Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τσόμσκι: Καταστρέφουν την Ελλάδα οι πολιτικές της ΕΕ

«Οι πολιτικές της ΕΕ καταστρέφουν την Ελλάδα» λέει σε συνέντευξή του ο Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί παραπάνω από όσο μπορεί να αντέξει, αλλά υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική κοινωνία πάσχει από σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως η γραφειοκρατία και η φοροδιαφυγή, από τις οποίες δεν έχει ακόμη καταφέρει να απαλλαγεί.
Χωρίς να καταλογίζει κακή πρόθεση στην ΕΕ, ο Νόαμ Τσόμσκι διαπιστώνει ότι οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί «καταστρέφουν την Ελλάδα». Μπορεί αυτό να μην γίνεται εσκεμμένα, διευκρινίζει, παρόλα αυτά οι χώρες οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή, εξαιτίας αυτών των τακτικών.

«[Τα μέτρα λιτότητας] σίγουρα δεν έχουν αποδώσει στο πλαίσιο αναζωογόνησης της οικονομίας ή στην αποπληρωμή του χρέους…Στην πραγματικότητα το χρέος αυξάνεται. Και δεν είναι ότι αυτές οι πολιτικές δεν αποδίδουν τώρα. Αυτές οι πολιτικές δεν αποδίδουν ποτέ» λέει σε συνέντευξη του στο Dialogos Radio, ο Τσόμσκι, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε χώρες όπως η δική μας, έχουν συνδράμει στο να διαλυθεί το κοινωνικό «δίχτυ ασφαλείας» που ήταν πάντα ιερό για την Ευρώπη.

«Ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί περισσότερο από όσο αντέχει…οδηγείται σε ποιότητα ζωής της δεκαετίας του 1960» λέει ο Αμερικανός καθηγητής, ο οποίος, παρότι απορρίπτει την λιτότητα ως συνταγή για την κρίση, σημειώνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως στο να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα:

«Δεν μπορείς να τα αποδίδεις όλα στην τρόικα, παρότι πιστεύω ότι οι πολιτικές της ήταν αρκετά κακές. Η Ελλάδα, υπήρξε, με πολλούς τρόπους, μια μερικώς δυσλειτουργική κοινωνία. Για παράδειγμα οι πλούσιοι μόλις που πληρώνουν φόρους…μέχρι ενός σημείου αυτό ισχύει και αλλού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα είναι ακραίο» λέει ο Τσόμσκι, υπογραμμίζοντας την συμβολή της «άχρηστης και επιβλαβούς» γραφειοκρατίας στην κρίση.

Σημειώνει πάντως ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται ευρέως, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν δουλεύουν σκληρά, αφού «έχουν περισσότερες εργατοώρες από ότι στην βόρεια Ευρώπη».