Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η τρόικα ζητά την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ένα μέτρο που ισχύει από το 2008.
Μάλιστα, οι δανειστές θεωρούν... παράλογο το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, που ανέρχεται στο 73% και θέλουν εσωτερική υποτίμηση της αγοράς ακινήτων, σε μια περίοδο που οι τιμές έχουν υποχωρήσει ήδη κατά 25%-30% και η ύφεση έχει προκαλέσει επιπτώσεις στη ζήτηση.
Η απαγόρευση των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι το τέλος του 2012. Η τρόικα ζητά την κατάργησή της με το νέο πακέτο μέτρων του Ιουνίου. Εάν ισχύσει, χιλιάδες Έλληνες με προβληματικά δάνεια θα δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο «σφυρί», έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος.
Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για ποσά άνω των 200.000 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα, για πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής, ενώ τη διαδικασία αποφεύγουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 14% των στεγαστικών δανείων δεν εξυπηρετείται. Από τα συνολικά 78,104 δισ. ευρώ τέτοιοι είδους δανείων, τα 11 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».
Φόρος ιδιοκατοίκησης
Ένας άλλος παραλογισμός αφορά το φόρο ιδιοκατοίκησης που θέλει να επιβάλλει η τρόικα, επειδή υποστηρίζει ότι οι πολίτες που μένουν στα σπίτια τους έχουν... οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο...
Δηλαδή, η τρόικα σχεδιάζει την επιβολή φόρου σε ανύπαρκτα εισοδήματα, που η εφορία υπολογίζει σήμερα ως «ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» σε ποσοστό 3,5% επί της αξίας του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου και απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας.