Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

WikiLeaks: Δημοσίευσε όλα τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που είχε

WikiLeaks: Δημοσίευσε όλα τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που είχε
 Όλα τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που είχε στην κατοχή του ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του ο ιστότοπος WikiLeaks, που διευκολύνει και οργανώνει την αποκάλυψη μυστικών εγγράφων.




Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο λογαριασμό του στο Twitter, ο WikiLeaks ανακοινώνει τη δημοσιοποίηση και των "251.287 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά", και δίδει τη διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν από το σύνολο των εγγράφων αυτών έχουν ή όχι αφαιρεθεί τα ονόματα των ατόμων που εμπλέκονται.

Ο WikiLeaks, με τον οποίο δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει σήμερα το πρωί το Γαλλικό Πρακτορείο, απείλησε χθες να αποκαλύψει την πλήρη εκδοχή των τηλεγραφημάτων, παρά τις προειδοποιήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ΗΠΑ για τον κίνδυνο που μπορεί να εγκυμονεί κάτι τέτοιο για τους ανθρώπους που αναφέρονται.
Μέχρι σήμερα, ο WikiLeaks έχει αποκαλύψει πολλές φορές αποσπασματικά τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχει στη διάθεσή του. Τη δημοσίευση στο σύνολό τους των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων χωρίς περικοπές καταδίκασαν σήμερα εφημερίδες που έχουν συνεργαστεί με τον WikiLeaks.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εφημερίδες Guardian, New York Times και El Pais και το περιοδικό Der Spiegel και "εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση του WikiLeaks να δημοσιεύσει τα τηλεγραφήματα χωρίς περικοπές, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πηγές".
Οι εφημερίδες αυτές είχαν συνεργαστεί με τον ιστότοπο αυτόν τους τελευταίους μήνες για τη δημοσιοποίηση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, αφού είχαν αφαιρεθεί από αυτά ευαίσθητα ονόματα.
Το σύνολο των διπλωματικών τηλεγραφημάτων που είχε στη διάθεσή του ο WikiLeaks είναι εφεξής επισκέψιμα και αναζητήσιμα με τη χρήση λέξεων-κλειδιών στη διεύθυνση http://www.cablegatesearch.net/search.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου