Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Θα ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ τον… ρου του Ποταμιού;

Πόσο πιθανό είναι να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ τον… ρου του Ποταμιού; Πόσο κινδυνεύει το Κίνημα Αλλαγής να «τελειώσει» οριστικά ακόμη και πριν από τις εκλογές; Και να συρρικνωθεί απλώς στα στενά και αποκλειστικά όρια του παλαιού ΠΑΣΟΚ;

Πρόκειται για ερωτήματα που υποβαθμίζονται μεν από τα ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά απασχολούν παρασκηνιακά τους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη. Αιτία, το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί εσχάτως στις σχέσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου – ένα «χαμηλό», που συνδέεται τόσο με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, όσο και με την στάση Θεοχαρόπουλου στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Σαββατοκύριακο, και μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, δόθηκαν στην δημοσιότητα οι πρώτες λίστες με τους υποψηφίους των εκλογών. Τα κρίσιμα ονόματα όμως – από εκείνα του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου έως του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου – δεν βρίσκονταν σε αυτές τις λίστες καθώς «τα δύσκολα αφέθηκαν για αργότερα», σύμφωνα με το χαρακτηριστικό σχόλιο παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, η δυσφορία του εντοπίζεται αφενός στο γεγονός ότι πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ αποκλείστηκαν – όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από πηγές της Δημοκρατικής Αριστεράς – από εκλογικές περιφέρειες, κυρίως τριεδρικές, στις οποίες το ΚΙΝΑΛ εχει αυξημένες πιθανότητες να εκλέξει και τρίτο βουλευτή. Αφετέρου, η Φώφη Γεννηματά δεν φαίνεται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον - διατεθειμένη να βάλει σε ασφαλή εκλόγιμη θέση και τον ίδιο τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της τότε Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το πρόβλημα δεν είναι το πόσοι και ποιοι μπορούν να εκλεγούν από την ΔΗΜΑΡ – «ποτέ δεν ζητήσαμε καρέκλες», λένε χαρακτηριστικά – αλλά ότι διαπιστώνεται μια ευρύτερη προσπάθεια υποεκπροσώπησης και υποβάθμισης της Δημοκρατικής Αριστεράς στο συνολικό πλαίσιο του εγχειρήματος του ΚΙΝΑΛ. Εν ολίγοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην ΔΗΜΑΡ που έχουν αρχίσει να μιλούν για σκηνικό «πασοκοποίησης» εν όψει εκλογών – ένα σκηνικό το οποίο είχε επικαλεστεί κατά την αποχώρησή του από το Κίνημα και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι κατά την διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων υπήρξαν ανοιχτές προειδοποιήσεις ακόμη και για αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Τελικώς, με τις κρίσιμες λίστες να μένουν ανοιχτές, επικράτησε η απόφαση για προσωρινό μορατόριουμ, το οποίο όμως απείλησε να τορπιλίσει μια εμφάνιση της Εύας Καϊλή στον Σκάι. Η ευρωβουλευτής της Ελιάς συνέδεσε την θετική στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην συμφωνία των Πρεσπών με ανταλλάγματα και πολιτικές συναλλαγές – γεγονός, που οδήγησε στην έκρηξη του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Οι αναφορές Καιλή, δημοσίως, ότι ορισμένοι από αυτούς που θα ψηφίσουν ή δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, το κάνουν για άλλους λόγους, θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ 2014. Οι αναφορές της στη ΔΗΜΑΡ είναι απαράδεκτες δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε με πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ του 2014. Στο Κίνημα Αλλαγής δεν θα κερδίσουμε τους πολίτες με αυτές τις τακτικές», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ την ίδια ώρα πηγές της ΔΗΜΑΡ καθιστούσαν σαφή και την διαφωνία τους με την προοπτική υποψηφιότητας της Ευας Καϊλή στον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πηγές διαμήνυσαν ότι θεωρούν μια τέτοια υποψηφιότητα «εσωστρεφή» και υπενθύμισαν την παρουσία της ευρωβουλευτού στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Οι διαρροές δεν έμειναν αναπάντητες από την Εύα Καϊλή, η οποία έγραψε στο Facebook: «Υπερασπίστηκα πηγαίνοντας και στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, όσα τελικά υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής για την Συμφωνία των Πρεσπών…Είναι ξεκάθαρη η αντίθεσή μου για την παράδοση της ταυτότητας», ενώ αναφερόμενη στην στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ρώτησε: «Εαν δεν συμφωνεί και με τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, γιατί του φταίω εγώ;».

Σήμερα, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την συμφωνία των Πρεσπών, η υπόθεση όμως των σχέσεων ΚΙΝΑΛ και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να έχει συνέχεια μετά τις γιορτές…
 
 
 https://tvxs.gr/news/ellada/tha-akoloythisei-i-dimar-ton-roy-toy-potamioy
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου