Διπλή εμπλοκή σημειώθηκε αιφνιδιαστικά την Τρίτη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή της κυβέρνησης αλλά και με πιθανές ευρύτερες περιπλοκές για το πολιτικό σύστημα.
Οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα στα εργασιακά θέματα αλλά και ο ειδικός λογαρισμός ο οποίος ζητείται από τους δανειστές μας μέσω του οποίου θα γίνεται διαχείριση πόρων του ελληνικού κράτους (πχ. ποσοστό του ΦΠΑ) δυσχεραίνουν τους χειρισμούς σε επίπεδο αρχηγών αλλά ενισχύουν και τους προβληματισμούς των βουλευτών ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, σε ένα δραματικό τηλεοπτικό μήνυμα διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το μόνο κριτήριο του στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Πρόσθεσε επίσης ότι κοιτάζει μόνο μπροστά και ότι ζητεί τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!», δήλωσε.
Ο κ. Σαμαράς έχει αναλάβει να συζητήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τους θεσμικούς εταίρους μας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της ακαμψίας της τρόικας και να τους εκθέσει το πολιτικό αδιέξοδο που τείνει να δημιουργηθεί. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας πραγματοποίησε την Τρίτη το βράδυ τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας σε μια προσπάθεια να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Πάντως, οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας, διαμηνύουν ότι το πακέτο των μέτρων έχει κλείσει και ότι σε κάθε περίπτωση θα καταθέσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή οπότε ο καθένας θα τεθεί προ των ευθυνών του. Πάντως, λίγες ώρες μετά την εκκρεμότητα που πλανιόταν για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, οι τόνοι έπεσαν από όλους και κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και διεφάνη η προοπτική να προχωρήσει η συνεννόηση με την τρόικα και να στηριχτούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την εκταμίευση της δόσης.
Έπειτα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Ευ. Βενιζέλος βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή και συζητούσε με τους κ.κ. Π. Κουκουλόπουλο, Χρ. Πρωτόπαπα, Γ. Κουτρουμάνη, Φ. Σαχινίδη και την κυρία Φώφη Γεννηματά. Η συζήτηση διεκόπη από ένα τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά , ο οποίος ήθελε να συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο.
«Είσαι στη Βουλή;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και πήγε από το κοινό μπαλκόνι στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το αντικείμενο της συζήτησης δεν έγινε γνωστό, όμως και οι δύο πολιτικοί δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο κ. Φ. Κουβέλης από την κυβέρνηση έπειτα από τις σκληρές δηλώσεις που έκανε χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις αξιώσεις της τρόικας και τονίζοντας ότι δεν θα δεχτεί τις μεταβολές που ζητεί στα εργασιακά δικαιώματα.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένος στην κουβέντα που έκανε με βουλευτές του κόμματος του στο εντευκτήριο της Βουλής παρουσία του κ. Στουρνάρα.«Τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί χθες. Το σημαντικό είναι να λήξει η συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τις προσεχείς ημέρες θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με όλους τους βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές κατά την ψηφοφορία.
Το ίδιο διάστημα ο κ. Κουβέλης συνεδρίαζε με τους δικούς του συνεργάτες προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον για την απόφαση που θα προέκυπτε από αυτή τη σύσκεψη. Νωρίτερα. κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών αρχηγών, ο υπουργός Εργασίας μπήκε στην αίθουσα με ένα δισέλιδο το οποίο είχε τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει με την τρόικα. «Καλό δεν είναι;» ρώτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς όταν διάβασε το δικό του αντίγραφο.
«Είναι απαράδεκτο», έσπευσε να του απαντήσει ο κ. Κουβέλης. Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να παίξει συμβιβαστικό ρόλο μολονότι και ο ίδιος, όπως είπε και στη δήλωση του θεωρούσε αδικαιολόγητη και προκλητική τη συζήτηση αυτή από την πλευρά της τρόικας.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έθεσε ταυτόχρονα δύο κρίσιμα ζητήματα: της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους και της παρουσίασης στο λαό και στη Βουλή μιας συνολικής και οριστικής λύσης.
Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση με την τρόικα και ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της αποχώρησής του από την κυβέρνηση. Φαίνεται όμως ότι αργότερα επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις και υπήρξε «διαρροή» από την Αγίου Κωνσταντίνου ότι η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση και ότι ελπίζει να κλείσει η συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με την τρόικα.
Αν στα εργασιακά θέματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, το ζήτημα του δεσμευμένου λογαριασμού στο οποίο θα μεταβιβάζονται πόροι και έσοδα του κράτους τα οποία δεν θα διαχειρίζονται οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αλλά ενδεχομένως η ΕΚΤ, θέτει ευθέως θέμα εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας.
Η σχετική πρόταση που απεστάλη εγγράφως στην ελληνική κυβέρνηση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μοιάζει με υποβολή της χώρας σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και όπως φαίνεται ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμούσε να την θέσει στι τραπέζι των συζητήσεων με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη καθώς θα αποτελούσε μια βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης.
Σε αυτή τη φάση, που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ο οποίος ενημερώθηκε για το θέμα, προκάλεσε τη σχετική συζήτηση και όταν αμφισβητήθηκε ότι υπήρχε τέτοιο θέμα έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό έγγραφο. Από το περιεχομενό του γίνεται φανερό ότι κανένα ελληνικό κόμμα δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε μια τέτοια συμφωνία η οποία θα έβαζε σε μεγάλη περιπέτεια τη χώρα.