Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κατασχέσεις επιδομάτων ακόμη και 300 ευρώ από τράπεζες

 Καταγγελίες για κατασχέσεις επιδομάτων ακόμα και των 300 ευρώ από τράπεζες φτάνουν στο υπουργείο Εργασίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν ολοκληρωθεί, αλλά παραμένουν εμπόδια γραφειοκρατικού κυρίως χαρακτήρα.
Πηγές του υπουργείου δεν αποκλείουν οι καθυστερήσεις να σχετίζονται με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η βελτίωση των ρυθμίσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή του μέτρου για την πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και μισθών των εργαζομένων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Κι αυτό για να διασφαλιστεί το ακατάσχετο του μισθού από ένα συγκεκριμένο ποσό και κάτω.

Η εφαρμογή του μέτρου για την υποχρεωτική καταβολή των εισφορών μέσω των τραπεζών έχει αναβληθεί για τον Ιούλιο, αποτελεί όμως δέσμευση του νέου μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως η σχετική ρύθμιση περνά στην ευθύνη της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει δικαίωμα παρακράτησης

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δώσει εντολή στην υπηρεσία τους να παρακρατεί από το μισθό τους και να αποδίδει ποσό αντίστοιχο των μηνιαίων δόσεων προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μπορούν με αίτησή τους να ανακαλέσουν την εντολή αυτή. Μόνο για τα στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας από το ΤΠΔ προβλέπεται δικαίωμα του ιδρύματος να παρακρατεί μέχρι τα 3/10 του μισθού, μετά και τις νέες τροποποιήσεις».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών ποιότητα Ζωής καθώς, όπως αναφέρει, «παρότι σύμφωνα με τον αντίστοιχο όρο της σύμβασης η εντολή αυτή είναι αμετάκλητη, ο όρος αυτός είναι άκυρος ως αντίθετος με το νόμο και καταχρηστικός».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και διανέμει στα γραφεία της (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα) σχετικό υπόδειγμα ανάκλησης της εκχώρησης ή εντολής, την οποία καλούνται να συμπληρώσουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν τη διακοπή της παρακράτησης από τη μισθοδοσία τους.

Οι πρώτες απαντήσεις των δύο αυτών τραπεζών σε σχετικές επιστολές των μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρουν ότι σε περίπτωση διακοπής της παρακράτησης, οι τράπεζες θα καταγγείλουν τη σύμβαση και θα αντικαταστήσουν τα δάνεια αυτά με άλλα ισόποσα αλλά με επαχθέστερους όρους, ειδικότερα δε με πολύ υψηλότερο επιτόκιο. Αλλά η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι «οι τράπεζες δεν έχουν σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση, γιατί ούτως ή άλλως ο συμβατικός όρος περί ανέκκλητης εντολής είναι άκυρος, η ακυρότητά του όμως δε σημαίνει ακυρότητα όλης της σύμβασης, η οποία ως προς τους λοιπούς όρους παραμένει σε ισχύ».

Επίσης, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι διαθέτει και υπόδειγμα ανάκλησης πάγιας εντολής, στην περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν συνδέσει την αποπληρωμή των δόσεων με το λογαριασμό μισθοδοσίας τους ή σύνταξης σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα και καλεί τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να επιβάλει κυρώσεις σε όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραβιάζουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

TVX