Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ο Μωάμεθ, το βουνό του και οι πριβέ παρελάσεις


του Πρόδρομου Σεϊτανίδη

Φέτος χτυπήσαμε κόκκινο! Οι κεντρικές παρελάσεις έγιναν Members only. Κι όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Ή έστω φτηνότερα.

Απ” όσο θυμάμαι, ελάχιστοι από τους πρωταγωνιστές των παρελάσεων είναι ευχαριστημένοι με το ρόλο τους. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, οι πρόβες εξαντλητικές και η διαδικασία βαρετή. Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για την πλειοψηφία των «επισήμων» που στέκονται όρθιοι στην εξέδρα. Ωστόσο, η χώρα επιμένει στον θεσμό των παρελάσεων γιατί έτσι δείχνουμε, λέει, τα νιάτα μας. Πέρα από το αυτονόητο ερώτημα «τα νιάτα τα ρωτήσατε;» γεννιέται και το πιό σύγχρονο «σε ποιόν τα δείχνουμε;», αφού πλέον δεν επιτρέπεται να τις παρακολουθήσει κανείς. Οι «επίσημοι», καμιά πενηνταριά νομάτοι όλοι κι όλοι, περιτριγυρισμένοι από 2.000 δύσθυμους αστυνομικούς, που σιγοβρίζουν μέσ” απ” τα δόντια τους, είναι πλέον το μοναδικό κοινό των κεντρικών παρελάσεων, στρατιωτικών και μαθητικών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι το κόστος των παρελάσεων ανέρχεται, σύμφωνα με εκτίμηση του ΥΠΕΘΑ το 2010 περίπου σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, μήπως θα μπορούσαμε να φανούμε πιο επινοητικοί κι αντί να μετακινούμε φαντάρους, άρματα, οχήματα κι αεροσκάφη για να περάσουν μπροστά από τους επισήμους, να κάνουμε το αντίστροφο; Να μισθώνουμε, δηλαδή, κάθε 25η Μαρτίου και κάθε 28η Οκτωβρίου δύο ωραία πούλμαν, να φορτώνουμε τους επισήμους και να τους πηγαίνουμε σε ένα κοντινό στρατόπεδο, να δούν από κοντά τα φανταράκια μας. Έτσι όχι μόνο θα γλιτώσουμε το χρήμα αλλά και το χρόνο των εξαντλητικών δοκιμών και την κούραση στρατιωτών και στελεχών. Κι ακόμη οι επίσημοι θα έχουν ευκαιρία να δούν από κοντά και να μιλήσουν με τους στρατευμένους νέους μας. Το ίδιο, φυσικά, θα μπορούσε να γίνει και για τις μαθητικές παρελάσεις, να πηγαίνουμε δηλαδή τον υπουργό παιδείας και τον μητροπολίτη σε ένα λύκειο να δουν από κοντά τα μαθητούδια μας. Έτσι, αντί για ανιαρές πρόβες, θα απελευθερώναμε αρκετές ακόμη ώρες για την εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία νομίζω πως αποτελεί τον προορισμό των σχολείων.

Φυσικά, αυτές οι προτάσεις εμπεριέχουν και την πιθανότητα οι διάφοροι επίσημοι να δούν σε στρατόπεδα και σχολεία θαλάμους κι αίθουσες που στάζουν νερά, σπασμένα τζάμια, βουλωμένες τουαλέτες και άλλα τέτοια, που θα έκαναν τους διακεκριμένες μυτούλες τους να σουφρώσουν. Ε, για την αποκατάσταση αυτών των δυσαρμονιών θα μπορούσαν να διατεθούν τα ευρώπουλα θα εξοικονομούμε ετησίως από την μη διεξαγωγή των παρελάσεων!

http://rednotebook.gr/2014/10/moameth-vouno-prodromos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου