Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

El Mundo: Μήπως τελικά ο Παπανδρέου είχε δίκιο;

Με τίτλο «Και αν ο Παπανδρέου είχε δίκιο;» και υπέρτιτλο «Αντιδράσεις στη νέα προκήρυξη εκλογών» η ιστοσελίδα της El Mundo φιλοξενεί άρθρο της απεσταλμένης της στην Αθήνα Irene Velasco.

Το άρθρο αναφέρεται στο δημοψήφισμα που θέλησε να κάνει ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Παπανδρέου στα τέλη του 2011 και που τελικά όπως αναφέρει το άρθρο «στοίχισε στον Γιώργο Παπανδρέου και την πολιτική του σταδιοδρομία».

Μετά από τρία χρόνια ισχυρής κρίσης και σκληρών περικοπών, ήταν αρκετά προβλέψιμο ότι οι ελληνικές εκλογές της περασμένης 6ης (Μαΐου) θα μετατρέπονταν σε ένα είδος δημοψηφίσματος επί των επιβληθέντων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα από την επονομαζόμενη ‘Τρόικα’ ( Ευρώπη, ΕΚΤ και ΔΝΤ) εις αντάλλαγμα των δύο οικονομικών διασώσεων που της δόθηκαν.


Επίσης μπορούσε να φανταστεί κανείς, όπως πραγματικά έγινε, ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν πλειοψηφικά κατά των σκληρών προσαρμογών οι οποίες μείωσαν τους μισθούς κατά το ένα τέταρτο, μείωσαν τις συντάξεις κατά 20% και προκάλεσαν, από το 2009 τη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας κατά 14%.

Για να μη μιλήσουμε για αυτό που έρχεται: σύμφωνα με τις συμφωνίες που έγιναν για την Ελλάδα με την ‘Τρόικα’, το νέο ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει πριν το τέλος του Ιουνίου νέες περικοπές ύψους 11.5 δις ευρώ, εάν επιθυμεί να λάβει τα 30 δις ευρώ που θα επιτρέψουν να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις των γερόντων.

Εμπρός σε αυτή την κατάσταση, και αντιμέτωπη με την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας, η οποία αρνείται να επαναδιαπραγματευθεί και κατά το ελάχιστο τους όρους που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, είναι αρκετά προφανές αυτό που θα συμβεί στις προσεχείς εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως μεγάλο φαβορί το συνασπισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας και ο οποίος θα μπορούσε να μεταβληθεί στο πρώτο ελληνικό κόμμα. Εντωμεταξύ, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται κάθε μέρα πιο ισχυρή…

Εν μέσω μίας τέτοιας μνημειακής καταστροφής, η αποτυχημένη πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να θέσει σε δημόσια κρίση τα μέτρα λιτότητας φαίνεται σήμερα μία ιδιαίτερα καλή ιδέα.

Αν και εκείνη τη στιγμή, αυτή η ιδέα απορρίφθηκε λόγω των απανωτών επικρίσεων που δέχτηκε, θα πρόσφερε προφανή πλεονεκτήματα.

Απελπιστική κατάσταση

Καταρχάς, είναι προφανές ότι θα είχε υπερισχύσει το «ναι», δεδομένου ότι η ερώτηση του δημοψηφίσματος θα ήταν πολύ μετρημένη και μελετημένη και ότι το δημοψήφισμα θα λάμβανε χώρα πριν από ενάμιση χρόνο (συζητούταν ως ημερομηνία η 4η Δεκεμβρίου του 2010 (προφανώς εννοείται το 2011).

Είναι επίσης γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy, ήταν υπέρ του δημοψηφίσματος, εφόσον η ερώτηση προς τους Έλληνες θα ήταν να δεχτούν τα μέτρα λιτότητας ή να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Ένα δημοψήφισμα υπό αυτούς τους όρους θα συνιστούσε μια τεράστια νίκη υπέρ του ευρώ και των μέτρων λιτότητας, αφού ακόμα και σήμερα, το75% των Ελλήνων δεν θέλει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Και θα είχε αποφευχθεί η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα η Ελλάδα και η ευρωζώνη.

«Ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της λιτότητας, μια ψήφος που πρέπει μας κάνει να αναλογιστούμε πόσο υποφέρει ένας λαός εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας και μια ψήφος η οποία τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο διαμαρτυρίας και τον λαϊκισμό», διαβεβαιώνει ο ίδιος ο Παπανδρέου σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Tonia Mastrobuoni, από την ιταλική εφημερίδα ´La Stampa´, αναλύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, στις οποίες 7 στους 10 Έλληνες ψήφισαν κόμματα που ήταν εναντίον της λιτότητας.

«Πρόκειται για μια δυναμική που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν πραγματοποιούνταν το δημοψήφισμα που είχα προτείνει», πρόσθεσε. «Είμαι σίγουρος ότι αν είχε δοθεί φωνή στο λαό τότε, θα πρυτάνευε η λογική».

Αλλά αυτό το δημοψήφισμα όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά επιπλέον στοίχισε στον Γιώργο Παπανδρέου και την πολιτική του σταδιοδρομία.

Στριμωγμένος από την αντιπολίτευση, από ένα αυξανόμενο αριθμό εχθρών εντός της παράταξής του (το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ) και από την έντονη πίεση των εταίρων του στην ΕΕ (οι οποίοι αρνιόντουσαν να δεχθούν το αίτημά του να συνοδευτούν τα μέτρα λιτότητας από την έκδοση ευρωομολόγων και την ισχυρή προώθηση των πολιτικών ανάπτυξης), ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος. Και, μερικές ημέρες μετά, χρειάστηκε να παραιτηθεί.

Η αμφιβολία σήμερα είναι είχε δίκιο ή όχι: θα βρισκόταν η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα αν είχε πραγματοποιηθεί εκείνο το δημοψήφισμα;
http://tvxs.gr