Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου
«Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης απ' τις Βρυξέλλες, ενώ νέα φοιτητικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση και την εγκύκλιο Πιερρακάκη για εξετάσεις εξ αποστάσεως στα πανεπιστήμια εν μέσω καταλήψεων, ήρθαν και οι ευθείες απειλές από τα πρωθυπουργικά χείλη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που τάχθηκε αρνητικά στην διαδικτυακή εξεταστική, και είπε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του, ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με το νόμο για να υπηρετήσουμε πιστεύω αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση να μη χαθεί η εξεταστική».
Ακολούθως επιχείρησε να διαστρέψει την εικόνα στο μέτωπο των φοιτητικών κινητοποιήσεων, την ώρα που πάνω από 250 σχολές στη χώρα τελούν υπό κατάληψη κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, παρακάμπτοντας το άρθρο 16.
«Χαίρομαι γιατί σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και γιατί φαίνεται να υπάρχει μία εκτόνωση και σε αυτό το κύμα των καταλήψεων», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε πίσω, το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πολύ σύντομα. Προφανώς θα ακούσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα προσαρμόσουμε διατάξεις του νομοσχεδίου, όμως ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει και θέλω να επαναλάβω ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αφορά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο επί ημερών Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε».
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση διακινεί το αφήγημα περί μειοψηφιών στα πανεπιστήμια, σχετικά με τις κινητοποιήσεις που διανύουν την τέταρτη εβδομάδα.
Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε τους καταληψίες φοιτητές ληστές, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας: «Παραβατικός είναι αυτός ο οποίος κάνει κατάληψη. Τελεία. Αυτός είναι ο στόχος. Παράνομη πράξη είναι και η ληστεία, παράνομη πράξη είναι και η κατάληψη» υποστήριξε ο Παύλος Μαρινάκης. Από τη στιγμή που το αφήγημα των μειοψηφιών διαψεύδεται από την πραγματικότητα, ακολουθεί η επίκληση στον νόμο αλλά και οι αναφορές για «ανομία εντός των Πανεπιστημίων».
Χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών διαπίστωσε ομόφωνα πως «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη».
Όπως αποφασίστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου. Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο ΠΑΜΑΚ, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Γεωπονικό.
Επιπλέον σχολές όπως το Χημικό Αθήνας, η Αρχιτεκτονική Αθήνας, οι Ναυπηγοί, οι Ηλεκτρολόγοι, οι Χημικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ και το ΣΕΜΦΕ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα κάνουν ηλεκτρονικές εξετάσεις.
Σε χθεσινό ψήφισμα τους οι φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν να σταματήσει η πίεση προς τις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας και ξεκαθαρίζουν «Όσο δυναμώνει η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, η αντιλαϊκή πολιτική, τόσο θα δυναμώνει και η καταστολή. Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε! Ο αγώνας τώρα δυναμώνει!».
Νέα δυναμικά φοιτητικά συλλαλητήρια έγιναν σήμερα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα, περισσότερα από 5.000 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Λίγο πριν τις 3 μ.μ. προκλήθηκε ένταση έξω από τη Βουλή και οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μεγάλη ρίψη χημικών προς τους φοιτητές, σε μία προσπάθεια να διαλύσουν τα μπλόκα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Προχώρησαν επίσης σε δέκα προσαγωγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου