Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛ ΕΡΙΑΝ ΚΑΙ ΣΟΙΜΠΛΕ - Οσο καθυστερεί το «κούρεμα», τόσο χειρότερα


Οσο καθυστερεί το «κούρεμα», τόσο χειρότερα
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού fund για ομόλογα θεωρεί ότι θα χρειαστεί μείωση άνω του 50% για το ελληνικό χρέος, ενώ ο Σόιμπλε παραδέχεται ότι το 21% του Ιουλίου δεν επαρκεί


Ο Μοχάμεντ ελ Εριαν με δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής επαναλαμβάνει την άποψή του ότι στην σημερινή του μορφή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η επιλογή του "κουρέματος" είναι αναπόφευκτη αλλά και επιτακτική, σε ποσοστό που μπορεί και να ξεπερνάει το 50%, σύμφωνα με τον επικεφαλής του επενδυτικού fund PIMCO.
Μία τέτοια εξέλιξη θα εκληφθεί από τις αγορές ως "πιστωτικό γεγονός" και θα έχει σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για την Ελλάδα αλλά "όσο καθυστερεί, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας", όπως εκτιμά.
Δεν φτάνει ένα "κούρεμα" 21% λέει και ο Σόιμπλε
Στην κυριακάτικη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι το "κούρεμα" της 21ης Ιουλίου μάλλον δεν φτάνει για να ορθοποδήσει η Ελλάδα.
"Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό", λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι περιμένει να δει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μήνα. Προειδοποιεί πάντως ότι "υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί".
Επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις παραινέσεις (και) από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχετικά με τον τρόπο προστασίας των τραπεζών από την κρίση.
"Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια" για να αποφύγουν τη "μόλυνσή" από το ελληνικό "κούρεμα", σημείωσε, αλλά όχι με επιπλέον χρηματοδότηση του Ταμείου Στήριξης από την ΕΚΤ. "Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να "νομισματοποιηθεί" το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Δεν είναι αποδεκτό", είπε.
Γερμανικές προκλήσεις
Την ίδια ώρα, από τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ συνεχίζονται και τα "φάλτσα" σε επίπεδο δηλώσεων.
"Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα "κούρεμα" χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά", δηλώνει στη RealNews ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του CDU Μίκαελ Φούκς, για να προσθέσει: "κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον".
Μάλιστα, σε άλλο σημείο αναφέρει ότι αν και δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, δεν έχει πειστεί ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση ώστε να γίνει η χώρα και πάλι ανταγωνιστική και να αποκτήσει ξανά ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου