Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Εν αναμονή της παρέμβασης Μπερλουσκόνι - Πολιτική στήριξη αναζητά από την ΕΕ η βαλλόμενη από τις αγορές Ιταλία


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ιταλού υπουργού με τον πρωθυπουργό του ΛουξεμβούργουΜε τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, την ώρα που η χώρα του -αλλά και η Ισπανία- βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών.



Tα spread των 10ετών ομολόγων, τόσο της Ιταλίας όσο και της Ισπανίας πλησίασαν σε ύψη-ρεκόρ 14ετίας πριν αποκλιμακωθούν ελαφρά.

Πάντως, Τρεμόντι και Γιούνκερ δεν ανακοίνωσαν κάποια αλλαγή πολιτικής μετά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο.

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη» αρκέστηκε να δηλώσει ο Γιούνκερ, ενώ ο Τρεμόντι έκανε λόγο για «μακρά και καρποφόρα συζήτηση» χωρίς ούτε εκείνος να αποκαλύψει περισσότερα.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος Όλι Ρεν είχε συζήτηση με τον Τρεμόντι το απόγευμα της Δευτέρας και ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε κάποιο πακέτο «διάσωσης» της Ιταλίας.

«Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» σχολίασε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE.

Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να μιλήσει αργότερα στη Βουλή της χώρας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν συζητήθηκε στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Βερολίνο, στο οποίο προήδρευσε αντικαθιστώντας την καγκελάριο Μέρκελ, που βρίσκεται σε διακοπές και δεν μετείχε ούτε τηλεφωνικά.

Νωρίτερα σήμερα τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας είχαν διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά 6,28% και 6,16% αντίστοιχα.

Μπαρόζο: Αδικαιολόγητες οι πιέσεις

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, λέγοντας ότι οι πιέσεις είναι «αδικαιολόγητες», αλλά επιβάλουν τη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν στη σύνοδό τους οι ηγέτες της ευρωζώνης.

«Είναι βασικό να ενεργήσουμε γρήγορα εφαρμόζοντας όλα όσα αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η ευρωζώνη θα επιλύσει την κρίση χρέους με μέσα που αρμόζουν στη σοβαρότητα της κατάστασης» είπε ο Μπαρόζο.

Στην ανακοίνωσή του ο Μπαρόζο σημειώνει ότι θα στείλει επιστολές στους ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να τους πιέσει να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα που προτάθηκαν στη Σύνοδο πριν από δύο εβδομάδες.

«Για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων χρειάζεται να κινητοποιηθούν τα εθνικά κοινοβούλια [...] Πιέζω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να βεβαιωθώ ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν χωρίς καθυστέρηση» τόνισε.

Επικοινωνία Θαπατέρο-Ρομπάι

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Ο πρόεδρος της ΕΕ και ο Χοσέ Θαπατέρο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού τις οποίες ενέκριναν οι χώρες της ευρωζώνης το ταχύτερο δυνατόν από τις διάφορες εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές» προστίθεται στο ανακοινωθέν του γραφείου του ισπανού πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου