Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ


Την τραγική κατάσταση της διάλυσης βασικών κρατικών υπηρεσιών σε ένα κράτος που εδώ και δεκαετίες είναι υπό κατάρρευση και δεν μπορεί στοιχειωδώς να θρέψει και να προστατεύσει τους πολίτες του δείχνει έκθεση για τη Σομαλία γραμμένη από πρώην κρατικό αξιωματούχο. Την...
περασμένη χρονιά, επισημαίνει το Associates Press, η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Σομαλίας των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων είχε έσοδα μόλις 58 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η έκθεση δείχνει πώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κατασπαταλήθηκε και δεν έφτασε ποτέ και με κανένα τρόπο στους λιμοκτονούντες κατοίκους. Ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν γνωρίζει –ή δεν αναφέρει– πώς και πού διατέθηκαν αυτά τα χρήματα ενώ διαψεύδει την έκθεση λέγοντας ότι «δεν αντανακλά την πραγματικότητα».


Το 2011 τα έσοδα της Σομαλίας ήταν 58 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία μόλις τα 20 εκατ. προήλθαν από το εσωτερικό· οι δωρεές ήταν 34 εκατομμύρια. Άλλα 3,7 εκατ. που προορίζονταν για λύτρα σε πειρατές κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο αν και δεν φαίνεται να μην μπήκαν στα κρατικά ταμεία (υπάρχει όμως η απόδειξη της σχετικής πίστωσης).

Με μία μικρή προσπάθεια και ελάχιστους φόρους η Σομαλία θα μπορούσε να συγκεντρώνει γύρω στα 180 εκατ. δολάρια το χρόνο, υποστηρίζει η έκθεση.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι 41 εκατομμύρια δολάρια εκταμιεύτηκαν από πολιτικούς, πολέμαρχους και άλλα πρόσωπα που έδωσαν στην τράπεζα μόνο το όνομά τους. Δεν είναι σαφές τι απέγιναν αυτά τα χρήματα -μέορς τους μπορεί να κάλυψε δαπάνες μισθοδοσίας- αλλά με δεδομένη την εκτεταμένη διαφθορά μάλλον κατέληξαν στα χέρια των προσώπων που τα απέσυραν από τα κρατικά ταμεία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανομίας δεν είναι έκπληξη ότι Σομαλία διέθεσε μόλις ένα εκατομμύριο δολάρια για κοινωνική πρόνοια και αυτό σε μία χώρα σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από πείνα κάθε χρόνο.

«Όλα γίνονται με μετρητά, κανένας δεν δίνει λογαριασμό» γράφει ο συντάκτης της έκθεσης, Αμπντιραζάκ Φαρταάγ, και για αυτό, συνεχίζει, το κράτος δεν μπορεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας και αφήνει τους δημόσιους υπάλληλους απλήρωτους για μήνες.

Καθώς όμως η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει να ενισχύσει τη Σομαλία, αναζητά και τρόπους να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

Η Βρετανία, σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση (στην πράξη πρόκειται φυσικά για οικονομική επιτροπεία επί ενός ανύπαρκτου κράτους), θέλει να συσταθεί μεικτή επιτροπή Σομαλών και ξένων· για κάθε εκταμίευση θα υπογράφουν ένας Σομαλός και ένας ξένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου