Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Στα χαρακώματα με έπαθλο την 3η θέση


Η πρόταση Τσίπρα για συνεργασία όξυνε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του Περισσού με την Κουμουνδούρου
 Στα χαρακώματα για την τρίτη θέση στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου βρίσκονται ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόσφατη οξύτατη κόντρα ανάμεσα στον Περισσό και στην Κουμουνδούρου με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για συνεργασία στις μονοεδρικές περιφέρειες ήταν απλώς το... κερασάκι μιας σύγκρουσης που οφείλεται πρωτίστως στα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά των δύο κομμάτων της Αριστεράς. Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης δείχνουν ότι στις επικείμενες εκλογές υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο κόμμα, συγκεντρώνοντας μάλιστα διψήφιο ποσοστό και αφήνοντας πίσω του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το σενάριο μοιάζει εφιαλτικό για τον Περισσό, που ταυτόχρονα πιέζεται από ένα μεγάλο κομμάτι των παραδοσιακών του ψηφοφόρων να αποδεχθεί επιτέλους την πρόσκληση συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς. Την ίδια ώρα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος δείχνουν να... αδιαφορούν για την κυβερνητική προοπτική του κόμματος, με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ να δηλώνει μέσες-άκρες στον «Ριζοσπάστη» ότι είναι επικίνδυνη μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Από την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να πατήσει ουσιαστικά για πρώτη φορά στα πόδια του, «καβατζάροντας» αφενός ένα διψήφιο ποσοστό και προσπερνώντας αφετέρου το ΚΚΕ - το οποίο, ως γνωστόν, τον αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ως τον «φτωχό συγγενή» της Αριστεράς.
Ως εκ τούτου, όσο η Αλέκα Παπαρήγα θα απορρίπτει τις προσκλήσεις συνεργασίας τόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας ουσιαστικά να ξεγυμνώσει την ηγεσία του ΚΚΕ στα μάτια των ψηφοφόρων του κόμματος που θεωρούν ότι δημιουργείται μοναδική ευκαιρία - δεδομένης της κατάρρευσης του δικομματισμού - για την Αριστερά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

ΟΙ ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ. Η πρόσκληση Τσίπρα από «Το Βήμα της Κυριακής» προς τις δυνάμεις της Αριστεράς για προεκλογική συνεργασία στις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες με σαφές αντιμνημονιακό πρόταγμα προκάλεσε αποσυντονισμό στο Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς του αφαίρεσε το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι το πρώτο κόμμα εκμεταλλευόμενο το μπόνους των 50 εδρών μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η άρνηση του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματική - μάλιστα ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για «πολιτικούς απατεώνες». «Μα είναι απατεωνιά», συμφώνησε και η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και εξηγώντας ότι «το πριμ των 50 εδρών ήταν ανύπαρκτο ως κρίκος για να πιέσει για συνεργασία, γιατί δεν μπορεί να το πάρει ένας συνασπισμός κομμάτων». Αντέτεινε επίσης για τις οκτώ μονοεδρικές ότι το πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων καθορίζει πόσες έδρες θα πάρει κάθε κόμμα.
Μετά το απαξιωτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» ήρθε η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη: «Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναντίστοιχη των σημερινών αναγκών και προσδοκιών του ελληνικού λαού. Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις έχουν την ιστορική ευθύνη να συμπορευτούν ενάντια στις μνημονιακές δυνάμεις και στην πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων και συρρίκνωσης της λαϊκής κυριαρχίας».
Ακολούθησε ένα ξερό και συγχρόνως καυστικό σχόλιο του ΚΚΕ: «Και κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλαδή για την απάτη με τις μονοεδρικές».

Βούλα Κεχαγιά -TA NEA