Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Το ICTY έκρινε ένοχους για εγκλήματα σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού έξι επικεφαλής των Κροατών της Βοσνίας και τους επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης


Σαράγεβο, 29 Μαϊου 2013 (13:40 UTC+2)Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε τους έξι Κροάτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, πρώην επικεφαλής της αποκαλούμενης "Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας" σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για τα εγκλήματα πολέμου σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής το 1993-1994 και επιβεβαίωσε ότι υπήρξε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης επικεφαλής του οποίου ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της αποκαλούμενης "Κροατικής Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας" Γιάντρανκο Πρλιτς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών, ο υπουργός Άμυνας, Μπρούνο Στόγιτς σε κάθειρξη 20 ετών, οι διοικητές του Γενικού Επιτελείου του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO) Σλόμπονταν Πρλιακ και Μιλιβόι Πέτκοβιτς σε 20 χρόνια κάθειρξη, ο διοικητής της στρατιωτικής αστυνομίας του HVO Βαλεντίν Τσόριτς σε 16 χρόνια κάθειρξη και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανταλλαγής Αιχμαλώτων, Μπέρισλαβ Πούσιτς σε 10 χρόνια κάθειρξη.



Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι και την επιβολή ποινής κάθειρξης 40 ετών για τους Πρλιτς, Στόγιτς, Πράλιακ και Πέτκοβιτς, κάθειρξη 35 ετών για τον Τσόριτς και κάθειρξη 25 ετών για τον Πούσιτς και οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει την αθώωσή τους.

Το δικαστικό συμβούλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη δίκη των έξι πολιτιτικών και στρατιωτικών διοικητών των Κροατών της Βοσνίας με πλειοψηφία ψήφων και την αντίθετη γνώμη του προεδρεύοντος δικαστή Ζαν Κλοντ Αντονέτι αποφάνθηκε ότι η σύγκρουση μεταξύ του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (του στρατιωτικού σχηματισμού της αποκαλούμενης Κροατικής Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας) και του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1993 - 1994 ήταν διεθνής σύγκρουση. Επιπλέον αποφάνθηκε ότι τα περισσότερα εγκλήματα με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι διαπράχθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου στο οποίο συμμετείχε και μέρος των ηγετών της Κροατίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου, Φράνιο Τούτζμαν.

"Το δικαστικό συμβούλιο με πλειοψηφία ψήφων και την αντίθετη γνώμη μου, έκρινε ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Κροατικό Συμβούλιο Άμυνας (HVO) και του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ήταν διεθνής σύγκρουση. Οι στρατιώτες του Κροατικού Στρατού (HV) πολέμησαν μαζί με τους στρατιώτες του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO)" είπε ο δικαστής Ζαν Κλοντ Αντονέτι.

"Η Δημοκρατία της Κροατίας ασκούσε τον γενικό έλεγχο στις αρχές της αρχικά Κοινότητας της Ερζεγοβοσνίας και στη συνέχεια Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας", υπογράμμισε.

Ο δικαστής ανακοινώνοντας την ετυμηγορία τόνισε ότι το δικαστικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία, με την αντίθετη γνώμη του προεδρεύοντος δικαστή συμπέρανε ότι τα περισσότερα εγκλήματα σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ερζεγοβοσνίας, συγκεκριμένα τα εγκλήματα που αναφέρονται στα 21 από τα συνολικά 26 σημεία του κατηγορητηρίου, διαπράχθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένου εγληματικού σχεδίου.

Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ήταν η δημιουργία κροατικής οντότητας στη Βοσνία ώστε να επιτευχθεί η επανένωση των λαών. Η κροατική οντότητα, βάσει του σχεδίου, θα ήταν κράτος εντός της Βοσνίας στενά συνδεδεμένο με την Κροατία ή θα ενωνόταν με την Κροατία.

Ο Φράνιο Τούτζμαν σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο συμμετείχε στο οργανωμένο σχέδιο και στην απόφαση να αλλάξει η δομή του πληθυσμού στην Ερζεγοβοσνία.

Στην απόφαση τονίζεται ότι τα εγκλήματα με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι χαρακτηρίζονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβιάσεις των νόμων και του εθιμικού δικαίου πολέμου και παραβιάσεις των συνθηκών της Γενεύης που διαπράχθηκαν με διώξεις, δολοφονίες, καταστροφές, αιχμαλωσία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις Μουσουλμάνων της Βοσνίας και μη Κροατών από την περιοχή της Ερζεγοβοσνίας από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Απρίλιο του 1994.

Κ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου