Δραματική τροπή, πήραν αργά χθες βράδι, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς οι δύο πλευρές, οδηγήθηκαν σε ευθεία σύγκρουση για την ανάγκη ανάληψης πρόσθετων μέτρων, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνομιλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκτίμησε ότι το έλλεμα το 2011, θα διαμορφωθεί πάνω από 8.7%, έναντι 7.7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, και ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2.7 δισ ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά, της μίας ποσοστιαίας μονάδας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαφώνησε υποστηρίζοντας, ότι μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι, χωρίς νέα πρόσθετα μέτρα, ή να υπάρξει μικρή υπέρβαση του ελλείμματος στο 8.1%, σωτόσο τα στελέχη της τρόικας, ήταν ανένδοτα, ως προς την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ιδίως στο σκέλος των δαπανών, με απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών.
Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, ζητώντας να διακοπούν οι συνομιλίες με την τρόικα, και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο του Eurogroup.
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε, και ο υπουργός των Οικονομικών, ανέφερε στους επικεφαλής της τρόικας, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες συζητήσεις, καθώς η διαφορά των δύο πλευρών, πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους.
Η συζήτηση, έλαβε τη μορφή ανοιχτής κόντρας, με υψηλούς τόνους, όταν ο Ευ. Βενιζέλος, είπε ότι θα ανεβάσει στο Διαδίκτυο, τα ονόματα όσων χρωστούν στο Δημόσιο, ποσά άνω των 150.000 ευρώ, για να πάρει απάντηση από τους ξένους αξιωματούχους, ότι αυτό έπρεπε, να έχει γίνει από την άνοιξη, και τώρα να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα οφειλετών της τάξης των 30.000 ευρώ.
Τα στελέχη από το ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ, αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν στα μέσα του Σεπτεμβρίου, εφόσον στο μεταξύ, έχει υπάρξει, πολιτική συμφωνία, μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί εκρηκτικά σενάρια για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Η Σύνοδος του Eurogroup ή ακόμη και η Σύνοδος Κορυφής (εάν δεν υπάρξει συμφωνία), καλείται να λάβει αποφάσεις άμεσα, για το εάν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ή να επανασχεδιαστεί το ελληνικό πακέτο βοήθειας, πριν είναι πολύ αργά.
Παράλληλα, αναζωπυρώνονται τα σενάρια εκλογών, με φόντο την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας, χωρίς να αποκλείεται μια δυσμενής εξέλιξη αναφορικά με την επόμενη δόση των 8 δισ ευρώ, που είναι να εκταμιευθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Η διακοπή των διαπραγματεύσεων, γίνεται σε μια οριακή περίοδο για την ελληνική οικονομία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναγοράς χρέους από τις τράπεζες, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο, πρέπει να επικυρωθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Τέλος, Ευρώπη και ΔΝΤ, καλούνται, να δουν εκ νέου την κατάσταση της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση, θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Η τρόικα, ζήτησε απολύσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφαρμογή σε ευρεία έκταση της "εργασιακής εφεδρείας", και πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο (άρση της μονιμότητας) και ιδιωτικό τομέα, με διάλυση των κλαδικών συμβάσεων.
Όλα πλέον κρέμονται από μια κλωστή, καθώς ξεκινούν διαβουλεύσεις μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, σε τεταμένο κλίμα, με την ελληνική οικονομία, σε βαθιά ύφεση και τη χώρα υπό δημοσιονομική κατάρρευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου