άνθρωποι. Στην περίπτωση της Σελήνης αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι θα χρησιμοποιηθεί ο πάγος που βρέθηκε πρόσφατα στους πόλους της και θα μετατραπεί σε νερό, οξυγόνο και υδρογόνο για καύσιμα.

Η ISpace είναι μόνο μια από τις λίγες εταιρείες που πιστεύουν ότι μια τέτοια ευκαιρία θα μπορούσε να αποδειχθεί επικερδής. Η γιαπωνέζικη αυτή εταιρεία αναφέρει ότι συγκέντρωσε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία της να πάει στη Σελήνη και να αρχίσει εργασίες εξόρυξης. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Τακέσι Χακαμάντα λέει ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να στηθεί μια μόνιμη αποικία εκεί.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον εποικισμό του Διαστήματος είναι να βρεθούν οι πόροι που χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες μεταφοράς» λέει ο κ. Χακαμάντα. «Χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες προωθητικών καυσίμων, επομένως οι εξορύξεις στη Σελήνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πάρουμε».

Οι εξορύξεις στο φεγγάρι αποτελούν ζωτικό στοιχείο και στα σχέδια του Τζεφ Μπέζος. Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλάει μερίδιο ύψους 1 δισ. δολαρίων από τις μετοχές του στην Amazon κάθε χρόνο ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση του Blue Orizon, που σχεδιάζεται να προσσεληνωθεί έως το 2024.

Ακόμη και οι πιο ενθουσιώδεις όμως δεν κρύβουν τον σκεπτικισμό τους για το πόσο θα μπορούσε να τελεσφορήσει το σχέδιο των εξορύξεων στο φεγγάρι.

Ο Αλ Γκλόμπους, πρώην εργολάβος στη ΝΑSΑ, είναι υπέρμαχος των αποικιών του Ο' Νιλ, πιστεύει όμως ότι τα υλικά θα πρέπει να προέλθουν από τη Γη και όχι από κάποιο άλλο πλανητικό σώμα. «Οι εξορύξεις στη Γη παρουσιάζουν διαρκώς προβλήματα» λέει. «Δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε στη Σελήνη και σίγουρα όχι από την πρώτη φορά».

Εποικισμός του Άρη με... πυρηνικά

Κάποιοι πιστεύουν ότι ούτε το φεγγάρι ούτε οι ειδικά σχεδιασμένες αποικίες θα είναι ποτέ τόσο μεγάλες ώστε να φιλοξενήσουν την ανθρωπότητα σε περίπτωση που τελειώσουν οι πόροι της Γης. Ο Έλον Μασκ θα μπορούσε να το αντισταθμίσει αυτό με το σχέδιό του να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ως πρώτο βήμα για τον σταδιακό εποικισμό του πλανήτη. Λέει ότι μπορεί να υπερβεί τις συνθήκες ψύχους του Άρη πυροδοτώντας πυρηνικές εκρήξεις στην ατμόσφαιρά του -ένα σχέδιο που έχει ονομάσει «Ρίξτε πυρηνικά στον Άρη».

Οι επικριτές λένε ότι τα σχέδια αυτά είναι οι μάταιες φαντασιώσεις μεσόκοπων ανδρών, που όμως απειλούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στη Γη. Η Έμιλι Κάνιγχαμ, εργαζόμενη στην Amazon, είπε στον Μπέζος στην ετήσια συνέλευση μετόχων της εταιρείας φέτος: «Αυτή που χρειάζεται απεγνωσμένα μια θαρραλέα ηγεσία είναι η Γη, ο πλανήτης όπου ζούμε, και όχι μακρινά μέρη στο διάστημα».

Δαπανηρές αποστολές

Η ISpace προβλέπει ότι θα χρειαστούν το λιγότερο 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να αρχίσει η παραγωγή καυσίμων από τον πάγο στη Σελήνη, κάτι που θα απαιτήσει σοβαρές επενδύσεις από τις κυβερνήσεις. Κάτι τέτοιο ωστόσο μοιάζει απίθανο με δεδομένα τα πιο επείγοντα εσωτερικά προβλήματα που προσπαθούν να επιλύσουν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Παρ' όλα αυτά, κάποιοι από εκείνους που εμπλέκονται στην έρευνα του διαστήματος προβλέπουν ότι, καθώς οι πειραματικές αποστολές θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, το ενδιαφέρον πολιτών και κυβερνήσεων για τον διαπλανητικό εποικισμό θα αυξάνεται δίνοντάς τους την πνοή που χρειάζεται.

Η Τερέζα Γκρίμπελ λέει: «Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να κατασκευάζεις τις υποδομές που χρειάζονται για να αποσπάς πόρους από τη Σελήνη, θα είσαι σε θέση να συντηρείς τους ανθρώπους για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γίνεται πιο αληθινό όσο αρχίζεις να το κάνεις».

Πηγή: Financial Times / Μετάφραση από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου