Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Δεν μπορούν να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις» - «Μπλόκο» του ΣτΕ στην εφεδρεία χιλιάδων δικαστικών υπαλλήλων


Δεν μπορούν να καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, έκρινε το υπηρεσιακό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, και κατά συνέπεια -όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας- δεν τίθεται θέμα εφεδρείας για τους 5.600 δικαστικούς υπαλλήλους.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από τις διατάξεις του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία (Ν.4024/2011) προκύπτει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις δεν περιλαμβάνονται «οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων».


Ακόμη, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι στον όρο «πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι», που χρησιμοποιεί το άρθρο 33 του επίμαχου νόμου, δεν περιλαμβάνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι.

«Η μη υπαγωγή δε των δικαστικών υπαλλήλων στις ρυθμίσεις περί καταργήσεως οργανικών θέσεων του άρθρου 33 του νέου αυτού νόμου, δικαιολογείται πλήρως από το γεγονός ότι ο ίδιος ο νομοθέτης έχει, ήδη, διαπιστώσει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου υποθέσεων, και έχει λάβει με προγενέστερους νόμους διάφορα μέτρα για να επιτύχει την επιτάχυνση της απονομής της. Η θέσπιση, όμως, μέτρων, όπως η κατάργηση των (ήδη πολλών) κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, θα δυσχέραινε πολύ, αν δεν ματαίωνε, την επίτευξη του παραπάνω σκοπού του νομοθέτη» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του υπηρεσιακού.

Σημειώνεται ότι, ήδη, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά χορήγησε την πρώτη προσωρινή διαταγή κατά της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δικαστικό υπάλληλο, μέχρι να συζητηθεί η αίτησή του στο ακροατήριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου