Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για το ευρώ


euro22Η αντίστροφη μέτρηση που θα κρίνει την τύχη του ίδιου του ευρώ ξεκινά στην Ευρώπη, σ΄ ένα καυτό οκταήμερο έως τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Tις επόμενες κρίσιμες μέρες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να πάρουν μια συστημική λύση για να διασωθεί η ευρωζώνη. Την Δευτέρα Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στο Παρίσι για να συζητήσουν λύσεις για την ευρωπαική κρίση. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να δώσει την Παρασκευή το στίγμα του νέου «ευρω-συμφώνου», ενός συμφώνου που θα προβλέπει σκληρή λιτότητα και ασφυκτική εποπτεία για τις υπερχρεωμένες χώρες.



Ως το δεκαήμερο που θα σώσει ή θα διαλύσει το ευρώ χαρακτηρίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι, που τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέμβει πιο δραστικά, μόνο αν ληφθούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες για τα 17 κράτη μέλη.

Προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιμένει η Γερμανία, με τον υπουργό εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να ζητεί από τη Σύνοδο να εγκρίνει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όποιον παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με την αλλαγή της Συνθήκης αλλά και την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου θα υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στις αγορές, εκτιμά η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία θα επιθυμούσε οι ευρωπαϊκές χώρες να συστήσουν ειδικά κρατικά ταμεία για το δημόσιο χρέος τους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Πέμπτη.

Πρόκειται για μία πρόταση που θα κατατεθεί από τη Γερμανία στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παρόμοια πρόταση είχε γίνει από ομάδα Γερμανών «σοφών» στις αρχές Νοεμβρίου, αν και αφορούσε μία πανευρωπαϊκή προσέγγιση με κοινή ευθύνη.

Υπέρ της στενότερης παρακολούθησης των κρατικών προϋπολογισμών τάσσεται και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εν μέσω προεκλογικής περιόδου θέλει να πείσει τους Γάλλους ότι αυτό δεν σημαίνει παραχώρηση εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η κρίση θα ξαναγίνει παγκόσμια, είχε θετικό αντίκτυπο στις αγορές η απόφαση-έκπληξη 6 μεγάλων κεντρικών τραπεζών να παρέχουν αυξημένη ρευστότητα σε δολάρια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με προβλήματα.

Ικανοποιητική κρίθηκε και η πώληση ομολόγων της Γαλλίας και της Ισπανίας, αν και η δεύτερη δανείστηκε με εξαιρετικά αυξημένο επιτόκιο.

Τα τελευταία θετικά σημάδια, ωστόσο, θεωρείται ωστόσο ότι απλώς δίνουν χρόνο στην Ευρώπη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη είτε θα οδηγηθεί σε βαθύτερη ενσωμάτωση είτε θα διαλυθεί οριστικά. Και ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας εξέφρασε το φόβο ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη, η κρίση θα εξαπλωθεί στη Βρετανία.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου