Η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και σύντομα θα βρεθεί στην άλλη όχθη, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε την Κυριακή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Άγιον Όρος για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την ανάληψη των πατριαρχικών καθηκόντων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Πριν τη συνάντηση ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης παρέστησαν στην πατριαρχική θεία λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, απ' όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα σύμπνοιας και ομοψυχίας για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.
Στη διάρκεια της συνάντησής τους στις Καρυές του Αγίου Όρους, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να ξεπεραστεί η κρίση, χαρακτήρισε «παράδειγμα, που εμπνέει» τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάδειξη των αξιών της Ορθοδοξίας, την παγκόσμια ειρήνη και το περιβάλλον.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αγώνας του κ. Βαρθολομαίου είναι ένα παράδειγμα «που μας εμπνέει και μας δίνει και μας δύναμη, σε μια εποχή δύσκολων καιρών για τη χώρα μας, που έχουμε επωμιστεί όλοι μας, όχι μόνο προσωπικά εγώ, αλλά και ο ελληνικός λαός και βάρη και ευθύνες».
«Μας δίνεται με το παράδειγμά σας κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις δυσκολίες, ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην άλλη όχθη του ποταμού, πιο δυνατή, με μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ευημερία».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρακολουθεί το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, αυτά τα είκοσι χρόνια, και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο του.
«Είμαι εντυπωσιασμένος από τη δύναμή σας, την επιμονή σας, την αφοσίωσή σας στον αγώνα σας να αναδείξετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και τις πνευματικές αξίες που συμβολίζει για την Ορθοδοξία, βεβαίως για τον Ελληνισμό και θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε πάντα τη στήριξή μου. Από κάθε θέση στήριξα και θα στηρίζω τη δική σας προσπάθεια».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία θα βρίσκεται πάντοτε κοντά στα προβλήματα του Αγίου Όρους και των μοναχών.
Απαντώντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι γνωρίζει ότι η ανάληψη «μεθ' υμών των καθηκόντων της διαχειρίσεως των κοινών» συνέπεσε «μετά δυσχερειών και κρίσεων», κορύφωση των οποίων αποτελεί «η μαστίζουσαν τον ελληνικόν λαό οικονομική κρίσις» και πρόσθεσε:
«Καίτοι ιστάμεθα μακράν της πολιτικής δεν δυνάμεθα παρά να είδωμεν μετά συμπαθείας και μετ' ευχών τας προσπαθείας της ελληνικής κυβερνήσεως διά την υπέρβαση της τελευταίας μεγάλης κρίσεως, ως και την οργανωμένη πρόνοια και τας εν γένει ενεργείας αυτής δια την κάλυψιν αναγκών αμέσου προτεραιότητας και την επεξεργασία σχεδίων για την αποτελεσματικήν επούλωσιν των πληγών και ανάδειξη θετικής προοπτικής για το ορατόν μέλλον της χώρας».
Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Εκκλησίας στην ανάδειξη αξιών όπως εγκράτεια, σεμνότητα, ταπεινότητα, ολιγάρκεια, μέριμνα για την πνευματική ζωή, αγάπη προς τον πλησίον, αλτρουισμό, «της εξόδου από το εγώ και της εισόδου στο εσύ και εις το ημείς», τα οποία όπως είπε μπορούν να αποτελέσουν «μοχλούς εξόδου» από την κρίση «της οποίας τα αίτια είναι μάλλον ηθικά παρά υλικά».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά το έργο του Πατριαρχείου για την προώθηση των χριστιανικών αρχών, τον διάλογο των θρησκειών, τη παγκόσμια ειρήνη και το περιβάλλον και τόνισε ότι και ο ίδιος και η σύνοδος στο Φανάρι προσεύχεται «υπέρ ευωδόσεως» του δικού του έργου.
Ζήτησε τέλος από τον πρωθυπουργό να περιβάλλει με «στοργικό ενδιαφέρον και έμπρακτη αγάπη» τον Άγιο Όρος και «άνευ γραφειοκρατικών καθυστερήσεων» να προσεγγίζει τα εκάστοτε προβλήματά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου