Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Καντάφι απειλεί να πνίξει στο αίμα τη Λιβύη



Το πού ακριβώς βρίσκεται ο Καντάφι παραμένει αβέβαιο σήμερα, ημέρα που συμπληρώνονται 42 χρόνια αφότου είχε καταλάβει την εξουσία στη Λιβύη με στρατιωτικό πραξικόπημα.


Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μια "μακρά μάχη", ακόμα και αν "καεί" η Λιβύη, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα από το αραβικό δορυφορικό κανάλι Arrai.


"Αν θέλουν μια μακρά μάχη, ας είναι μακρά. Εάν η Λιβύη καεί ποιος θα μπορέσει να την κυβερνήσει; Ας καεί", δήλωσε ο πρώην ηγέτης που καταζητείται από τους αντάρτες μετά την πτώση της Τρίπολης την περασμένη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι η προθεσμία η οποία είχε καθοριστεί για την παράδοση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι στη Σύρτη παρατάθηκε--για μια εβδομάδα ακόμη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τον οποίο επικαλούνται τόσο το BBC όσο και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η προθεσμία, η οποία έληγε το Σάββατο, 3η Σεπτεμβρίου, παρατάθηκε για μια εβδομάδα, μετά το πέρας της οποίας αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου έχουν καταστήσει σαφές πως θα εξαπολύσουν επίθεση.

Η Σύρτη θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του Καντάφι, που πιστεύεται ότι «κρύβεται» στην Μπάνι Ουάλιντ, μια πόλη στην έρημο, 150 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, μαζί με το γιο του Σάιφ αλ Ισλάμ και τον επικεφαλής των μυστικών του υπηρεσιών Αμπντάλα Σενούσι. Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ματζίντ Μλέγκτα, συντονιστή της αίθουσας επιχειρήσεων των εξεγερμένων στην Τρίπολη, την πληροφορία αυτή μετέδωσε «μια πηγή που εμπιστευόμαστε». «Μιλήσαμε σε προεστούς στο Μπάνι Ουάλιντ, καλώντας τους να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν. Δεν απάντησαν. Επιμένουμε στην θέση μας», είπε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ ο Γκούμα αλ Γκαμάτι, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ότι τα μελλοντικά συμβόλαια για την εκμετάλλευση του λιβυκού πετρελαίου θα συναφθούν «σε αξιοκρατική βάση και όχι βάσει μιας πολιτικής ευνοιοκρατίας».

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γκαμάτι τόνισε ότι τα συμβόλαια θα συνάπτονται «με διαφανή τρόπο», παρά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο περί ήδη υπάρχουσας συμφωνίας για το θέμα αυτό ανάμεσα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και τη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου