Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Προσφυγές για ακύρωση προκηρύξεων του ΑΣΕΠ...

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, προσβάλλοντας τέσσερις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την πλήρωση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο, έχουν προσφύγει δύο διαφορετικές –αμφότερες, ωστόσο, πολυμελείς– ομάδες που διεκδικούν την πρόσληψή τους. Η... μία αποτελείται από επιτυχόντες του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, η άλλη από νέους που καταγγέλλουν τον «άδικο αποκλεισμό» τους από διαδικασίες πρόσληψης. Κάθε πλευρά αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της, ενώ το ΑΣΕΠ από την πλευρά του αντικρούει όσες κατηγορίες δέχεται και δηλώνει ότι όλες οι διαδικασίες που έχει εκκινήσει γίνονται με αξιοκρατία και κατ’ εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου. «Την απάντηση θα μας τη δώσει η Δικαιοσύνη, βέβαια», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» μία από τις επιτυχούσες του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού.

Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έγινε στις 4 Μαρτίου 2023, σε προεκλογική –ουσιαστικά, παρότι άτυπη– περίοδο. Προηγουμένως, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, επικαλούμενος την «με καταλυτικό τρόπο επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων», είχε «σπάσει» τη διαγωνιστική διαδικασία σε δύο στάδια: το πρώτο ήταν ο γραπτός διαγωνισμός και το δεύτερο, οι προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «στήνει ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδας», καθώς και ότι καλεί χιλιάδες υποψηφίους που επιζητούν μια θέση με σταθερή σχέση εργασίας να μπουν σε μια κοπιαστική και αγχωτική διαδικασία προετοιμασίας και να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό «χωρίς καμία διαβεβαίωση για το πόσοι και πότε θα διοριστούν».

Επιστολή

Από τους 77.073 συμμετέχοντες στις γραπτές εξετάσεις, πέρασαν τη βάση 14.837 επιτυχόντες, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Ολοι αφιέρωσαν χρόνο (κάποιοι και χρήμα), το οποίο στερήθηκαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, για να διαβάσουν και να επιτύχουν. Ολοι μας λάβαμε μέρος στις εξετάσεις διότι πιστεύουμε στην αξιοκρατία και εμπιστευόμαστε τους Κρατικούς Θεσμούς», αναφέρουν επιτυχόντες σε επιστολή που έστειλαν τον περασμένο Αύγουστο σε ΑΣΕΠ και υπουργείο Εσωτερικών, με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Αφορμή για την παραπάνω επιστολή αποτέλεσαν δύο προκηρύξεις (2Κ/2023 και 3Κ/2023) που είχαν βγει λίγο νωρίτερα και προέβλεπαν την πλήρωση θέσεων με το προηγούμενο πλαίσιο (μοριοδότηση), χωρίς να «απορροφώνται» επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Οι εν λόγω προκηρύξεις (όπως και η 4Κ/2023, που έχει επίσης προσβληθεί από τους επιτυχόντες) σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ αφορούν θέσεις παρελθόντων προγραμματισμών προσλήψεων, που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο πριν από τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό. Επομένως, συμπληρώνουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής, γίνονται με την προγενέστερη διαδικασία, με μοριοδότηση στη βάση προκαθορισμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Οι επιτυχόντες κάνουν λόγο για αδικία σε βάρος τους. «Εφόσον διεξήχθη ο διαγωνισμός, δεν πρέπει η πολιτεία να στηρίξει τις επιλογές της; Την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ατομική προσπάθεια και την επιτυχία;», ρωτούν στην προ μηνών επιστολή τους. «Θέλουμε αυτές οι θέσεις να περάσουν στους επιτυχόντες», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η Μ. Μ., επιτυχούσα του γραπτού διαγωνισμού. «Θεωρούσαμε ότι με το που πετύχαμε στον διαγωνισμό, τελείωσε και η αγωνία, ότι θα μπορούσαμε να επαναπαυτούμε. Ανθρωποι από όλες τις ηλικίες, χωρίς εργασία ή χωρίς καλές εργασιακές συνθήκες, ελεύθεροι επαγγελματίες ανάμεσά μας που τους είχαν φορολογήσει, δώσαμε εξετάσεις και πετύχαμε. Από ό,τι φαίνεται, ξεκινάει ένας καινούργιος αγώνας, γιατί η διαδικασία δεν ήταν τόσο απλή όσο αναμενόταν», σχολιάζει. Οι επιτυχόντες εγείρουν περαιτέρω ζητήματα.

Καταγγελία

Επικαλούμενοι τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, Π. Λαζαράτο, καταγγέλλουν ότι στις προκηρύξεις 2Κ/2023 και 4Κ/2023 περιλαμβάνονται θέσεις που είτε δεν έχουν καθοριστεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου είτε είναι αναντίστοιχες με τις εγκεκριμένες θέσεις σε επίπεδο φορέων και ειδικοτήτων. Μάλιστα, σε πρόσφατη καταγγελία του –επίσης κοινοποιούμενη στον πρωθυπουργό, πέρα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης– ο κ. Λαζαράτος κάνει λόγο για «παράνομες» προκηρύξεις και ζητά «να σταματήσει παραχρήμα η ολοκλήρωσή» τους – το ΑΣΕΠ απαντά κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.» ότι όλες οι θέσεις έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Επιπλέον, δηλώνουν θορυβημένοι από δημοσιεύματα που μιλούν για επίσπευση του δεύτερου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, «τη στιγμή που δεν έχει διοριστεί ακόμη ούτε ένας επιτυχόντας του πρώτου διαγωνισμού και που μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί θέσεις για λιγότερους από τους μισούς επιτυχόντες». Επ’ αυτού, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θ. Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε με ανάρτησή του: κάλεσε τους επιτυχόντες να «μην παρασύρονται» από αβάσιμα δημοσιεύματα-«διαφημίσεις» φροντιστηρίων και να αναμείνουν τα αποτελέσματα και τις προκηρύξεις για το 2024. «Είναι νωρίς για να τα προσδιορίσω χρονικά. Ξέρω ότι τραβάει σε μάκρος η διαδικασία. Να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι του ΑΣΕΠ και τα μέλη της Αρχής έχουμε επίγνωση της αγωνίας σας και κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεδομένων και των πολλών και διευρυνόμενων αρμοδιοτήτων που ασκούμε», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Οι επιτυχόντες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας την ακύρωση των προκηρύξεων 2Κ/2023, 3Κ/2023 και 4Κ/2023, ενώ για την τελευταία έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής (ήταν η μόνη για την οποία μπορούσαν να καταθέσουν εμπρόθεσμα ασφαλιστικά μέτρα). Επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι κινήθηκαν νομικά έπειτα από μια σειρά «αναπάντητων» επιστολών και ερωτήσεων (κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ) στη Βουλή, που έλαβαν «γενικόλογες απαντήσεις». Προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 23 Φεβρουαρίου (12.00). Εντείνουν δε τις ενέργειές τους για ίδρυση Συλλόγου. Η τελευταία τους επιστολή έχει συνυπογραφεί από 700 επιτυχόντες «και θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε υπογραφές. Ζητούμε το αυτονόητο», τονίζει η Μ. Μ.

Ονειρο που... πέταξε

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει και μια ομάδα ενδιαφερομένων για μόνιμες θέσεις Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Δεν συμμετείχαν στον γραπτό διαγωνισμό. Οπως περιγράφουν σε καταγγελία τους, αφενός η προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού (2Γ/2022) δεν περιείχε τις θέσεις που τους ενδιέφεραν, αφετέρου ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2022 είχε δηλώσει ότι δεν θα καλύπτονταν μέσω του γραπτού διαγωνισμού οι θέσεις Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. «Δεν είναι μόνο η δήλωση του προέδρου. Από το 1999, ανά 7 χρόνια, γινόταν ένας ξεχωριστός διαγωνισμός για τις θέσεις», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Μ., ένας από τους προσφεύγοντες. Πτυχιούχος ανώτατης σχολής, ο ίδιος διευκρινίζει ότι, όπως και πολλοί άλλοι, «θέλαμε να προσληφθούμε στον συγκεκριμένο κλάδο, όχι σε μια θέση στο Δημόσιο».


Ωστόσο, με την προκήρυξη 1ΓΒ/2023 προβλέπεται η κάλυψη 141 θέσεων στην ΥΠΑ, εκ των οποίων 92 θέσεις Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, μέσω των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Το αποτέλεσμα είναι, εξηγούν οι ενδιαφερόμενοι για τον κλάδο, να χάνουν κάθε δικαίωμα στο όνειρό τους. Για τις θέσεις υπάρχει ηλικιακό όριο 30 ετών. Επομένως, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ, ένας γεννηθείς το 1993 δεν είχε το προαπαιτούμενο πτυχίο το 2015 που έγινε ο προηγούμενος διαγωνισμός για τις θέσεις Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ενώ καθώς το 2023 συμπληρώνει τα 30 έτη, δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει ποτέ ξανά σε διαγωνισμό εφόσον δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό 2Γ/2022 «λόγω παραπλάνησης». Πηγές του ΑΣΕΠ αντικρούουν αρχικά τις κατηγορίες περί «παραπλάνησης» και αναφέρουν ότι όταν ο κ. Παπαϊωάννου είχε δώσει την επίμαχη συνέντευξη, πράγματι δεν περιλαμβανόταν στην προκήρυξη ο κλάδος των ελεγκτών. Τι μεσολάβησε;

Σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ, η κάλυψη 92 θέσεων ελεγκτών ζητήθηκε από πλευράς ΥΠΑ στις 15 Μαρτίου 2023, δηλαδή 11 ημέρες μετά τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, με αίτημα εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα. Δύο ημέρες πριν από τον γραπτό διαγωνισμό (2 Μαρτίου 2023) άλλαξε η νομοθεσία και προβλέφθηκε ότι στην περίπτωση του διαγωνισμού των δύο σταδίων, οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις «αντίστοιχων ή συναφών κλάδων και ειδικοτήτων με τους περιλαμβανόμενους στην πρόσκληση». Εν ολίγοις, διαμορφώθηκαν συνθήκες ώστε με τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων να καλυφθούν και θέσεις πέραν των όσων περιγράφονταν στην προκήρυξη.

Τραγική ειρωνεία

Συμπτωματικά, τα παραπάνω έγιναν δύο ημέρες αφότου η χώρα θρήνησε ένα τραγικό δυστύχημα στις συγκοινωνίες: αυτό των Τεμπών. «Το ΑΣΕΠ εγκρίνει προκηρύξεις, δεν σχεδιάζει», επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής, φράση που μοιάζει με αιχμή προς την ΥΠΑ και το εποπτεύον υπουργείο Μεταφορών. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει για την ομάδα που προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της 1ΓΒ/2023.

Οι προσφεύγοντες έχουν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα και αίτηση ακύρωσης και αναμένουν την κρίση του δικαστηρίου (η δε πρακτική δοκιμασία της 1ΓΒ/2023 διεξάγεται την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου). «Ζητάμε απλά να έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε εξετάσεις. Αν συμμετάσχουν πολλοί στον διαγωνισμό, θα πάρεις και τους καλύτερους σε έναν κλάδο που είναι υποστελεχωμένος», τονίζει ο Γ. Μ.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου