Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Νέες μεγάλες διαδηλώσεις, παρά την Πρωτοχρονιά, γαλλικών «κίτρινων γιλέκων». Πρωτοφανής αστυνομική βαρβαρότητα!

- Εικόνες σοκ από το Παρίσι: «Πραιτωριανοί» του Μακρόν ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτές.
- Μεγάλες διαδηλώσεις για ακόμη ένα Σάββατο, παρά την Πρωτοχρονιά, στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία. Τα «κίτρινα γιλέκα» απτόητα έδωσαν μαζικά και αγωνιστικά το παρόν στη Γαλλία και αντιμετώπισαν τις βάρβαρες μεθόδους, αυτή τη φορά ιδιαίτερα έντονες, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, της γαλλικής Αστυνομίας. Για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με «κίτρινα γιλέκα» έχουν κατακλύσει το Παρίσι, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει αναδειχτεί ως η… απόλυτη persona non grata του συγκεκριμένου κινήματος, ενώ η αστυνομία έριχνε αδίστακτα, με προεδρική εντολή, πλαστικές σφαίρες στο “ψαχνό” και σε οτιδήποτε κινείται.
Και οι φρικτές σκηνές δεν είναι μόνο στο Παρίσι. Σε βίντεο από τις σημερινές διαδηλώσεις στην Τουλούζη άνδρες της ταξιαρχίας BAC (Brigade Anti-Criminalité) με πολιτικά ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτή στοχεύοντας ειδικά στην περιοχή των νεφρών προσπαθώντας να του προκαλέσουν μόνιμες βλάβες!!!

Ήταν μια χώρα που την έλεγαν «Σοβιετική Ένωση»…

 ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν 25 προς 26 Δεκέμβρη 1991 όταν η κόκκινη σημαία έπαψε να κυματίζει στο Κρεμλίνο μετά από 74 χρόνια.

Τότε υπήρξαν εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε σημείο της Γης που, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, συναισθάνθηκαν τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Οσα ακολούθησαν ξεπέρασαν ακόμα και την πιο δυσοίωνη φαντασία.

Υπήρχαν όμως και οι άλλοι. Εκείνοι που, όπως έχω σημειώσει, στη θέση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών έστησαν την λέσχη της δικής τους… «ΕΣΣΔ»:

Τη λέσχη της «Ένωσης Σαχλαμάρας Σπουδαιοφανών Δοκησίσοφων».


Είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν σ’ ένα τρελό πανηγύρι «δημοκρατίας», «ελευθερίας» και «ευημερίας» πάνω στα «ερείπια του σιδηρού παραπετάσματος»… Μιλάμε για τους θαμώνες στο κλαμπ του «επιστημονικού κομπογιαννιτισμού», για τα εκλεκτά δείγματα του υβριδίου της γελοιότητας που προκύπτει από τη σύζευξη του πρωτόγονου αντικομμουνισμού με την ιδεολογική τύφλωση.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Τα τρελά οικονομικά της Βενεζουέλας


Temir Porras Ponceleón

Το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης και οι διεθνείς κυρώσεις επιδεινώνουν καθημερινά τον πληθωρισμό της Βενεζουέλας και κάνουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον να πεθαίνει κάθε μέρα.

Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το 2013, ο Ούγκο Τσάβες είχε αναμφισβήτητες επιτυχίες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση της φτώχειας. Πέτυχε επίσης απροσδόκητα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάπτυξης: το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά πέντε φορές μεταξύ του 1999 και του 2014. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές επιτυχίες του. Η μακρά διακυβέρνηση των Τσαβίστας επέτρεψε στη Βενεζουέλα να ανοικοδομήσει τα θεσμικά της όργανα, μέσω μιας ανοικτής και συμμετοχικής διαδικασίας με συχνές εκλογές. Ήταν μάλιστα τόσο πολλές οι εκλογικές αναμετρήσεις, που ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Έχουν πάντοτε εκλογές στη Βενεζουέλα και όταν δεν έχουν, ο Τσάβες ανακαλύπτει έναν λόγο για να κάνει».

Η μπολιβαριανή επανάσταση βοήθησε να ξεκινήσει η «ροζ παλίρροια» που συνέβη στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 2000, με εκλογές που έφεραν προοδευτικά αριστερά κόμματα στην εξουσία, συχνά για πρώτη φορά, σε χώρες που πια δεν δέχονταν να είναι η πίσω αυλή των ΗΠΑ.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Ενώ γονατίζουν τον Μακρόν Τα Κίτρινα Γιλέκα φέρνουν τα πάνω κάτω στη Γαλλία και στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη!


Του Γιώργου Μητραλιά

Πέντε βδομάδες κινητοποίησης των Κίτρινων Γιλέκων αποδείχτηκαν αρκετές για να κλονιστεί ανεπανόρθωτα το καθεστώς Μακρόν και κυρίως, για να μπει σε (σωτήρια) κρίση το συνδικαλιστικό και πολιτικό τοπίο μιας Γαλλίας που μοιάζει πια με κοινωνικό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί! Και όπως συνέβαινε πάντα εδώ και αιώνες (!) σε αυτές τις περιπτώσεις, η παρούσα γαλλική κοινωνική εξέγερση εμπνέει και εκτός γαλλικών συνόρων και δείχνει να θέλει να βρει μιμητές αλλού στην Ευρώπη ή ακόμα και πέρα από αυτήν…

Προφανώς, κανείς δεν είναι σήμερα σε θέση να προβλέψει το αύριο των Κίτρινων Γιλέκων ειδικά μάλιστα τη στιγμή που η προφανής κούραση, η άγρια καταστολή αλλά και οι γιορτές που πλησιάζουν τους αναγκάζουν να κάνουν τώρα ένα μικρό “διάλειμμα” στη δράση τους προκειμένου να βάλουν τάξη στις ιδέες τους και να ανασυγκροτηθούν. Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία ένα πράγμα είναι ήδη βέβαιο: τα Κίτρινα Γιλέκα όχι μόνο δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη αλλά και δείχνουν ικανά να ταρακουνήσουν ακόμα περισσότερο τη νεοφιλελεύθερη Γαλλία και Ευρώπη. Υπό έναν όμως όρο: Ότι θα διευρύνουν το κίνημά τους σε όλους εκείνους τους καταπιεσμένους και απόκληρους της γαλλικής κοινωνίας που ναι μεν τους στηρίζουν και τους συμπαθούν σε ποσοστά που φτάνουν το πρωτοφανές...80%, αλλά που δεν έχουν κατέβει ακόμα στα μπλόκα και στους δρόμους μαζί τους!

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΟΛΑ τα δάνεια της Ελλάδας από το 1821 ως σήμερα – Τι πληρώσαμε και σε ποιους!


Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια ευρώ) φανταστείτε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια!
– πληρώναμε δάνεια τα οποία δεν τα λάβαμε ποτέ,
– είτε πληρώναμε μέχρι και 200 φορές πάνω την αξία τους ,
– είτε πληρώναμε δάνεια για πράγματα που χύσαμε το αίμα μας για να τα αποκτήσουμε!
διαβάστε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια!

Πηγή: aegeantimes

– Είναι η Ελλάδα το απείθαρχο και ατίθασο παιδί της Ευρώπης και ένα από τα πλέον ατίθασα παγκοσμίως;

– Είμαστε τεμπέληδες και κατά το κοινώς λεγόμενο «μπαταξήδες» που δεν πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στους δανειστές μας;

– Είμαστε ένας λαός καλοπερασάκηδων που αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με τις συμβατικές υποχρεώσεις μας έναντι των … «συμμάχων» μας;

Ερωτήματα που μπορεί να απαντηθούν μόνο αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και μάλιστα εκ της Εθνικής παλιγγενεσίας με την Επανάσταση του 1821.

Αλλά ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση της έρευνας για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα, χωρισμένη σε χρονικές περιόδους!

18 Δεκεμβρίου 1942: Η μάχη του ΕΛΑΣ στο Μικρό Χωριό

 
Από το Σεπτέμβρη του 1942, οκτώ μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση για τη συγκρότηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και τη δημιουργία της Κεντρικής Επιτροπής του, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πέρασε σε εντονότερη δράση εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής. Στη Ρικά, στο Κρίκελο, στο Γοργοπόταμο, στη σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού, στο χωριό Χρύσω, στο Μεταλλείο Πηγής, στο Μικρό Χωριό δόθηκαν γερά χτυπήματα κατά των τυράννων.
Η σημαντικότερη μάχη αυτής της περιόδου (αν εξαιρέσουμε το μείζον γεγονός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου) ήταν η μάχη του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας, όπου, στις 18 Δεκέμβρη του 1942, τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης, χτύπησε σε ενέδρα την εμπροσθοφυλακή ιταλικού συντάγματος, που είχε βγει από το Καρπενήσι για καταδίωξη των ανταρτών.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο διοικητής του ιταλικού συντάγματος.
Και η μάχη, την οποία τραγούδησε η λαϊκή μούσα, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα σε μια νευραλγική περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.
Πολύ σύντομα, μετά τη μάχη του Μικρού Χωριού και τα άλλα χτυπήματα του ΕΛΑΣ που προηγήθηκαν, η ιταλική φρουρά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πόλη του Καρπενησίου.

Ιστορίες Χριστουγέννων: Πώς βρέθηκε το δέντρο στο σπίτι μας;


Έκανε την εμφάνιση του πρώτη φορά
τον Μεσαίωνα, στην κεντρική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του χειμερινού ηλιοστασίου, αλλά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου συνδέεται με τη βασίλισσα Σάρλοτ, αλλά και τον θρύλο για τη χειμωνιάτικη νύχτα που ο Λούθηρος κοίταξε τον έναστρο ουρανό...

Φορτωμένο φρούτα, γλυκά, στολίδια, κεριά, αγγέλους, νεράιδες, αστέρια και πουλάκια, το έλατο ήταν το αειθαλές δέντρο που ερχόταν από το δάσος και στηνόταν στο πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού, ως ένα σύμβολο του θριάμβου επί της Φύσης στην καρδιά του χειμώνα. Ένα σύμβολο που την τελευταία, Δωδεκάτη Νύχτα -με τη λήξη του εορτασμού του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων- έπρεπε να κοπεί και να επιστραφεί στη Φύση (να ανακυκλωθεί φυσικά ή, να παραδοθεί στη φωτιά).

Η Μάχη του Βερντέν

Από τις σημαντικότερες πολεμικές αναμετρήσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με μεγάλη διάρκεια (21 Φεβρουαρίου – 18 Δεκεμβρίου 1916) και πολύ αίμα. Αντιμέτωπες τέθηκαν, για μια ακόμη φορά, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το Βερντέν είναι μία πόλη της βορειοανατολικής Γαλλίας στις όχθες του ποταμού Μόζα ή Μεύση (Μeuse). Βρίσκεται σε στρατηγική θέση από την εποχή κιόλας του Αττίλα, ο οποίος απέτυχε να την κατακτήσει. Ελέγχει τη βόρεια είσοδο της πεδιάδας της Καμπανίας, που οδηγεί κατευθείαν στο Παρίσι. Γι' αυτό και οι Γάλλοι είχαν φροντίσει να κατασκευάσουν οχυρωματικά έργα σε μεγάλη έκταση.

Στα τέλη του 1915 οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Δυτικό Μέτωπο είχαν βαλτώσει. Τη γερμανική προέλαση του 1914 διαδέχθηκε ο πόλεμος των χαρακωμάτων. Ο αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου, Έριχ φον Φαλκενχάιν, πίστευε ότι μια μαζική επίθεση του στρατού του θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στους Γάλλους και θα ανέτρεπε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Διάλεξε το Βερντέν, που ήταν απομονωμένο από τα τρία σημεία του ορίζοντα, με μικρές δυνατότητες υποχώρησης και μόνο μία οδό ανεφοδιασμού για τους Γάλλους. Επιπλέον, σε μια ενδεχόμενη νίκη του, ο δρόμος για το Παρίσι θα ήταν ανοικτός.

Θα ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ τον… ρου του Ποταμιού;

Πόσο πιθανό είναι να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ τον… ρου του Ποταμιού; Πόσο κινδυνεύει το Κίνημα Αλλαγής να «τελειώσει» οριστικά ακόμη και πριν από τις εκλογές; Και να συρρικνωθεί απλώς στα στενά και αποκλειστικά όρια του παλαιού ΠΑΣΟΚ;

Πρόκειται για ερωτήματα που υποβαθμίζονται μεν από τα ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά απασχολούν παρασκηνιακά τους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη. Αιτία, το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί εσχάτως στις σχέσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου – ένα «χαμηλό», που συνδέεται τόσο με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, όσο και με την στάση Θεοχαρόπουλου στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Σαββατοκύριακο, και μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, δόθηκαν στην δημοσιότητα οι πρώτες λίστες με τους υποψηφίους των εκλογών. Τα κρίσιμα ονόματα όμως – από εκείνα του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου έως του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου – δεν βρίσκονταν σε αυτές τις λίστες καθώς «τα δύσκολα αφέθηκαν για αργότερα», σύμφωνα με το χαρακτηριστικό σχόλιο παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο Τάσος Θεοφίλου για το λιντσάρισμα στις φυλακές: «Τον αδύναμο τιμωρούν και όχι τον βιαστή»


Από το facebook του Τάσου Θεοφίλου

Κυκλοφορούν δυο βιντεάκια όπου ο ένας από τους δυο προφυλακισμένους για την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της 21χρονης Ελένης Τ. δέχεται λιντσάρισμα από συγκρατούμενους του σε κάποιο κελί απομόνωσης.

Επειδή ενδεχομένως ένα αρχέγονο κάπως αίσθημα θα κάνει -δικαίως λέω εγώ- αρκετό κόσμο να νιώσει κάποιου είδους ικανοποίηση από αυτή την μορφή απονομής δικαιοσύνης, είναι ίσως αναγκαίο να τονιστεί ότι οι κρατούμενοι ως κοινότητα δεν αντιδρούν έτσι επειδή έχουν αναπτυγμένο κάποιο δικό τους ιδιαίτερο αίσθημα δικαίου.

Οι κρατούμενοι πιθανόν μυρίστηκαν αδυναμία. Τον αδύναμο τιμωρούν και όχι τον βιαστή. Σαν μέτρο σύγκρισης μπορεί κανείς να θυμηθεί τον Κυριάκο Παπαχρόνη που έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού από τους συγκρατούμενους του. Το ίδιο αδίκημα σε πολλές γυναίκες όμως τύπος ιδιαίτερα ρωμαλέος.

Για το χτύπημα στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑ

Στέφανος Τζουμάκας 

Η καταδίκη είναι πολιτική δημοκρατική στάση και διαχρονική αρχή μας.
Η πράξη αυτή δεν είναι ανθρώπων που παίρνουν μέρος σταθερά και χωρίς κουκούλες στους δημοκρατικούς και λαϊκούς αγώνες . Είναι από το χώρο του τυχοδιωκτισμού και χαρακτηριστική των αδιέξοδων που έχουν εκδηλώσει διαχρονικά ομάδες προβοκατόρων που θέλουν να υποκαταστήσουν το λαϊκό κίνημα .
Οι τυχοδιώκτες της νύχτας με το τρομοκρατικό χτύπημα σε ένα ακροδεξιό κανάλι, όπλισαν την ολιγαρχία, τους καναλάρχες της και τη δεξιά του γιού του Μητσοτάκη στην υστερία τους και στην ενορχήστρωσή για την πολιτική ρεβανς με προπέτασμα τη πατριδοκαπηλία και τη θρασύδειλη στάση ηγεσιών, που ενώ λεηλάτησαν το πλούτο της χώρας και τα εισοδήματα στο 80% των Ελλήνων, ζητούν τη δικαίωση για το ότι οδήγησαν τη χώρα σε καθεστώς αποικίας.
Με το τρομοκρατικό χτύπημα όπλισαν την εδραίωση της καθημερινής κατασυκοφάντησης των διεκδικήσεων των εργαζομένων και των προοδευτικών ιδεών, όπλισαν τα πολεμικά ανακοινωθέντα των αφεντικών αντί για δελτία ειδήσεων με ψέματα και ώσμωση με τη νεοφασιστική προπαγάνδα.

ΗΠΑ: Ζητούν από τις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας


Η Ουάσιγκτον ζητά από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφότου συνέλαβε στις 25 Νοέμβρη τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματα τους, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα.

Το αίτημα προς την Ευρώπη διατύπωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κουρτ Βόλκερ, σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έφθασε στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους «ευρωπαίους συμμάχους» με σκοπό να διαμορφώσουν από κοινού «μια καλά συντονισμένη απάντηση της Δύσης, την θέση της Δύσης» σε σχέση με το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς. Ο Κουρτ Βόλκερ δήλωσε επίσης, «η απάντηση αυτή διμερούς χαρακτήρα, που μεταφέρεται στο επίπεδο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, δεν εξυπηρετεί ούτε τα ουκρανικά, ούτε άλλα συμφέροντα».

H βία: μαμή ή παράνοια;



του Χρήστου Γιανναρά

Υ​​πάρχουν θετικές και αρνητικές εκτιμήσεις (πιθανολογήσεις και προγνωστικά) για την εξέλιξη της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Εχει την ιδιαιτερότητα να είναι μια εξέγερση χωρίς ιδεολογία (χωρίς κίνητρα ή προσχήματα θεωρητικών πεποιθήσεων ή «οραμάτων»). Την κινεί μόνο ο πνιγμός των ανθρώπων από την άγρια στέρηση και την αγανάκτηση. Δεν αποτόλμησε κανένα κόμμα να τη σφετεριστεί. Συσπειρώνει η εξέγερση την πάγκοινη οργή για την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος, την απομόνωσή του από την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Είναι μια έκρηξη με ανεξέλεγκτη αυθορμησία. Εκφράζεται λιγότερο με συνθήματα και πρωτευόντως με μένος καταστροφικό. Το «σημείο»-σύμβολο μετοχής στην εξέγερση είναι, απλά, το κίτρινο γιλέκο (αυτό που οφείλει να φοράει κάθε οδηγός, αν βρεθεί σε κίνδυνο και βγει από το όχημά του, σε δρόμο πυκνής κυκλοφορίας).

Χτυπιούνται με την αστυνομία, άοπλοι απέναντι στα θωρακισμένα των δυνάμεων καταστολής, στα χημικά τους όπλα, στους εκτοξευτήρες νερού.

Κυπριακό φυσικό αέριο: Η κλεψύδρα αδειάζει…

Θεόδωρος Τσακίρης
Τον Σεπτέμβριο του 2018 υπογράφηκε η Διακυβερνητική Συμφωνία για την κατασκευή αγωγού που θα στείλει φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Αίγυπτο. Η κύρωσή της, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας. Είναι η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ ως δυνητικός εξαγωγός υδρογονανθράκων προς μια άλλη χώρα. Ωστόσο, το ιδιάζον της εν λόγω Συμφωνίας είναι ότι ο τελικός καταναλωτής του αερίου δεν θα είναι η αντισυμβαλλόμενη χώρα.

Η Συμφωνία αυτή δημιουργεί ένα πλαίσιο νομικών, ρυθμιστικών και αδειοδοτικών κανόνων που θα διευκολύνει την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα στο έγγραφο που υπέγραψε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γεώργιος Λακκοτρύπης, το οποίο να εγγυάται την κατασκευή του αγωγού, ή να κατοχυρώνει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως εξαγωγού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Άλλωστε, από τη στιγμή που το αέριο θα πωλείται από την κυπριακή πλευρά στην πλατφόρμα παραγωγής, η οποία θα βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η δυνατότητα της Λευκωσίας να επηρεάσει πού θα καταλήξει το φυσικό αέριο, αφού αυτό υγροποιηθεί στην Αίγυπτο, μειώνεται δραματικά.

Ανατροπή: Φέτος ο χρόνος στην Ελλάδα θα μετρηθεί… διαφορετικά

Φέτος, για πρώτη φορά ύστερα από μισό αιώνα, επιχειρείται η αναβίωση αυτής της πρώτης - αστρονομικής - μεθόδου υπολογισμού της επίσημης ώρας Ελλάδος η οποία εφαρμοζόταν από το Αστεροσκοπείο στο Θησείο, από το 1846 μέχρι και το 1964

Ροββά Κατερίνα

Μόλις έπεφτε η νύχτα, ένας παρατηρητής αστρονόμος έμπαινε στην «αίθουσα του χρόνου» στο Αστεροσκοπείο με την εκπληκτική θέα της Αθήνας: σε εκείνο το δωμάτιο θα περνούσε ολόκληρη τη νύχτα του παρατηρώντας με το τηλεσκόπιο συγκεκριμένους αστέρες, καθώς περνούσαν – σε συγκεκριμένες ώρες – από το μεσημβρινό επίπεδο. Ο παρατηρητής διόρθωνε το εκκρεμές ρολόι με βάση τις κινήσεις των αστέρων.

Και μόλις έφτανε το μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, μια μεταλλική σφαίρα έπεφτε έξω από τον θόλο του Αστεροσκοπείου σηματοδοτώντας την ώρα. Καθώς η σφαίρα ήταν ορατή από την εκκλησία της Μητρόπολης, οι καμπάνες χτυπούσαν και με τον τρόπο αυτό ανακοινωνόταν η ώρα στην πρωτεύουσα. Στη συνέχεια η ώρα μεταδιδόταν με τηλέγραφο από το Αστεροσκοπείο σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ενώ τα πλοία στον Πειραιά συγχρόνιζαν τα ρολόγια τους λαμβάνοντας τη σωστή ώρα…

Ο «νόμος των σκλάβων» της μισθωτής εξαθλίωσης

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

«H μόνιμη τάση του κεφαλαίου είναι να υποβιβάσει τους εργάτες ίσαμε το μηδενικό επίπεδο» (Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τόμος πρώτος, σελίδα 621, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).

Η συγκεκριμένη ρήση του Μαρξ, από το εμβληματικό έργο του, «Το Κεφάλαιο» που γράφτηκε το μακρινό 1867, αποτυπώνει ακριβώς το μόνιμο και διαρκή στόχο των κεφαλαιοκρατών να «ξεζουμίζουν» την εργατική δύναμη μέχρι το ακρότατο σημείο.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν …άλλαξαν πολλά. Στις 12 Δεκεμβρίου 2018, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αποδεικνύοντας ότι η λύσσα τω πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου δεν όχι όρια απέναντι στους εργάτες ενέκρινε ένα νομοθετικό έκτρωμα.

«Νόμος των σκλάβων» χαρακτηρίστηκε από τον εργαζόμενο λαό της Ουγγαρίας! Το νέο αντεργατικό εξάμβλωμα αυξάνει από 250 ώρες σε 400 τις επιτρεπόμενες υπερωρίες ανά έτος, δίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στους εργοδότες να τις εξοφλούν ακόμα και τρία χρόνια μετά!!!

17 Δεκέμβρη: Οι Εγγλέζοι επιτίθενται στου Φιλοππάπου- Μάχες σώμα με σώμα στον Αρδηττό

Αγωνιώδης έκκληση του ΕΛΑΣ Αθήνας για πυρομαχικά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κυριακή 17 Δεκέμβρη 1944

Οι Βρετανοί ενισχυμένοι με νέα δυνάμεις, που μεθοδικά μεταφέρουν από το ιταλικό μέτωπο, εξαπολύουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Στου Φιλοπάππου δυνάμεις των Εγγλέζων επιτίθενται στους ελασίτες που βρίσκονται στο λόφο. Άγριες μάχες σώμα με σώμα γίνονται στο λόφο Αρδηττού όπου οι ελασίτες αντιμετωπίζουν αποικιακά στρατεύματα. Στο Γαλάτσι καταρρίπτεται βρετανικό αεροσκάφος.

Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» στις 17.12.1944. Το κύριο άρθρο έχει τίτλο «Τι γυρεύουν επι τέλους από μας οι Άγγλοι;».

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Σε είδα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Σε είδα,
Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Είσαι ψηλή, καστανόξανθη και με τέλειες αναλογίες, όπως αρμόζουν σε μια νεοδημοκράτισσα. Φορούσες στενό γαλανόλευκο ταγέρ στα χρώματα της τιμημένης σημαίας μας, μπλε φουλάρι και καρφίτσα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική». Και σικ και πατριώτισσα! Κάτι ανάμεσα σε Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Ελίζα Βόζενμπεργκ. Κρατούσες τις δύο εφημερίδες της..
παράταξής μας, τον Φιλελεύθερο και το Μακελειό. Τι ψαγμένη νέα! Σκέφτηκα. Συνδυάζει τη διανόηση με τη λαϊκότητα, όπως ακριβώς και το κόμμα μας.
Παρακολουθούσες με προσοχή την ομιλία του προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα βλέμματα μας διασταυρώθηκαν στο σημείο που υποσχέθηκε δύο χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Μια σπίθα, ένας ερωτισμός γεννήθηκε αναμεταξύ μας. Καθόλου τυχαία, πιστεύω. Έχουμε χρέος να σώσουμε το έθνος μας από την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την αλλοίωση από τους λαθρομετανάστες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αφροδισιακό για κάθε δεξιά νέα και νέο.

Κώστας Βάρναλης: Ο ποιητής της εργατιάς

Ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Ήταν αγαπημένος «δάσκαλος» για μία ολόκληρη γενιά προοδευτικών ανθρώπων και λογοτεχνών, ενώ για την τέχνη του τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν το 1959.

Ο Κώστας Βάρναλης γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1883 στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας, όπου και βίωσε το κλίμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Έδειξε σε νεαρή ηλικία την κλίση του προς τα γράμματα, καθώς τελειώνοντας τις σπουδές του στο Ελληνικό Σχολείο ήρθε στην Ελλάδα, όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε μέρος στη διαμάχη για το Γλωσσικό Ζήτημα ως υποστηρικτής των δημοτικιστών.

Εργάστηκε για χρόνια ως καθηγητής στη δημόσια μέση εκπαίδευση σε Βουλγαρία και Ελλάδα και το 1919 έλαβε υποτροφία για μετεκπαίδευση στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας, κοινωνιολογίας και αισθητικής, ενώ ήρθε σε επαφή με τα προοδευτικά ιδεολογικά ρεύματα του μαρξισμού και του διαλεκτικού υλισμού και τον επαναστατικό αέρα του μεσοπολέμου.

Λας Ποσάδα

 

Στο Καθολικό Μεξικό γιορτάζεται από τις 16 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων η «Λας Ποσάδας» («Στα Πανδοχεία»), σε ανάμνηση των περιπετειών που πέρασαν ο Ιωσήφ και η Μαρία, μέχρι να βρουν μέρος να γεννήσουν τον Ιησού.

Οι Μεξικάνοι αναπαριστούν το γεγονός με μία φάτνη σε κάθε σπίτι, ενώ παιδιά και μεγάλοι από σπίτι σε σπίτι ψέλνουν τα κάλαντα, κρατώντας κεριά και αγαλματίδια με τον Ιωσήφ και τη Μαρία πάνω σε γαϊδουράκι.

Οι εννέα ημέρες της γιορτής συμβολίζουν τους εννέα μήνες κύησης της Παρθένου Μαρίας.

Το λαϊκό δρώμενο της «Λας Ποσάδας» έχει ιστορία 400 ετών και ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από τον μοναχό Πέδρο δε Γάντε.

16 Δεκέμβρη: Οι Εγγλέζοι και οι κυβερνητικές δυνάμεις περνούν στην επίθεση- Οδηγία του ΕΛΑΣ: Άμυνα μέχρις εσχάτων

Μάχες στο ντενεκεδομαχαλά στο Δουργούτι - Ψάχνουν την «Αγγλόφιλον Αριστεράν»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣΙ

Σάββατο 16 Δεκέμβρη 1944

Από τα ξημερώματα οι Εγγλέζοι και οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά.Σκληρές μάχες στου Ψυρρή, το Δουργούτι, τη Νέα Σμύρνη και τον Αρδηττό με τη συμμετοχή και αποικιακών στρατευμάτων. Στον Πειραιά το 6ο Σύνταγμα αναφέρει στο Α΄ Σώμα του ΕΛΑΣ Αθήνας πως χάθηκε ο Προφήτης Ηλίας και οι δυνάμεις του εξεκκένωσαν το κέντρο της πόλης. Σε προσωπικές οδηγίες για τις διοικήσεις των Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ Ταξιαρχιών η διοίκηση του Α΄ Σώματος Στρατού αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«… Ήδη μετά την άφιξιν των ενισχύσεων του εχθρού, ίσως να αντιμετωπίσωμεν φάσιν αγώνα που θα απαιτήση μεγαλυτέραν προσπάθειαν, αλλά και επιμελεστέραν τεχνικήν και προετοιμασίαν δια την διεξαγωγήν του. Ως βάσεις πρέπει να ληφθούν τα εξής: α) Υποχώρησις δεν θα συζητηθή. Ο ΑΓΩΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΗ ΜΕστορια 16 Δεκεμβρίου 2018
karagiannhs@imerodromos.grΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ όσον μακροχρόνιος και σκληρός και αν είναι. β) Θα διεξαχθή με ελαστικήν άμυναν. Θα αρχίση εις την παρυφήν της πόλεως. Εκεί θα διαρκή και περισσότερον. γ) Η άμυνά μας θα είναι ενεργητική, πρωτότυπος, τολμηρά. Η επιθετική επιστροφή δια την ανακατάληψιν προσωρινώς απολεσθείσης εδαφικής λωρίδος θα είναι εις το κέντρον της σκέψεώς μας. δ) Κανένα τμήμα μας δεν θα αποσύρεται από την θέσιν του αν δεν λάβη διαταγήν από την Διοίκησιν του Τάγματος του. Θα ελίσσεται από σπίτι σε σπίτι, από σταυροδρόμι σε σταυροδρόμι, από οδόφραγμα σε οδόφραγμα και αν ακόμη τα παράπλευρα τμήματα ηναγκάσθησαν να ελιχθούν ενωρίτερα ή εις μεγαλύτερον βάθος. Θα γίνεται με τον γνώριμον δια τον ΕΛΑΣ των Αθηνών αγώνα, αγώνα διαρκείας που εσυνήθισαν από τας επιθέσεις των Γερμανών εναντίον των συνοικιών μας…». ( Σπύρου Κωτσάκη ( Νέστορα) Καπετάνιου του Α΄ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ «Δεκέμβρης του 1944 στην Αθήνα»,σ.155, Σύγχρονη Εποχή , Αθήνα 1986).

Με ακροδεξιά ρητορική και και τον γνωστό "μάγκικο" και αλαζονικό στόμφο η ομιλία Σαμαρά



- Με ακροδεξιά ρητορική και και τον γνωστό "μάγκικο" και αλαζονικό στόμφο που τον έκανε τουλάχιστον αντιπαθή, ή ακόμα και αστεία καρικατούρα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε στο 12ο συνέδριο του κόμματος.
Μια εικόνα που σίγουρα χαροποίησε το Μαξίμου, που ελλείψει ουσιαστικών αποτελεσμάτων διακυβέρνησης, ψάχνουν να στηριχθούν στο φάντασμα της "επάρατης Δεξιάς" για να κρατηθούν στην εξουσία.
Και η παρέα που έχει καταλάβει τις καρέκλες τς ΝΔ και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει και τις καρέκλες στο Μαξίμου, φροντίζει να τους δικαιώνει ...

- Παρέθεσε το σύνθημα «Χαβιάρι και φαγοπότι με Άρη Βελουχιώτη» και κάλεσε όσους «κλαίνε και να οδύρονται» για την ήττα του ΕΑΜ να εξηγήσουν που θα βρισκόμασταν σήμερα «αν εκείνοι είχαν κερδίσει». Υπογράμμισε πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας «έχασε τη ζωή του για τη γαλανόλευκη», εξισώνοντας τον θάνατο του με «δύο άλλα ελληνόπουλα, τον Τάσο Ισαάκ και το Σολωμό Σολωμού που είχαν χάσει στην Κύπρο τη ζωή τους».

Άρθρο της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk - «Ατιμώρητο μέχρι και σήμερα το μακελειό στα Καλάβρυτα»

"Ο γενικότερος στόχος, όπως έχει διατυπωθεί από αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «με την πάροδο του χρόνου να επιτευχθεί η αποδυνάμωση ή παραγραφή αξιώσεων των άλλοτε αντιπάλων μας». " Στη χθεσινή 75η μαύρη επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα αναφέρεται άρθρο της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk.
Άρθρο του δημοσιογράφου και ιστορικού Έμπερχαρντ Ρόντχολτς φιλοξενεί η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk με αφορμή τη χθεσινή 75η μαύρη επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα. Υπό τον τίτλο «Ατιμώρητο μέχρι και σήμερα το μακελειό στα Καλάβρυτα» και μετά από ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων, ο αρθρογράφος σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά τη διαχείριση του παρελθόντος τα Καλάβρυτα είναι σήμερα διχασμένα.
Αυτό φάνηκε και κατά την επίσκεψη του τότε γερμανού Προέδρου Γιοχάνες Ράου το 2000, ο οποίος είχε εκφράσει μεν τη θλίψη και τη ντροπή του, ωστόσο ούτε ζήτησε συγνώμη, ούτε αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων.

Πέρα όμως από μια σειρά πρωτοβουλιών αρωγής στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών, μέχρι και σήμερα (οι αποζημιώσεις) ουσιαστικά δεν δόθηκαν.

Εργαζόμενοι… υπό δοκιμήν, χωρίς αμοιβή και ασφάλεια για τις γιορτές

 
- Απασχόληση… υπό δοκιμήν, ώστε να αποφεύγεται όχι μόνον η ασφάλιση αλλά και η αμοιβή, είναι μία από τις μεθόδους που σύμφωνα με καταγγελίες χρησιμοποιούν επιχειρήσεις κυρίως σε περιόδους αυξημένων αναγκών, όπως είναι οι ημέρες των εορτών.
Οι κλήσεις που δέχονται η ΓΣΕΕ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι συνεχείς, όπως συχνότατες είναι πλέον οι ιδιόχειρες ταμπέλες έξω από καταστήματα «ζητείται υπάλληλος» για μεγάλα χρονικά διαστήματα που δεν δικαιολογούνται σε μια χώρα με ανεργία σταθερά πάνω από το 18% τα τελευταία χρόνια.
Το φαινόμενο είναι γνωστό, καθώς είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες, ιδιαίτερα κατά τα διαστήματα που αυξάνονται οι ανάγκες για εποχικό προσωπικό, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της εστίασης, της καθαριότητας και των υπηρεσιών ασφάλειας (security). Αφορούν δε, ανασφάλιστη και τις περισσότερες φορές χωρίς αμοιβή, «δοκιμαστική εργασία», μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και εντατικοποίηση της εργασίας, με υπερωρίες που δεν δηλώνονται γιατί εμφανίζονται ως… διάλειμμα.
Σύμφωνα με τις πλέον συχνές καταγγελίες, εργαζόμενοι κυρίως σε εμπορικά καταστήματα και σε καταστήματα του κλάδου εστίασης, «προσλαμβάνονται» δοκιμαστικά, χωρίς την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης. Το χρονικό διάστημα της «δοκιμής» ποικίλλει από 3 έως και 10 μέρες κατά τις οποίες ο υποψήφιος εργαζόμενος απασχολείται ανασφάλιστος, αδήλωτος στο ΣΕΠΕ και ανύπαρκτος για τον ΕΦΚΑ.

Κϊτρινα Γιλέκα: Σε Παρίσι και Βρυξέλλες, δεν άφησαν τον κόσμο να διαδηλώσει - Με νομοθετική ρύθμιση καταργούν και το δικαίωμα στη Διαμαρτυρία

" Βαθιά δημοκρατία βγαλμένη από τα σπλάχνα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού " Aναδημοσίευση από Alkis Antoniadis
"Σήμερα επιχειρήσαμε να πάμε στη συγκέντρωση των κίτρινων γιλέκων στις Βρυξέλλες η οποία μετά από δύο ώρες δεν μπόρεσε καν να αρχίσει καθώς η βελγική αστυνομία επεμβαίνει προληπτικά σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης και μαζεύει τους διαδηλωτές. Δεν τους αφήνει καν να μαζευτούν στις πλατείες..

Βαθιά δημοκρατία βγαλμένη από τα σπλάχνα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού.."

Ανταποκριση από τη Sissie Bara

"Σήμερα στη Γαλλία δεν άφησαν το κόσμο να διαμαρτυρηθεί.

Το πιο πιθανό είναι να ακούσετε στις ειδήσεις ότι η κινητοποίηση δεν είχε συμμετοχή ότι το κίνημα ζεί τις τελευταίες του ώρες όπως δήλωσε ο βλάκας ο Ολαντ, και ότι ο κόσμος μετά τις εξαγγελίες του μακρόν πήγε σπίτι του.
Είναι ψέμα.

Αυστρία: Μεγάλη διαδήλωση κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης


Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες για να συγκεντρωθούν στο κέντρο της Βιένης για να καταγγείλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του φασιστικού – ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), έναν χρόνο μετά τον σχηματισμό του.

«Ο ρατσισμός δεν είναι άποψη», «Δεν μπορώ άλλο», ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών. Περισσότεροι από 17.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000, σύμφωνα με τους οργανωτές, κατήγγειλαν την μεταναστευτική και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης κάνοντας πορεία στους κεντρικούς δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οργανώθηκε από οργανώσεις της αριστεράς

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Με στρατιωτικό νόμο σχεδιάζει ο Μακρόν να αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή.


του Δημήτρη Καζάκη

Άδικα ο Μακρόν τη Δευτέρα το βράδυ επιχείρησε να αποτρέψει την κλιμάκωση της παλλαϊκής κινητοποίησης με αφορμή το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», όπως έχει ονομαστεί. Ούτε το έντονο μακιγιάζ για να φαίνεται επιβλητικός στις οθόνες της τηλεόρασης, ούτε οι συμβουλές των επικοινωνιολόγων, αλλά ούτε και οι αστείες εξαγγελίες ελαφρύνσεων δεν κατάφεραν να εμφανίσουν τον Μακρόν «ηγέτη του έθνους» αλά Ντε Γκολ.

Αντίθετα, η μουτσούνα του «ηγέτη του έθνους» που του φόρεσαν τον έκαναν να μοιάζει ακόμη πιο ασήμαντος απ’ ότι είναι, πιο παλιάτσος απ’ ότι είναι. Ένας κλητήρας μεγάλης τράπεζας, που απλά -όπως συνήθιζαν παλιά στο Παρίσι και στο Λονδίνο- τον έχουν ντύσει με τη μεγάλη στολή για να φαντάζει σημαντικός. Μια ασήμαντη προσωπικότητα, όπως όλες εκείνες που καλούνται να λειτουργήσουν ως διαχειριστές της εξουσίας προς το συμφέρον μιας κλίκας ισχυρών χρηματιστικών συμφερόντων.

Washington Post: Πού πήγαν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα;


Πώς η οικονομική κρίση επιδείνωσε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας

«Πού πήγαν όλα τα παιδιά;», διερωτάται η εφημερίδα Washington Post στον τίτλο εκτενούς άρθρου της αναφορικά με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και το πώς η χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας οδήγησε σε σημαντική μείωση των γεννήσεων, η οποία «εγείρει την πιθανότητα μίας συρρικνωμένης, αποδυναμωμένης Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ποσοστό γεννήσεων στην Ελλάδα (1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα) είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη και πολύ χαμηλότερο από το 2,1% που εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού. Πριν την κρίση, το ποσοστό αυτό κινείτο ελαφρώς ανοδικά και είχε φτάσει στις 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα, αλλά έκτοτε η όποια πρόοδος έχει χαθεί και το ποσοστό έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ακόμα πιο δραματική είναι όμως η μείωση των συνολικών γεννήσεων στην Ελλάδα, λόγω της μετανάστευσης πολλών νέων Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Το 2009, πριν το ξέσπασμα της κρίσης, είχαν γεννηθεί 118.000 παιδιά στην Ελλάδα. Το 2017 καταγράφηκε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, καθώς οι γεννήσεις ήταν μόνο 88.500.

Ο «ισόθεος» Χίτλερ στα Καλάβρυτα…

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣΙστορια

Ήταν 13 Δεκέμβρη 1943. Συμπληρώθηκαν 75 χρόνια. Ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα Καλάβρυτα.

Τα ανθρωποειδή του ναζισμού συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες άνω των 14 έως και 65 χρονών στην πλατεία. Τους οδηγούν σε ένα μικρό λόγο έξω από την πόλη. Γύρω – γύρω στήνουν πολυβόλα. Ταυτόχρονα δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες μαζί με τμήματα του γερμανικού στρατού λεηλατούν την πόλη.

Στις 2.34, το μεσημέρι, ξεκινά το μακελειό. Τα πυροβόλα θερίζουν τον άμαχο πληθυσμό. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 750. Οι δολοφόνοι φεύγοντας ολοκληρώνουν το έργο τους. Πυρπολούν την ηρωική κωμόπολη. Μαζί και το σχολείο στο οποίο έχουν κλειδώσει τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες.

Το Ολοκαύτωμα ολοκληρώνεται.

Η «επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκινά στις 4 Δεκέμβρη 1943. Οι δυνάμεις των Γερμανών που πήραν μέρος ξεκίνησαν από την Πάτρα, το Αίγιο, την Τρίπολη, τον Πύργο Ηλείας και από την περιοχή της Κορινθίας. Στο πέρασμά τους σκορπούν το θάνατο.

Και βιασμένες και δολοφονημένες και πουτάνες

 
Τι κι αν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη, από την Αργεντινή ώς την Τουρκία και από την Ισπανία ώς την Ινδία, φωνάζουν πλέον δυνατά «ούτε μία λιγότερη» σε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις γυναικοκτονίες.

Για τα ελληνικά ΜΜΕ εξακολουθούν να είναι «εγκλήματα πάθους», «οικογενειακές τραγωδίες», «κακές στιγμές», περιπτώσεις που «η ζήλια όπλισε το χέρι του δράστη» ή «το ερωτικό αμόκ τού θόλωσε το μυαλό».

----------------------------------------------------
«Καλό πουτανάκι είμαι κι εγώ, σαν τη Μικαέλα που ήταν 12 ετών. Ενας τύπος που ήταν 26 τη σκότωσε επειδή δεν ήθελε να κάνει σεξ μαζί του. Αλλά, εντάξει, είχε ανεβάσει αρκετές προκλητικές φωτογραφίες στο Facebook, τι περίμενε; [...]
Σαν τη Μελίνα. Αυτή κι αν ήταν τρελή! Το φταίξιμο για τον βιασμό και τον θάνατο της δεν το είχαν οι τέσσερις βιαστές και δολοφόνοι, αλλά η ίδια, επειδή της άρεσαν τα μπαρ και όχι το διάβασμα.
Ή την Νταϊάνα, που πήγε σε συνέντευξη για δουλειά νύχτα και ντυμένη με ένα σορτσάκι, που κάποιος θα σκεφτόταν πως θύμιζε πουτάνα.
Ο φίλος της Σερένα τη μαχαίρωσε 49 φορές επειδή τον παράτησε, αλλά κι αυτή ήταν πουτάνα [...]
Αύριο μπορεί να είμαι εγώ η νεκρή/βιασμένη/ χτυπημένη πουτάνα.
Αλλά, εντάξει, όλα αυτά είναι μαλακίες που απασχολούν μονάχα τις Feminazis που είναι μονίμως υστερικές. Και μερικές πουτάνες. Πάντα πουτάνες».
Κείμενο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από την Julieta TB
τον Οκτώβριο του 2016 και έγινε viral

Γιατί ζούμε στην «εποχή των κοτόπουλων»;

Σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζουν την
εποχή των δεινοσαύρων και την εποχή των μαμούθ, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι σήμερα ζούμε στην «Εποχή των Κοτόπουλων». Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πανταχού παρόν πτηνό αποτελεί πλέον το πιο εμβληματικό ζώο. Τα κοτόπουλα σήμερα, αποτελούν το ένα τρίτο των πτηνών του πλανήτη και είναι τα πιο πολυάριθμα είδη σπονδυλωτών (όχι μόνο πτηνών) στην ξηρά, φτάνοντας περίπου τα 23 δισεκατομμύρια. Επίσης σε όλο τον κόσμο, το κοτόπουλο είναι το πιο συχνό κρέας που καταναλώνεται.
Αυτό το κατέστησε και ένα ζωντανό σύμβολο της σύγχρονης γεωλογικής εποχής.

Όταν κάποτε δεν θα έχει απομείνει ούτε ένας άνθρωπος στη Γη, τα διάσπαρτα απολιθωμένα κόκαλα των κοτόπουλων θα είναι αυτά που θα αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» της εποχής που οι άνθρωποι βασίλευαν τον πλανήτη. Έτσι, παρά τα διαστημικά ταξίδια, το Ίντερνετ και τα τόσα ιατρικά επιτεύγματα του ανθρώπου, τελικά θα είναι μάλλον το ταπεινό κοτόπουλο που θα αφήσει το στίγμα του στην εποχή μας. «Τα κοτόπουλα αποτελούν ένα πραγματικά σημαντικό σύμβολο και ένα δυνητικό μελλοντικό απολίθωμα της σύγχρονης εποχής, καθώς και της επίπτωσης του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη μας. Μπορεί να πει να κανείς ότι ζούμε στον πλανήτη των κοτόπουλων» δήλωσε η επικεφαλής νέας έρευνας, Κάρις Μπένετ του Τμήματος Γεωγραφίας, Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Πού πέφτουν τα Σεπόλια;

Παντελής Μπουκάλας

Σοβαρά; Ενας άνθρωπος που διδάσκει ρητορική, πώς να μιλάτε καθαρά, πώς να μιλάτε νηφάλια κ.τ.λ., αδυνατεί να προφέρει σωστά το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που το έμαθαν πια όλα τα πιτσιρίκια, Ελληνάκια και Αμερικανάκια, μαγεμένα από τα κατορθώματα του Greek Freak; Σοβαρά; Ενας άνθρωπος που δεν του ξεφεύγει τίποτε, άφησε να του ξεφύγει το όνομα ενός μπασκετμπολίστα που έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 2 Ιουλίου 2013, από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά; «Τιμάς τα ελληνικά χρώματα» του είχε πει ο κ. Σαμαράς, έστω με εθνική υποκρισία και ιδιοτέλεια, αφού ως αρχηγός της Ν.Δ. ήταν σφοδρός πολέμιος του νόμου περί ιθαγένειας. Τι ήταν τότε ο άνθρωπός μας που δεν μπορεί να πει «Αντετοκούνμπο» και λέει «Ακενοτούμπο»; Υπουργός του κ. Σαμαρά. Και της Υγείας. Δέκα ημερών υπουργός. Από τις 25 Ιουνίου 2013. Και παρακολουθούσε ευλαβικά ό,τι έλεγε ο πολιτικός προϊστάμενος και ευεργέτης του. Του ξέφυγε η υποδοχή στο Μαξίμου;

Φυσικά και το ξέρει το όνομα του Γιάννη ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Δεν θέλει, όμως, να το πει σωστά. Ο αρχαίος Ελληνας που ζει μέσα του δυσανασχετεί. Εξεγείρεται. Και λέει «Ακενοκούμπο», συνεντευξιαζόμενος στο Blue Sky, σε μία από τις αμέτρητες τηλεεμφανίσεις του. Λέει «Ακενοκούμπο» με την ίδια λογική, την ίδια υποτιμητική διάθεση, την ίδια αισθητική φρικίαση, την ίδια εθνικοϊερή ανατριχίλα που ο κ. Τάκης Τσουκαλάς τού «Αντε γεια» είπε «Αντεμπακούμπο». Και οι δυο θέλουν να βροντοφωνάξουν το εξής απλό: Με τέτοιο όνομα δεν είσαι και δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ. Αφρικανέ...

Ο σεξισμός και οι πολιτικές νεολαίες

 
Ελένη Καρασαββίδου

Σε ένα από τα πιο φεμινιστικά κείμενα που γραφτηκαν ποτέ από έναν άνθρωπο που κατανοούσε πως δεν θα απελευθερωθει κανείς ποτέ όσο έχει ανάγκη τους σκλάβους, στη Νόρα, ο Ίπσεν δημιουργεί μια ηρωίδα που παίζαν μαζι της σαν κούκλα. Και πίστεψε αληθινά πως αυτός πρέπει να είναι ο προορισμός της στη ζωή. Ν’ αγαπάει και ν’ αφοσιώνεται περισσότερο από συνήθεια παρά από μια συναίσθηση χρέους δηλαδή αληθινής επιλογής. Ο Ίπσεν θίγει τόσο ουσιαστικά όσο ένας κριτικά διακείμενος καλλιτεχνης τα στερεότυπα των φύλων.

Τα στερεότυπα αυτά που είναι εσωτερικευμένες (σε βαθμό πέραν κάθε αμφισβήτησης) πεποιθήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των φύλων και των κοινωνικών ρόλων που οφείλουν, με κίνδυνο της βαρύτερης ποινής εαν δεν το κάνουν, να ακολουθούν. Εμπειρικές μελέτες έχουν βρει ευρέως διαδεδομένες πολιτισμικές πεποιθήσεις ότι οι άντρες είναι κοινωνικά πιο πολύτιμοι και πιο ικανοί από τις γυναίκες σε μία σειρά από δραστηριότητες. Έτσι εξηγείται και το φαινόμενο της γυναικοκτονίας (αντί πχ της προσπάθειας για νοσηλεία) που είχαμε πρόσφατα στη Ρόδο, φαινόμενο που (στις ποικίλες εκφάνσεις του σε Ανατολή και Δύση) δολοφονεί περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη από όσους ο πόλεμος τα τροχαία ο καρκίνος και η ελονοσία μαζί.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Κίτρινα Γιλέκα – Πράξη Τέταρτη: Πού βαδίζει η Γαλλία;

"Μαζί με το Σχέδιο Φόβος, οι ειδικοί δημοσίων σχέσεων του κράτους, που κάνουν υπερωρίες, έχουν σκεφτεί και κάποια άλλα τρικ. Τα ΜΜΕ παίρνουν συνεντεύξεις μέρα-νύχτα από τα μέλη μιας μικρής ακροδεξιάς διάσπασης των Κίτρινων Γιλέκων (τα λεγόμενα «ελεύθερα Κίτρινα Γιλέκα») που πρακτικά δεν έχει καμιά σημαντική επιρροή. Παίρνουν συνεντεύξεις από ανώνυμους ματατζήδες, οι οποίοι μιλάνε για το πόσο φοβούνται για τις ζωές τους στις διαδηλώσεις. Και κάποια ΜΜΕ επιμένουν να ισχυρίζονται ότι το κίνημα είναι στα χέρια της ακροδεξιάς και ο Μακρόν είναι η μόνη άμυνα απέναντι στο φασισμό."
John Mullen, Παρίσι | 10.12.2018

Είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς τους διαδηλωτές που συμμετέχουν σε πολλαπλές κινητοποιήσεις, αλλά φαίνεται ότι πάνω από 500.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην «Τέταρτη Πράξη» της κινητοποίησης των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, το Σάββατο 8 Δεκέμβρη.

Στο Μπορ­ντό, μια τεράστια κοινή δια­δή­λω­ση φοιτητών και Κί­τρι­νων Γι­λέ­κων φώ­να­ζε «Φοι­τη­τές και Κί­τρι­να Γι­λέ­κα – κοι­νός ο Μα­κρόν, κοι­νός αγώ­νας!». Στην Του­λούζ, τη Λιόν, το Σεντ Ετιέν, τη Μασ­σα­λία, την Ντιέπ και δε­κά­δες άλλες πό­λεις δια­δή­λω­σαν πολ­λές χι­λιά­δες.

"Επιχείρηση Καλάβρυτα"

 
Στις 13 Δεκεμβρίου συνέβη ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας, κατά την διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα. Οι δυνάμεις της «Βέρμαχτ» εκτελούν όλους τους άνδρες των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Τέτοιες ακρότητες είχαν αυξηθεί το τελευταίο έτος της κατοχής, μπροστά στην ανησυχία για την ενδεχόμενη ήττα αλλά και λόγω της πιο ηχηρής αντιστασιακής δράσης.
Στις 20 Οκτωβρίου του 1943, οι Γερμανοί θα ηττηθούν από τον ΕΛΑΣ στην μάχη της Κερπινής. Πολλοί Γερμανοί σκοτώνονται, ενώ ο ΕΛΑΣ θα κρατήσει ως αιχμάλωτους 78 άνδρες. Οι ναζί αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή της «Επιχείρηση Καλάβρυτα», με σκοπό να περικυκλώσουν και να εξοντώσουν τους αντάρτες στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων. Την αποστολή ανέλαβε η 117η Μεραρχία Καταδρομών με αρχηγό τον υποστράτηγο Καρλ φον Λε Ζουίρ.

Ο υποστράτηγος όταν πληροφορήθηκε για τον θάνατο των 78 αιχμαλώτων, έδωσε διαταγή για τα πιο σκληρά αντίποινα, ακόμα και εναντίον αμάχων. Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, με τις δυνάμεις τον ναζί να συρρέουν στα Καλάβρυτα από όλη την βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στην επέλαση τους, έκαψαν μοναστήρια και ολόκληρα χωριά, ενώ σκότωναν πολίτες και μοναχούς.

Έφτασαν στα Καλάβρυτα πέντε μέρες αργότερα. Αφού καθησύχασαν τους κατοίκους πως δεν θα τους πειράξουν και πως στόχος τους ήταν να βρεθούν οι αντάρτες, άρχισαν να πυρπολούν σπίτια ανταρτών, για να πείσουν ακόμα και αυτούς που εγκατέλειψαν το χωριό να επιστρέψουν. Όμως στις 13 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν να γράψουν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας...

Μετανθρωπισμός: Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για να κερδίσουμε την αθανασία;


Κάπου στη Silicon Valley, ένας άντρας ξυπνά νωρίς με την ανατολή του ηλίου. Πίνει ένα φλιτζάνι καφέ και τρώει μια μεγάλη κουταλιά φυτικό βούτυρο. Μετά από δυο ώρες διαλογισμού, θα ξοδέψει χιλιάδες δολάρια σε ενέσεις βλαστοκυττάρων. Ο γιατρός της κλινικής τον διαβεβαιώνει ότι η αφαίρεση βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών και η έγχυση τους σε άλλους ιστούς, θα τους αναζωογονήσει από την κουρασμένη κατάσταση τους. Τον πιστεύει, όπως πιστεύει ότι ο ψεκασμός της νικοτίνης στο στόμα του θα του δώσει τα πλεονεκτήματα ενός τσιγάρου χωρίς τις αρνητικές του παρενέργειες. Τη νύχτα θα πάρει χάπια μελατονίνης και θα φορέσει τα ειδικά μπλε γυαλιά που εμποδίζουν το φως, ώστε να μην διαταραχθεί ο κύκλος του ύπνου του.

Αισθάνεται ικανοποιημένος με τα επιτεύγματα της ημέρας του. Έκανε ένα άλλο μικρό βήμα προς το στόχο του. Μπορεί ο ίδιος να είναι προϊόν του 21ου αιώνα, αλλά κάνει τα πάντα για να ζήσει και στον 23ο. Οι άνθρωποι είχαν σχεδόν από πάντα την εμμονή να ζήσουν για πάντα. Όσοι όμως προσπάθησαν ανά τους καιρούς να φτάσουν την αθανασία έχουν κάτι κοινό: απέτυχαν. Παρολ'αυτά το όνειρο της αιωνιότητας δεν έχει χαθεί. Αντιθέτως, πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν παρά να ελπίζουν ότι το κλειδί για την αθανασία τους είναι ήδη κρυμμένο στην ολοένα αυξανόμενη ανθρώπινη γνώση.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΡΙΣΙ! ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΚΡΥΨΑΝ για την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων»...

Maria Denaxa

📌 Επί μια ολόκληρη εβδομάδα οι γαλλικές αρχές σχεδίαζαν πως θα κάνουν δυσκολότερη την πρόσβαση στους διαδηλωτές στη λεωφόρο των Ηλυσίων. Σήμερα το πρωί όταν ξεκίνησα να πάω εκεί όλοι οι σταθμοί του μετρό της περιοχής -40 στον αριθμό- ήταν κλειστοί. Ούτε τα λεωφορεία εκτελούσαν δρομολόγια προς το κέντρο. Τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά και οι βιτρίνες τους ήταν καλυμμένες απο χοντρές επιφάνειες ξύλου. (φώτο) Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό ήταν 2,5 χιλιόμετρα από τα Ηλύσια, όπου έφθασα με τα πόδια και μετά από αρκετούς ελέγχους ταυτότητας και των πραγμάτων μου.

 
Εκεί αυτό που αντίκρυσα ήταν πρωτόγνωρο, παρόλο που έχω καλύψει σαν ανταποκρίτρια στο Παρίσι πολλές «εξεγέρσεις» με σημαντικότερη εκείνη των προαστείων το 2005.

Τουλάχιστον 6 τεθωρακισμένα οχήματα ήταν παρκαρισμένα στην Αχτίδα του Θριάμβου ήταν η πρώτη φορά που βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, αμέτρητες κλούβες της αστυνομίας και άλλα τόσα περιπολικά αλλά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα των αρχών χωρίς διακριτικά. Πολλές φορές ο αριθμός των ανδρών καταστολής ξεπερνούσε τον αριθμό των συγκεντρωμένων, οι οποίοι παγιδεύτηκαν μέσα στη λεωφόρο των Ηλυσίων.

Και στην πάνω μεριά της λεωφόρου που βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου, αλλά και στην κάτω που βρίσκεται η Πλατεία Ομονοίας, είχαν παραταχθεί σαν απροσπέλαστο τείχος, άνδρες των δυνάμεων καταστολής. Τους παράδρομους τους είχαν κλείσει με ατσάλινους φράχτες ή με οχήματα της αστυνομίας.

Στην Ελβετία Ξεπλένουν Καλύτερα

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ (ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ)Α

Στην καρδιά της Ευρώπης, στο τόξο των Άλπεων υπάρχει ένα κράτος που, εκτός από εκπληκτικής ομορφιάς βουκολικά τοπία, διαθέτει και υπέροχη νομολογία που επιτρέπει στα τραπεζικά ιδρύματα να απορρυπαίνουν χρήμα. Για την Ελβετική Συνομοσπονδία μιλώ, που ακόμη εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους συγκοινωνιακούς κόμβους από όπου διέρχονται τα δισεκατομμύρια διαφυγόντων κεφαλαίων των ηγετικών τάξεων του κόσμου, όπως επίσης και το βρόμικο, το ματωμένο χρήμα διεθνών εγκληματικών οργανώσεων. Όλα αυτά τα κύματα χρήματος τα καλύπτουν αξιοπρεπείς τραπεζίτες με παροιμιώδη εχεμύθεια, ειδικοί στην διακίνηση κεφαλαίων, δηλαδή, στο ξέπλυμα και στην επανεπένδυση, καθώς και εξαιρετικοί δικηγόροι και δικαστές, που με αξιοθαύμαστη έλλειψη ηθικής, μα με σπάνια θέληση, διατυπώνουν με ακρίβεια σε συνταγματικούς κανόνες το σκότος που πρέπει να διέπει την κίνηση κεφαλαίων. Μην αμελούμε αναγνώστες μου, πως «ο πλούσιος κουβαλάει το νόμο στο πορτοφόλι του», σύμφωνα με τον Ελβετό φιλόσοφο Ζαν Ζακ Ρουσσώ .Έτσι κι αλλιώς, στον καπιταλισμό Business is Business. Φυσικός κανόνας…

Οι «προκλήσεις» του Ζάεφ


Σωτήρης Βαλντέν *

«Ο θόρυβος γύρω από τις δήθεν “νέες προκλήσεις” είναι καταφανώς τεχνητός. Πρόκειται για μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση μέσω του εκφοβισμού των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ΑΝ.ΕΛΛ. που σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Σάλος ξεσηκώθηκε για τις «νέες προκλήσεις» του Ζάεφ. Πρώτη είδηση επί ημέρες στον ΣΚΑΪ. Δικαιωμένος για την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει ο Μητσοτάκης. Νεκρή κηρύσσει (και πάλι) τη συμφωνία ο Καμμένος. Ξανασκέφτονται τη θετική τους ψήφο, δηλώνουν ή υπονοούν στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πληροφορίες κυκλοφορούν πως δυσανασχετεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ο γνωστός προπαγανδιστικός μηχανισμός αναγγέλλει πως καταρρέει η πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας στη Βουλή, επίκειται η πτώση της κυβέρνησης και άρα επισπεύδονται οι εκλογές.

Ακόμη και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Κοτζιάς δηλώνει με απρέπεια πως «θα τράβαγε τα αυτιά του Ζάεφ» αν ήταν στη θέση του Τσίπρα, ξεχνώντας τα ωραία που έλεγε πρόσφατα ως υπουργός. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αφήνει να διαρρεύσει πως, μέσω του Νίμιτς, ανακάλεσε τον Ζάεφ στην τάξη και πως αυτός συμμορφώθηκε με μια «διορθωτική» (στην πραγματικότητα διευκρινιστική) δήλωση του εκπροσώπου του.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Γαλλία: Συγκλονιστική περιγραφή του διαδηλωτή που κινδυνεύει να χάσει το χέρι του


Ο 26χρονος Αντουάν ήταν θύμα μίας σχεδόν ωμής βίας. «Κοίταξα να δω το χέρι μου και τελικά είδα ένα κομμάτι σάρκας και παραμορφωμένα οστά».

Κατά τη διάρκεια της πορείας των «κίτρινων γιλέκων» της πόλης, έσκυψε να πιάσει κάτι που έμοιαζε με απλό δακρυγόνο. Εν τέλει όμως επρόκειτο για χειροβομβίδα της αστυνομίας και ο 26χρονος είδε το δεξί του χέρι να κομματιάζεται!

Ακολούθησε μία πολύ δύσκολη βραδιά με εννιάωρο χειρουργείο για τη μερική αποκατάσταση της βλάβης. Προφανώς είναι η αρχή ενός Γολγοθά ο οποίος θα διαρκέσει μήνες μέχρι να γίνει εφικτή η πλήρης αποκατάσταση.

Ο Αντουάν περιέγραψε στην εφημερίδα «Liberation» την εμπειρία του:

«Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Βλέπω κάτι να κυλά στα πόδια μου. Νομίζω ότι είναι δακρυγόνο. Προσπαθώ να το σηκώσω για να μην έρθει το αέριο στο πρόσωπό μου. Το σηκώνω αλλά αυτό εκρήγνυται. Προς το παρόν δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει ότι έχω ένα χέρι λιγότερο.