Σήμα για πιθανή αύξηση του «κουρέματος» στα ελληνικά ομολόγα έδωσε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η πλησιάζει η κρίσιμη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί για την Ευρωζώνη.
«Ίσως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, διαπιστώνοντας υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης και τονίζοντας την ανάγκη ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει πως η μείωση 21%του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τον Ιούλιο ήταν «ίσως» ανεπαρκής.
«Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υπουργός και αναφέρει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος. Επίσης προειδοποιεί έχει αυξηθεί ο κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί.
«Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα από τη διαδικασία για το ελληνικό χρέος, προειδοποίησε ακόμη ο Σόιμπλε.
Απέρριψε αντίθετα το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο EFSF ώστε να αναχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να «νομισματοποιηθεί» το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη.
Κρίσιμη συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο
Το βλέμμα της Ευρωζώνης έχει στραφεί στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα την Κυριακή, κεντρικό στοίχημα της οποίας είναι ο συμβιβασμός Βερολίνου και Παρισιού τόσο για το ελληνικό χρέος όσο και για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ενώ οι δύο ηγέτες επαναλαμβάνουν πως μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, το Βερολίνο αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείει ακόμη και το σενάριο «ελεγχόμενης πτώχευσης», την στιγμή που το Παρίσι φοβάται τις επιπτώσεις στις γαλλικές τράπεζες.
Πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν χρειάζεται να αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά ενδεχομένως να αλλάζει τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.
Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.
Το ζήτημα σχετίζεται άμεσα και με τη γαλλογερμανική διαφωνία για τον τρόπο πιθανής τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης: Το Παρίσι θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, του EFSF, για πιθανή επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικό χρέος της «περιφερειακής Ευρωζώνης», ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το EFSF θα πρέπει να είναι έσχατή λύση, μετά τις αγορές και τις εθνικές κυβερνήσεις.
Πηγές του Reuters σε Παρίσι και Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι γαλλικές ανησυχίες στοχεύουν στην τήρηση του γαλλικού ΑΑΑ σε περίπτωση που «επιστρατευτεί» ο κρατικός κορβανάς για τις τράπεζες επιβεβαιώνει και πηγή του Reuters στις Βρυξέλλες. Το σημείο αυτό φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο και στο ζήτημα του ελληνικού PSI, καθώς το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου