Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Έκθεση σοκ της ΤτΕ για ύφεση 5% και μειώσεις μισθών 10%

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος
 Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος Φωτογραφία Eurokinissi


Έκθεση-σοκ, με προβλέψεις για βαθιά ύφεση αλλά και νέες μειώσεις μισθών έδωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Γιώργος Προβόπουλος προβλέπει μειώσεις μισθών έως και 9% το 2013 και ανεργία στο 19%. Αίσθηση όμως προκαλούν και οι πολιτικές αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη εν όψει των εκλογών, με την προειδοποίηση πως αν δεν τηρηθεί το Μνημόνιο η χώρα κινδυνεύει να βγει από το ευρώ.
Σε απόσταση αναπνοής από τις εκλογές, ο Γιώργος Προβοπουλος περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο 5ο χρόνο της βαθιάς ύφεσης, στέλνει σαφές μήνυμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα ότι η χώρα αν δεν τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της θα επιστρέψει το εφιαλτικο σενάριο της εξόδου από την ευρωζώνη.
Ο διοικητής κάνει λόγο για ιστορικό διακύβευμα τονίζοντας ότι απαιτείται και κοινωνική και πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα καθώς όπως προβλέπει η:
ύφεση κοντά στο 5% (από 4,5% που εκτιμούσε το Μάρτιο)
ανεργία πάνω από 19%
μέση μείωση μισθών : 9,5%-10,3%
μείωση κατώτατων αποδοχών : 19,6%
Η ΤτΕ προβλέπει και νέα περικοπή στους μισθούς το 2013, κατά 7% κατά μέσο όρο, 3% στο δημόσιο και 9% στον επιχειρηματικό τομέα.

« Η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ότι το 2011, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση», τόνισε ο κ. Προβούλος
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν και οι πολιτικές αναφορές του διοικητή της ΤτΕ ενόψει των εκλογών: «Αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών», τόνισε.
Σφοδρή κριτική ασκεί και στις καθυστερήσεις και αστοχίες του πρώτου μνημονίου: «Μετά το πρώτο μνημόνιο χρειάστηκαν αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των στόχων του προγράμματος. Οι αναθερωρήσεις θα είχαν αποφευχθεί αν είχαμε εξ αρχής αποδεχθεί τη δική μας απόλυτη ευθύνη. Δηλαδή την ευθύνη ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία, γιατί το στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης που ακολουθούσαμε είχε πλέον καταρρεύσει».
Η ατζέντα των προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, περιλαμβάνει
εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
σταθερό φορολογικό σύστημα
επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων
ταχύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ
καταπολέμηση φοροδιαφυγής
αποτελεσματικότερο έλεγχο δαπανών
καλύτερη στόχευση κοινωνικών προγραμμάτων
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ναι στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά όχι οριζόντια και με εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας μεταβιβάσεων και κατάργησης επιμέρους επιβαρύνσεων.
Αντιδράσεις

Σφοδρότατες αντιδράσεις, έως και επικρίσεις για απροκάλυπτη παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η παρέμβαση Προβόπουλου.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι για να αντιμετωπιστεί η θύελλα των νέων μέτρων, απαιτείται άρνηση της όποιας συναίνεσης, και λαϊκή αντεπίθεση.
Επισημαίνει δε ότι η έκθεση Προβοπουλου περιέχει μια αλήθεια και έναν εκβιασμό: «Η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτό. Ο εκβιασμός βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κ. Προβόπουλος καλεί το λαό να σκύψει το κεφάλι και να υποστεί ακόμα περισσότερα, συναινώντας στον πόλεμο της πλουτοκρατίας, εναντίον του».
Για τραγική διάψευση των εικασιών του κ. Σαμαρά κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ και επαναφέρει την πρόταση για συνεννόηση των χώρων του Νότου, απέναντι στο Βορρά.
Για απροκάλυπτη παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο κ Προβόπουλος οφείλει να σταματήσει να εκβιάζει το λαό και να παίζει το ρολό του καθοδηγητή της μνημονιακής μειοψηφίας.
O φαύλος κύκλος της ύφεσης εξακολουθεί να συντηρείται και με εκβιαστικά διλήμματα, δήλωσε η Ιωάννα Κοντούλη επικεφαλής των Οικολόγων-Πρασίνων.
Αρκείται απλώς στην καταγραφή των αρνητικών επιδόσεων της οικονομίας και των δραματικών επιπτώσεων του μνημονίου, σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.
Οι ολιγωρίες των δυο αδιόρθωτων αρχηγών, πολλαπλασίασαν τις αρνητικές επιπτώσεις, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θανάσης Ζορμπάς.

ERT