Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

"Fund-Γύπας" πίσω από το ομόλογο των 436 εκατ. ευρώ


Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το 90% των 436 εκατ. ευρώ που πλήρωσε χθες, Τρίτη, το ελληνικό Δημόσιο για το ομόλογο που έληγε πέρασε στην κατοχή του "Dart Management Fund".
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά "Vulture Funds" ("Funds-Γύπες") που εδράζεται στις Νήσους Cayman και έχει ιδρυτή τονKenneth Dart.
Η τακτική των συγκεκριμένων funds δεν είναι και τόσο πολύπλοκη: αγοράζουν ομόλογα χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σε περίπτωση που αθετήσουν την υποχρέωση πληρωμής κινούνται νομικά.
Ο μεγαλύτερος όγκος των ομολόγων αγοράστηκε στα 60-70 σέντς του δολαρίου, έτσι το Fund αύξησε το κεφάλαιο του μέχρι και 40% αφού πληρώθηκε στα 100 σεντς.

"Μας έπιασαν σε στιγμή αδυναμίας", δήλωσε ο σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην αμερικάνικη εφημερίδα.

Από την πλευρά του, ο Jason Manolopoulos διαχειριστής του Dromeus Capital Fund τόνισε ότι "η απόφαση της πληρωμής είναι ένα τεράστιο λάθος. Αφήνει χώρο και πυρομαχικά στα Funds να επιτεθούν".