Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

«Κάτω τα χέρια από την άρση της αναστολής των κατασχέσεων και δημοπρασιών της πρώτης κατοικίας»


Λούκα Κατσέλη

Δελτίο τύπου για την περιοδεία της προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη στην Πάτρα και τη Ναύπακτο στις 22/10/2012.
Την προειδοποίηση «κάτω τα χέρια από την άρση της αναστολής των κατασχέσεων και δημοπρασιών της πρώτης κατοικίας» απεύθυνε η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Τ. Κατσέλη σε δημόσιες παρεμβάσεις της στην Πάτρα και τη Ναύπακτο, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι φημολογούμενες παρεμβάσεις της Τρόϊκας για αλλαγές στον Νόμο για τα υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.

Ως προς το θέμα της καταβολής προς την Ελλάδα της δόσης των 31,5 δις από τον Μηχανισμό Στήριξης, η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» δήλωσε πως, στην πραγματικότητα, η δόση αυτή δεν πρόκειται να διοχετευτεί για να στηρίξει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη αλλά, σχεδόν στο σύνολό της προορίζεται για να «κλείσει τρύπες» των τραπεζών.

Προέβλεψε, επίσης, πως τα νέα μέτρα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και αδυναμία πληρωμής οφειλών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Η νέα αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους της χώρας, είπε, θα καταστεί απαραίτητα αναγκαία. Όσο αργεί, όμως, οι πολίτες υα εξαθλιώνονται ολοένα και περισσότερο.

Η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» κάλεσε, τους πολίτες να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους να διαμορφώσουν ένα πανελλαδικό ενημερωτικό«Δίκτυο Κοινωνικής Στήριξης»,ώστε να υπάρξει σωστή πληροφόρηση, τόσο για την γενικότερη επικαιρότητα όσο και για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τον Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, βεβαιώνοντας πως το κόμμα της στηρίζει τις πρωτοβουλίες αυτές.

Εκτίμησε πως η Τρόϊκα με την απαίτηση αλλαγής του γνωστού και με το όνομα «Νόμος Κατσέλη» νόμου 3869/2010γίνεται δίαυλος της επιθυμίας συγκεκριμένων τραπεζικών κύκλων να «ξεδοντιάσουν» τον ευεργετικό για την ελληνική κοινωνία Νόμο.

Στην ομιλία της στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπάκτου, η Λούκα Τ. Κατσέλη ανάλυσε το πνεύμα του Νόμου αυτού καθώς και το πώς και πότε μπορεί να εφαρμόζεται για να στηρίξει τη διασφάλιση της περιουσίας των κοινωνικών στρωμάτων, που μέσα στη θύελλα των μνημονιακών μέτρων, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δανειακές υποχρεώσεις που συνήψαν σε χρόνο που ήταν αδύνατο να προβλεφθεί η έκρηξη της οικονομικής κρίσης.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που καταλογίζουν στο «Νόμο Κατσέλη» ευθύνες για τις επισφάλειες των τραπεζών, είπε πως αυτές είναι απόρροια των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ίδιες οι τράπεζες και όχι του Νόμου.

Μαζί με τον δικηγόρο Μιχάλη Κούβαρη, της «Ένωσης Καταναλωτών-Δανειοληπτών» η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» απάντησε σε ερωτήσεις των πολιτών που βρίσκονταν στο ακροατήριο για τα προβλήματα αποπληρωμής των δανείων που αντιμετωπίζουν.

Όπως διαβεβαίωσε τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και τα στελέχη της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Αχαΐας με τα οποία συναντήθηκε καθώς και σε δήλωσή της στα ΜΜΕ, η Λούκα Τ. Κατσέλη όχι μόνο θα επανέλθει στο Νομό Αχαΐας στο άμεσο μέλλον, αλλά και θα επισκεφτεί και άλλες περιοχές της χώρας για να συνεισφέρει στις πρωτοβουλίες των πολιτών για δημιουργία του «Δικτύου Κοινωνικής Στήριξης».