Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Γαλλία-Γερμανία: Συμφωνία για νέο πακέτο με Πρωτοβουλία Βιέννης



Συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, έχουν κλείσει Γαλλία και Γερμανία, όπως φάνηκε από τη συνάντηση του Nicolas Sarkozy με την Angela Merkel.



Οι δύο ηγέτες δεν έδειξαν να επιμένουν στο γερμανικό αίτημα να καθυστερήσει η τελική συμφωνία έως το Σεπτέμβριο.

«Όσο γρηγορότερα έχουμε μια λύση, τόσο το καλύτερο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έπειτα από τη συνάντησή της με το Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, αναφερόμενη στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, συμφώνησε ο Sarkozy, υπονοώντας ότι μία συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο μέσα στον Ιούλιο.

«Θέλουμε να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να δώσουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία», είπε. «Με δεδομένο ότι ο Σεπτέμβριος δεν είναι το γρηγορότερο δυνατό και ενδέχεται να έχουμε νέες ανησυχίες τον Αύγουστο, και αφού ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, βλέπετε τι εννοώ».

Ο Sarkozy ξεκαθάρισε ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να έχει την υποστήριξη της ΕΚΤ, επομένως τόνισε ότι η όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι εθελοντική, ώστε να μην πυροδοτηθεί πιστωτικό επεισόδιο. Η Merkel δήλωσε ότι μία εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών κατά την Πρωτοβουλία της Βιέννης θα ήταν μία καλή βάση για τη νέα συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι αρχική πρόταση του Βερολίνου ήταν να συμφωνήσουν οι τράπεζες εθελοντικά στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους με άλλα, μακρινότερης ωρίμανσης κατά 7 χρόνια.

Όμως, η ΕΚΤ όπως και το Παρίσι αντιδρούν σε μια τέτοια λύση, η οποία θα αντιμετωπιστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπίας.

Βλέποντας την πολιτική ένταση στην Ελλάδα να κλιμακώνεται και το ΔΝΤ να οπισθοχωρεί και να δεσμεύεται να εκταμιεύσει την 5η δόση των δανείων, το Βερολίνο αποφάσισε να μαλακώσει τη στάση του, υιοθετώντας την ηπιότερη λύση της μετακύλισης των θέσεων στα ομόλογα που λήγουν, στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης που εφαρμόστηκε το 2009 για τη στήριξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου