Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αποζημιώσεις στην BP για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού;


Σχεδόν 2 χρόνια μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deep Water Horizon και την οικολογική καταστροφή που ακολούθησε, η BP φέρεται να ζητά αποζημιώσεις 20 δις από τους τότε αμερικανούς εταίρους της.
Η βρετανική εταιρία British Petroleum (ΒP), στην οποία ανήκε η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, προσφεύγει για δεύτερη φορά στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της αμερικανικής εταιρίας Halliburton ζητώντας αποζημιώσεις για τις δαπάνες αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής, αλλά και διαφυγόντα κέρδη. Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται έγγραφα του δικαστηρίου, κάνουν λόγο για αποζημίωση 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15,5 δισεκατομμύρια ευρώ).



Φέρει ευθύνη η Halliburton;


Ποιός φέρει την ευθύνη για την οικολογική καταστροφή;
ΒΡ και Halliburton αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την κύρια ευθύνη της οικολογικής καταστροφής. Οι Βρετανοί κατηγορούν την αμερικανική εταιρία ότι δεν σφράγισε με το δέοντα τρόπο τα ρήγματα στον πυθμένα της θάλασσας που προκλήθηκαν από την έκρηξη στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας μάλιστα τσιμέντο κακής ποιότητας.

Ήδη την περασμένη χρονιά η BP είχε ζητήσει αποζημιώσεις τόσο από την Halliburton, όσο και από την Transocean, που είχε την ευθύνη εκμετάλλευσης της πλατφόρμας πετρελαίου. Και οι δύο εταιρίες προσέφυγαν στη συνέχεια με τη σειρά τους στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της BP.
Στον ισολογισμό του 2010 η ΒΡ έχει καταγράψει συνολικά ζημιές 40,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αφορμή την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με την ίδια την βρετανική εταιρία οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, τον καθαρισμό των ακτών και την αποζημίωση των θυμάτων ανέρχονται σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επί τρεις μήνες το πετρέλαιο έρρεε στη θάλασσα


Ο επικεφαλής της BP Τόνι Χέιγουορντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί
11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της έκρηξης τον Απρίλιο του 2010. Από το ρήγμα που δημιουργήθηκε διέρρευσαν μέσα στο επόμενο τρίμηνο περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Πολλές προσπάθειες να σφραγιστεί το ρήγμα απέτυχαν. Αποτέλεσμα να μολυνθεί η θαλάσσια περιοχή και οι αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού. Η οικολογική καταστροφή και οι αποτυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος της BP. Μετά την επίμονη κριτική στην βρετανική εταιρία ο επικεφαλής της BP Τόνι Χέιγουορντ παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου