Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας ώστε να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα, αφήνει η τρόικα, σύμφωνα με βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας που συμμετείχε σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειτσών της χώρας.
«Η τρόικα έδειξε την ευελιξία της ώστε το πρόγραμμα να προσαρμοστεί στις συνθήκες της οικονομίας και την εξέλιξή της αφότου υπεγράφη το μνημόνιο τον Μάιο του 2011», δήλωσε ο βουλευτής Μιγκέλ Φρασκίλιο, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).
Η τρόικα άρχισε την περασμένη Τρίτη την πέμπτη αποστολή αποτίμησης της πορείας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων οι οποίες προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση της χώρας, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, και στο 3% το επόμενο έτος, στόχοι όμως που φαίνεται να υπονομεύονται από τη μείωση των φορολογικών εσόδων.



Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, πολλοί αναλυτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της κεντροαριστεράς ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας.

«Έχουμε πει στην τρόικα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και την έχουμε ρωτήσει για το ενδεχόμενο προσαρμογών. Η Πορτογαλία πρέπει να σταματήσει αυτό το φαύλο κύκλο της λιτότητας, που επιβαρύνει τους ανθρώπους με μέτρα που παραλύουν την οικονομία και μας απομακρύνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού μας που θα επικεντρωθούν σε μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης», δήλωσε ο Σοσιαλιστής βουλευτής Πέδρο Μάρκες που συμμετείχε με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, στη συνάντηση με την Τρόικα.

Μέχρι τώρα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι δεν θα απαιτήσει «ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα» για την υλοποίηση του προγράμματος.

Σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατ. ευρώ, η Πορτογαλία είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας για να αναζωογονήσει την οικονομία της και να ανατάξει τα δημοσιονομικά της.

Όμως αυτό το πρόγραμμα λιτότητας έχει βυθίσει τη χώρα σε ύφεση, με μια μείωση κατά 3% του ΑΕΠ να προβλέπεται για φέτος, και ανεργία-ρεκόρ, που ξεπέρασε το 15%.


πηγή: ert.gr