Tο μεγαλείο της ανθρώπινης ζωής δεν είναι η υποκειμενικότητα αλλά η αντικειμενικότητα
Γεννηθήκαμε όλοι με μια ταυτότητα, με μια ζωή, με ένα πλάνο πορείας, ή μάλλον σχεδόν όλοι. Τα περισσότερα πράγματα γύρω μας είναι δεδομένα γιατί γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε νομίζοντας τα εξ ορισμού δεδομένα.
Σε ένα κόσμο όλοι ζούμε, πεθαίνουμε, κλαίμε, γελάμε, (συν)υπάρχουμε ταυτόχρονα με άλλους ανθρώπους και άλλα πλάσματα.
Ξυπνάμε και με σημείο αναφοράς το άτομο μας, κρίνουμε από υποκειμενική σκοπιά τα πάντα.
Μα το μεγαλείο της ανθρώπινης ζωής δεν είναι η υποκειμενικότητα αλλά η αντικειμενικότητα, το να βλέπεις ή τουλάχιστον να προσπαθείς να βλέπεις τις εξελίξεις από τα μάτια άλλων.
Έτσι αρχίζεις και αναθεωρείς για πολλά πράγματα, για δεδομένα πράγματα.
Η ζωή από μόνη της αποδεικνύεται πολύτιμη και τα μίζερα καθημερινά προβλήματα σου, σπάνε μπροστά στη δυστυχία που χτυπάει τους διπλανούς σου.
Ξεκινάς λοιπόν να θαυμάζεις το μεγαλείο της φύσης και να χάνεσαι στη μαγεία της στιγμής και αυτό σου αρκεί, πάντα σου αρκούσε μα δεν το έβλεπες.
Δίνεις ελπίδα στη ζωή και στη ζωή των άλλων θεωρώντας σε, όχι άτυχο γι αυτά που δεν έχεις, μα τυχερό γι αυτά που έχεις και αυτό σε γεμίζει.
Και εν τέλει καταλήγεις στο να κοιτάς αυτό που ζεις και όχι αυτό που μέλει, γιατί το παρόν τρέχει πιο γρήγορα σε σχέση με αυτό που καρτεράς.
Η ζωή είναι ένα σύνολο στιγμών και εικόνων, όσο περιμένεις τις επόμενες χάνεις αυτές που περνάνε από μπροστά σου.
Καλή σας ημέρα
(Αγαπητέ φίλε, μαζί σας είμαι. Βέβαια, οι περισσότεροι καταλαβαίνουν την ομορφιά της ζωής μόνο όταν βρεθούν στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Τα δεδομένα δεν είναι και πολύ δεδομένα σήμερα. Για εμάς τουλάχιστον. Από την άλλη, ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς αντιμετωπίζεται σαν προαιώνιος και, κατά συνέπεια, ως μη αμφισβητήσιμος. Σαν να ήταν πάντα εκεί. Από τον Τρωικό Πόλεμο.
Μία σκέψη: για να μάθεις να βλέπεις τις εξελίξεις με τα μάτια των άλλων, πρέπει πρώτα να τις έχεις δει με τα δικά σου μάτια. Πρέπει να έχεις σκεφτεί. Και η σκέψη -αν δεν διώκεται- δεν ενθαρρύνεται. Ως βαρετή, κουραστική, άχρηστη κλπ. Γιατί η σκέψη είναι επανάσταση. Να είστε καλά.)
ΠΗΓΗ:
Πιτσιρίκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου