Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ζούμε στην εποχή της δικτατορίας των αγορών ...


Η κλιμάκωση των spread για την Ιταλία και την Ισπανία, που έφτασαν την Τρίτη σε νέα υψηλά επίπεδα ετών, ενέτεινε τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Πυρετός συσκέψεων και συναντήσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθησυχαστική η ΕΕ όπου γίνονται σκέψεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ευρώ.


Την Τρίτη το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας ανήλθε στο 6,26% με το spread να διαμορφώνεται στις 381 μονάδες βάσης–δηλαδή, ανήλθε σε επίπεδα που θεωρούνται σχεδόν απαγορευτικά για το δανεισμό. Σημαντική πτώση, που ξεπέρασε το 2%, κατέγραψε και ο δείκτης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Εντωμεταξύ, πύκνωσαν οι συσκέψεις για τον χειρισμό της κατάστασης. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Τζούλιο Τρεμόντι συμμετείχε στη σύσκεψη της επιτροπής οικονομικής σταθερότητας, την οποία απαρτίζουν η διοίκηση του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, η διοίκηση της Τράπεζας της Ιταλίας και εποπτικές Αρχές.

Επιπλέον, το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ενημερώσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Αναλυτές πιθανολογούν ότι θα εξαγγελθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα ενώ υπενθυμίζουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Μπερλουσκόνι με τις φήμες το τελευταίο διάστημα να μιλούν για απομάκρυνση ή παραίτηση του Τρεμόντι.

Σε αντίστοιχα υψηλά με τα ιταλικά επίπεδα κινήθηκε και το επιτόκιο δανεισμού για την Ισπανία με το 10ετές ομόλογο να είναι στο 6,46% και το spread πάνω από τις 400 μονάδες.

Το κλίμα που δημιουργείται αναμένεται να δυσχεράνει την προσπάθεια της Ισπανίας να δανειστεί 3,5 δισεκατομμύρια σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός Χοσέ-Λουίς Θαπατέρο αναγκάστηκε λόγω των εξελίξεων να αναβάλλει τις διακοπές του ώστε να διαχειριστεί την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Έσπευσε δε να ενημερώσει την αντιπολίτευση και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο· συνεχείς ήταν οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο με τους ομολόγους της.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την παροχή βοήθειας στις δύο χώρες αλλά και στην Κύπρο που επίσης πιέζεται από τις αγορές και έχει δει την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι σε άρθρο του στον Le Monde προχώρησε και σε αυστηρή κριτική για την εκτίμηση που κάνουν οι αγορές για την θέση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία είναι «γελοία και προκαλεί κατάπληξη».

«Η σημερινή εκτίμηση των κινδύνων από τις αγορές δεν ανταποκρίνεται καθόλου στα βασικά (μακροοικονομικά μεγέθη) [...] είναι γελοίο το ότι η κατάταξη των CDS για τις χώρες αυτές τις εμφανίζει ως εάν να παρουσίαζαν πολύ αυξημένο κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών», έγραψε ακόμη.

Εντωμεταξύ, πηγές από τις Βρυξέλλες έφεραν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι να αποκτά διευρυμένο ρόλο ως συντονιστής και εκπρόσωπος του ευρώ, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί μεγαλύτερη πειθαρχία στην Ευρωζώνη. Οι προτάσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης θα υποβληθούν εντός του μηνός και θα μπορούσαν να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.

Σχετικά με την ιδέα «μιας νέας διακυβέρνησης του ευρώ», που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο κ.Γιούνκερ εξήγησε σε συνέντευξη του ότι εναπόκειται στον πρόεδρο Βαν Ρομπάι να κάνει πρόταση τον Οκτώβριο μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού Συμβουλίου για το ευρώ με τον κ. βαν Ρομπάι στην προεδρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου