Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο στεγάζεται επί της Λεωφόρου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, είναι ένας σοβαρός ευρωπαϊκός θεσμός.
Απαρτίζεται από 47 χώρες και αντικείμενο του είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία, και το κράτος δικαίου.
Το 1967 δεν δίστασε ούτε στιγμή να αποβάλει την Ελλάδα από τους κόλπους του, θεωρώντας ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η στρατιωτική χούντα που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας παραβίαζαν κατάφορα αυτούς τους τρείς πυλώνες, στην προάσπιση των οποίων έχει ταχθεί.
Πριν από δύο χρόνια, στις 7 Ιουλίου του 2010, το Συμβούλιο της Ευρώπης απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς τη χώρα μας, αναφορικά με σειρά ζητημάτων, συνολικά 27, και κυρίως σχετικά με την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Ως ευρωπαϊκός θεσμός που τηρεί τα «προσχήματα», το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε στη χώρα μας χρονικό περιθώριο δύο ετών για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και ρυθμίσεων και προανήγγειλε την εκπόνηση έκθεσης το 2012 για τη διαπίστωση ή μη της όποιας προόδου επί των 27 συστάσεών του προς την Ελλάδα.
Στις 22 Ιουνίου εφέτος, οι ελληνικές αρχές έλαβαν την έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί έναν πραγματικό κόλαφο, όχι μόνον για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας, αλλά και για την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ο οποία συντάχθηκε από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), η Ελλάδα τίθεται σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης έως το τέλος του έτους για «την πλήρη ανεπάρκεια που παρουσιάζει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων».
Όπως καθίσταται σαφές, στην διάρκεια των τελευταίων δύο ετών η Ελλάδα ανταποκρίθηκε μόνον σε μία από τις 27 συστάσεις που της απηύθυνε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ότι αφορά στην πάταξη της διαφθοράς, στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.
Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα τέθηκε σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να μεταφράσουν στα ελληνικά, το εκ 52 σελίδων κείμενο του πορίσματος της GRECO και να του δώσουν ευρεία δημοσιότητα, κάτι που έως τώρα δεν έγινε…
Στις επικρίσεις που ασκεί το Συμβούλιο της Ευρώπης συμπεριλαμβάνεται, βεβαίως, και η διατήρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, βάσει του οποίου υπάρχει προθεσμία παραγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων, που κατηγορούνται για διαφθορά.
Εάν η χώρα μας κατρακύλησε στο τελευταίο σκαλοπάτι στην κλίμακα της αξιοπιστίας, το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο.
Στην Ευρώπη, υπάρχουν ακόμη θεσμοί και υπάρχουν και εντεταλμένα όργανα για την προάσπιση αυτών των θεσμών, τα οποία κρίνουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά.
Διαφθορά στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα, διαφθορά στην οικονομική ζωή του τόπου, δημόσια και ιδιωτική, διαφθορά στην Ελληνική κοινωνία, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πελατειακό κράτος, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τις πολεοδομίες και όλα εκείνα τα ζητήματα που τόσο βαριά νοσούν στην πατρίδα μας.
Ακόμη και τίποτε άλλο να μην κάνει η παρούσα κυβέρνηση, οφείλει να προχωρήσει στις βαθιές τομές που μας δείχνουν εκείνοι στους οποίους υποστηρίζουμε ότι χαρίσαμε την έννοια της Δημοκρατίας…
Ν. Γ. Δρόσος