Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Εγκύκλιος Πιερρακάκη για εξ αποστάσεως εξεταστική


Το υπουργείο Παιδείας εκδηλώνει τον φόβο του απέναντι στις καταλήψεις, δίνοντας εντολή για διεξαγωγή των εξετάσεων μέσω διαδικτύου σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τους πανεπιστημιακούς που τάσσονται υπέρ των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Ποιος φοβάται τις καταλήψεις; Μήπως η κυβέρνηση, που αρχίζει να ψάχνει όπλα ώστε ν’ αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη ανάκαμψη του φοιτητικού κινήματος που, ήδη, έχει προσλάβει ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις; Πώς εξηγείται η αιφνιδιαστική, χθες το απόγευμα, εγκύκλιος που έστειλε ο υπουργός Παιδείας στα ΑΕΙ της χώρας με «εντολή» να γίνουν οι εξετάσεις διαδικτυακά; Και ταυτόχρονα η απόφαση να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων τη Δευτέρα; Ναι, ο κίνδυνος αναγνωρίστηκε και η κυβέρνηση ψάχνεται και ψάχνει. Βρήκε έναν εκβιασμό για τους ακαδημαϊκούς και μια πονηριά για τους φοιτητές. Ρισκάρει, όμως, και το ξέρει. Είναι και η πρώτη φορά που δεν ελέγχει τη ΔΑΠ. Αυτό κι αν είναι πρωτόγνωρο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποφάσεις συλλόγων μελών ΔΕΠ που έχουν ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων, αποφάσεις τμημάτων, σχολών, ακόμα και ιδρυμάτων που έχουν αναβάλει την εξεταστική ή έχουν ανακοινώσει ρητά πως δεν πρόκειται να χαθεί. Το δε κορυφαίο όργανο των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχει δηλώσει την αντίθεσή του στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ποια θα είναι η αντίδραση αυτής της μεγάλης μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας; Εκεί αποφάσισε να «χτυπήσει» η κυβέρνηση. Να εκβιάσει τους διδάσκοντες για να παρασύρουν τους φοιτητές και να ξεφουσκώσουν οι καταλήψεις. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση.

Δεν μπορεί, όμως, να υπολογίσει την αντίδραση ούτε των πανεπιστημιακών ούτε των φοιτητών. Τούτο διότι γνωρίζει καλά τη δυναμική των αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα αλλά και κάτι ακόμα που δεν γνωρίζουν οι πολλοί. Η ΔΑΠ, η άλλοτε κυρίαρχη δύναμη στα ανώτατα ιδρύματα, εμφανίζει στοιχεία διάλυσης. Μπορεί να διατυπωθεί κι αλλιώς. Είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. δεν ελέγχει τη φοιτητική παράταξή της. Την ίδια στιγμή, οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν ν’ αποκτήσουν οντότητα με αναπάντεχες έως και αντιφατικές αντιδράσεις και όλοι οι υπόλοιποι αποτελούν ένα μεγάλο μπλοκ υπέρ των καταλήψεων.

«Τα δύο μεγάλα μπλοκ στα πανεπιστήμια δεν είναι οι δυνάμεις ΔΑΠ και των άλλων αλλά αυτά που υποστηρίζουν τις καταλήψεις ή όχι», αναφέρει καθηγητής σε μεγάλο πανεπιστήμιο της χώρας, δίνοντας έτσι το στίγμα των κινητοποιήσεων. Οπερ σημαίνει ότι οι εξελίξεις δεν επηρεάζονται ούτε εξαρτώνται από κομματικά πατροναρίσματα. Δύσκολη φάση για τη Ν.Δ. Εξ ου και οι βιαστικοί εκβιασμοί. Δεν περιμένει, όπως συνήθως, την εκφύλιση του φαινομένου. Τόση ανασφάλεια.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργείου Παιδείας, χθες, δεν πρόλαβαν να εκδηλωθούν οργανωμένες. Τόσο τα όργανα των πανεπιστημιακών όσο και τα συντονιστικά των συλλόγων χρειάζονται χρόνο.

Ωστόσο, κάποιοι τόνιζαν πως χρειάζεται σοβαρή και οργανωμένη ανταπάντηση, ενώ αρκετοί εκπρόσωποι φοιτητικών οργάνων έλεγαν πως μπορεί η «διευκόλυνση» να βολέψει πολλούς, αλλά και τις ίδιες τις καταλήψεις, διότι η πραγματοποίηση των εξετάσεων δεν σημαίνει απαραίτητα και παύση των καταλήψεων. Τουναντίον, είναι έντονη η εκτίμηση πως μπορεί όλο αυτό να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Και οι εξετάσεις να γίνουν και οι καταλήψεις να συνεχιστούν. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως αγωνία για τις εξελίξεις έχει και η κυβέρνηση. Αβολο, όπως και να το δει κανείς.

Υποσημείωση: Ο νέος παίκτης στα ΑΕΙ, οι νεολαίοι που είναι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ακολουθούν τον δρόμο του κόμματος. Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Ψηφίζουν κατά του σχεδίου νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και κατά των καταλήψεων. Μικρή η δύναμή τους, αλλά χαρακτηριστική. Οπως και να έχει, το μπρα ντε φερ για την πολιτική επικράτηση αποδεικνύεται σκληρό. Ισως γιατί το διακύβευμα έχει περάσει έξω από τις πόρτες των πανεπιστημίων, στις οικογένειες, στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου