Σάββατο 14 Απριλίου 2012

«Κλειδώνουν» απολύσεις, περικοπές και παρεμβάσεις



Απολύσεις, κλείσιμο φορέων και επιχειρήσεων, περικοπές συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και δραστικές παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων, «φωτογραφίζει» η πρώτη φάση της έκθεσης του ΚΕΠΕ αναφορικά με τους τομείς από τους οποίους θα μπορούσαν να προέλθουν τα 11,6 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Προς το παρόν η μελέτη του ΚΕΠΕ που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια το τι ακριβώς ξοδεύει το κράτος και για ποιο λόγο. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σε τέτοια ανάλυση η διάρθρωση των κρατικών δαπανών. Οι πρώτες προτάσεις για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα νέα μέτρα, θα υπάρξουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις προς τα τέλη Ιουνίου.


Ο στόχος είναι ένας. Από τα 2 δισ. ευρώ έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα έχει φέτος η Ελλάδα, να περάσει σε πλεόνασμα της τάξης των 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει από αυτόν τον Ιούνιο να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν μπορούν να προέλθουν από ένα ή δύο τομείς του Δημοσίου. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα άθροισμα πολλών μικροπαρεμβάσεων. Πάντως, ήδη είναι ξεκάθαρο ότι τα νέα μέτρα θα βασιστούν σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Φορείς - προσωπικό. Η τρόικα το έχει επισημάνει σχεδόν από την αρχή του πρώτου Μνημονίου. Για να περιοριστούν σε διαχειρίσιμα οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να κλείσουν φορείς και ΔΕΚΟ, καθώς και να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Πλέον, φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα να γίνουν πράξη, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν και επιπλέον περικοπές σε μισθούς.

2. Συντάξεις - επιδόματα. Οι δαπάνες για συντάξεις και προνοιακά επιδόματα αγγίζουν περίπου το 50% των συνολικών κρατικών δαπανών κάθε χρόνο. Δεδομένης και της κακής οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, είναι βέβαιο ότι έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις, ενώ για όσα προνοιακά επιδόματα παραμείνουν θα τεθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

3. Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την καταγραφή των εξόδων του κράτους, προκύπτει πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παρεμβάσεων στα οικονομικά των δήμων. Μάλιστα, εκτός από τις περικοπές δαπανών, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αλλάξει και ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης των εσόδων τους. Πάντως, φαίνεται πως υπάρχουν πάρα πολλές δημοτικές επιχειρήσεις που μάλλον θα κλείσουν, περιορίζοντας έτσι τα κόστη των ΟΤΑ.

Πέραν της μελέτης που καταρτίζει το ΚΕΠΕ για τις κρατικές δαπάνες, «τρέχουν» ταυτόχρονα άλλα δύο σχέδια αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και των κρατικών δαπανών. Το ένα γίνεται από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας σε στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την πλήρη καταγραφή των προνοιακών επιδομάτων.

Το άλλο σχέδιο εκπονείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τεχνικό επιτελείο από τη Γαλλία και αφορά στην αναδιάρθρωση όλου του κρατικού μηχανισμού. Εκτιμάται ότι στα τέλη Οκτωβρίου το σχέδιο θα είναι έτοιμο και πιθανόν οι αλλαγές θα μπορούν να εφαρμοστούν από το 2013. Πρόκειται για την αλλαγή του οργανογράμματος όλων των υπουργείων και των υπηρεσιών και εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν αρκετά δημοσιονομικά οφέλη από τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου.