Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
Στη λιτότητα επιρρίπτει την άνοδο της Ακροδεξιάς ο Φρανσουά Ολάντ, ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και φαβορί για τη νίκη στις 6 Μαΐου, αφού όπως είπε παντού στην Ευρώπη «οδηγεί τους ανθρώπους στην απελπισία». Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δεσμεύτηκε ακόμη μία φορά να επανεστιάσει, εφόσον εκλεγεί, την οικονομία στην ανάπτυξη.
Παράλληλα, αναγνώρισε πως πολλοί από αυτούς που ψήφισαν ακροδεξιά την Κυριακή στη γαλλική κάλπη εξέφραζαν «κοινωνική οργή» και υποσχέθηκε να τους υπερασπίσει από τη «χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση και μια Ευρώπη που αποτυγχάνει». Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι η καλύτερη απάντηση στην κρίση χρέους, ήταν η απάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου - της ίδιας που είχε χαρακτηρίσει εντούτοις τη Δευτέρα «ανησυχητικό» το ποσοστό ρεκόρ το οποίο απέσπασε η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο εκλογικό γύρο.
«Δεν λέμε πως οι περικοπές λύνουν όλα τα προβλήματα», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο. «Αλλά δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα από όσα βγάζεις, δεν μπορείς να ζεις έτσι όλη τη ζωή σου». Η αξιοπιστία της Ευρώπης, επέμεινε η Μέρκελ, θα κριθεί από τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. Για το πρακτορείο Bloomberg, «οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης οδεύουν ενδεχομένως προς μια σύγκρουση όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης». Διαφορετικό κλίμα μεταφέρει από το Βερολίνο η ανταποκρίτρια της «Liberation». «Παρά τα φάλτσα της προεκλογικής εκστρατείας, η συνεργασία Μέρκελ - Ολάντ θα αρχίσει λογικά με καλύτερους οιωνούς από εκείνη της Μέρκελ με τον Σαρκοζί», της είπε βουλευτής του CDU. Ο Ολάντ θεωρείται στη Γερμανία ως άνθρωπος πιο εύκολος, λιγότερο απρόβλεπτος ή ασταθής και καλύτερος γνώστης της χώρας από τον Σαρκοζί. Και στην Καγκελαρία είναι πεπεισμένοι πως παρά τις προεκλογικές του διακηρύξεις, δεν θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, αλλά θα αρκεστεί σε κάποιες τροπολογίες υπέρ της ανάπτυξης: «Ο Ολάντ είναι πραγματιστής, όπως και η Μέρκελ, και επιδιώκει τη συναίνεση».
ΓΚΑΛΟΠ. Εντεκα ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή τον Σοσιαλιστή υποψήφιο με 54% κατά μέσο όρο, έναντι 46% του Σαρκοζί. Σύμφωνα με χθεσινή σφυγμομέτρηση της Opinion Way, στις 6 Μαΐου ο Ολάντ θα πάρει 91% των ψήφων του ακροαριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν (που διοργανώνει για τις 4 Μαΐου στην Πλατεία Στάλινγκραντ στο Παρίσι διαδήλωση κατά του Σαρκοζί), 36% των ψήφων του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, 27% των ψήφων της Λεπέν (που έχει καταστήσει σαφές πως επόμενος στόχος της είναι να βάλει τον Ιούνιο το Εθνικό Μέτωπο στο γαλλικό Κοινοβούλιο και να ηγηθεί της «πραγματικής αντιπολίτευσης) και 19% όσων απέσχον ή ψήφισαν λευκό και άκυρο. Ο Σαρκοζί, από την πλευρά του, παίρνει 2% των ψήφων Μελανσόν, 41% των ψήφων Μπαϊρού, 47% των ψήφων Λεπέν και 19% των ψήφων όσων απέσχον ή έριξαν λευκό και άκυρο. «Θα είμαστε φριχτοί!», δήλωσε στη συντηρητική «Figaro» συνεργάτης του Προέδρου-υποψηφίου όταν ρωτήθηκε για τον τόνο που θα λάβει τις επόμενες ημέρες η προεκλογική εκστρατεία.
Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ απευθύνονται αμφότεροι στο 17,9% των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη Λεπέν στον πρώτο γύρο - αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο και τακτική. Ο Σαρκοζί απευθύνεται στα πιο ταπεινά ένστικτα των ακροδεξιών ψηφοφόρων• κάνει λόγο για «Ευρώπη-σουρωτήρι», διακηρύσσει πως «ο προστατευτισμός δεν είναι βρώμικη λέξη», μιλά συνεχώς για περιφρούρηση της γαλλικής ταυτότητας, του γαλλικού πολιτισμού, των γαλλικών συνόρων, των γάλλων εργαζομένων, των γάλλων νέων, των γάλλων συνταξιούχων - όλα θέματα προσφιλή στο Εθνικό Μέτωπο. Από την πλευρά του, ο Ολάντ επιχειρεί να προσεγγίσει όσους ψήφισαν Λεπέν την Κυριακή, και δη όσους προέρχονται από το στρατόπεδο της Αριστεράς, προβάλλοντας μια εικόνα ήρεμης, ενωτικής προεδρικής φιγούρας• διαβεβαιώνει ότι ακούει τον «φόβο» και τον «θυμό» τους και τους καλεί να ξαναβρεθούν στην πλευρά «της προόδου, της ισότητας, της αλλαγής, της κοινής προσπάθειας και της δικαιοσύνης».
ΤΑ ΝΕΑ