Αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης έπληξε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών —στην πλειονότητά τους υπηκόους αφρικανικών κρατών— σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 80.
Φωτογραφίες που μεταδόθηκαν εικονίζουν αφρικανούς μετανάστες καθώς υποβάλλονται σε εγχειρίσεις σε νοσοκομείο, άλλους σε κρεβάτια, πολλούς με επιδέσμους στα άκρα.
Η Λιβύη μετατράπηκε μετά το 2011 σε κέντρο διέλευσης μεταναστών, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τη φτώχεια και τους πολέμους και προσπαθούν να φθάσουν με πλεούμενα στην Ιταλία. Ωστόσο ολοένα περισσότεροι αναχαιτίζονται και συλλαμβάνονται από σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής, που υποστηρίζεται από την ΕΕ, στόχος της οποίας είναι να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στη δυτική Λιβύη, υπό συνθήκες που οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ΟΗΕ χαρακτηρίζουν συχνά απάνθρωπες.
Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία της» για τις πληροφορίες ότι έγιναν αεροπορικά πλήγματα στο κέντρο κράτησης στην Τατζούρα και περί «θανάτων προσφύγων και μεταναστών». Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τους κατά εκτιμήσεις 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες που διατρέχουν «κίνδυνο στα κέντρα κράτησης κοντά σε περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες».
Αυτός είναι ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων που έχει αναφερθεί σε οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή αφότου ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ άρχισε πριν από τρεις μήνες, την 4η Απριλίου, την ευρείας κλίμακας επιχείρησή του, αναπτύσσοντας μηχανοκίνητες μονάδες, θωρακισμένα και αεροσκάφη για να καταλάβει την Τρίπολη. Η επιχείρησή του δεν έχει πάντως καρποφορήσει, λόγω της σφοδρής αντίστασης που προβάλλουν παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Η ανάφλεξη επιβεβαίωσε ότι το χάος βασιλεύει στη βορειοαφρικανική χώρα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της οποίας προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι και του καθεστώτος του στην εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου