Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" !...


Η παρέμβαση Ντράγκι στις αγορές είναι γενικά θετική και έτσι κρίνεται απο όλους. Αυτό όμως νομίζω που πραγματικά έχει σημασία για εμάς εδώ, είναι η απόφαση της ΕΚΤ να εξομοιωθεί με τους άλλους ιδιώτες επενδυτές, όσον αφορά στην μεταχείριση που θα έχουν τα ομόλογα που κατέχει, σε περίπτωση κουρέματος.
Αυτό που έγινε με το ελληνικό κούρεμα, είναι οτι ενώ τα ομόλογα των ιδιωτών "κουρεύτηκαν", της ΕΚΤ εξαιρέθηκαν. Αυτό είναι που λένε στις αγορές προνομιακός πιστωτής. Η ΕΚΤ ήταν προνομιακός πιστωτής και το προνόμιο της ήταν οτι τα δικά της ομόλογα δεν κουρεύτηκαν. Όμως η ίδια η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε τις αγορές σήμερα δια στόματος Ντράγκι (παρόλο που διαφωνούν οι Γερμανοί) οτι απεμπολεί το προνόμιο της και οτι απο εδώ και στο εξής, αν υπάρξει άλλο κούρεμα σε ευρωπαικά ομόλογα, θα κουρευτούν και τα δικά της.


Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η ουσία των ανακοινώσεων Ντράγκι, όσον αφορά στην Ελλάδα. Διότι εφόσον η στάση της ΕΚΤ ώς προς το ελληνικό κούρεμα ήταν μοναδική και εκ των υστέρων εγκαταλείπεται ώς πρακτική, αυτό σημαίνει οτι εμείς την κατάλληλη στιγμή και όταν δημιουργηθούν οι προυποθέσεις μπορούμε να αξιώσουμε με επιχειρήματα, να κουρευτούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει οτι μιλάμε για ένα νέο σημαντικό περιορισμό του ελληνικού χρέους, μέσω αυτού που ονομάζεται κούρεμα του OSI (Official Sector Investors) δηλαδή των ομολόγων που κατέχουν όχι πλέον οι ιδιώτες, αλλά οι επίσημες κρατικές και ευρωπαικές αρχές.

Η παγίδα στην όλη υπόθεση είναι η εξής: Ο Ντράγκι είπε οτι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα γίνονται μόνο για τις χώρες που εφαρμόζουν τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίνασης. Και αυτό μας ξαναφέρνει μπροστά στην άχαρη και σκληρή πραγματικότητα που έχει θέσει και η τρόικα, δηλαδή ότι αν δεν λάβουμε τα μέτρα περιορισμού των δαπανών, δεν θα μας βοηθήσει κανείς. Ούτε η τρόικα, ούτε η ΕΚΤ.

Με λίγα λόγια, όλα κρίνονται απο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου και συγκεκριμένα απο τη μείωση των αμοιβών και των συντάξεων, αφού η τρόικα δεν πιστεύει καθόλου οτι μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες κόβοντας άλλα κονδύλια πέραν των μισθών και των συντάξεων. και αυτό διότι ενώ το έχουμε ξαναυποσχεθεί, δεν το κάναμε. Δυστυχώς αυτή είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση.
Γρηγόρης Νικολόπουλος