Για εμπαιγμό των ανέργων και των εργαζομένων μιλά η Αντιπολίτευση με σκληρές δηλώσεις και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το πού κατέληξαν τα χρήματα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Παρά το γεγονός ότι ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, διαψεύδει ότι υπήρξε ανεπίσημη έκθεση του Οργανισμού, η οποία ανέφερε ότι ούτε ένα ευρώ από την εισφορά δεν έχει φτάσει στον ΟΑΕΔ, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στήνουν στο τοίχο την κυβέρνηση και μιλώντας για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», τη στιγμή που ανεργία έχει φθάσει το 30%, ζητούν αποδείξεις και στοιχεία.
Τη νέα φωτιά στην κυβέρνηση άναψε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το οποίο επικαλείτο ανεπίσημη έκθεση του ΟΑΕΔ προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την εφημερίδα στην έκθεση αναφερόταν επί λέξει: «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, αποδίδει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής», παρά το γεγονός ότι αυτή παρακρατείται κάθε μήνα από 1-1-2011 από τους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών.
Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται και δήλωση του ίδιου του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλ.Κικίλια μέσω της οποίας επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας, ωστόσο όπως λέει είναι θέμα της κεντρικής πολιτικής διοίκησης πώς τα αξιοποιεί.
Διαψεύδει ο Κικίλιας ότι υπήρξε έκθεση
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, με ανακοίνωσή του την Πέμπτη, διαψεύδει ότι υπήρξε αυτή η ανεπίσημη έκθεση, που επικαλείται το δημοσίευμα.
«Ουδέποτε η διοίκηση του ΟΑΕΔ απέστειλε επίσημη επιστολή ή ανεπίσημο σημείωμα («non-paper») στον πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση» τονίζει ο Ηλίας Κικίλιας.
Ο Οργανισμός, αναφέρει ο κ. Κικίλιας, «στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει -ως οφείλει- τις θέσεις του, τόσο για τις ομάδες – στόχους του πληθυσμού που πλήττονται με οξύτητα από την ανεργία και χρήζουν στήριξης, όσο και για τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν.»
» Ταυτοχρόνως, προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την ‘εισφορά αλληλεγγύης’».
Είναι γνωστό, προσθέτει, ότι «τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και από κρατικές επιχορηγήσεις μέσω του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων οι οποίες υποστηρίζουν την κοινωνική παρέμβαση του Οργανισμού.»
» Η συνολική κρατική επιχορήγηση από τις πηγές αυτές ανήλθε σε 455 εκατ. ευρώ για το 2009, 901 εκατ. ευρώ το 2010, 1.010 εκατ. ευρώ το 2011 και 650 εκατ. ευρώ το 2012».
«Χωρίς τις επιχορηγήσεις αυτές ο Οργανισμός δεν θα κατάφερνε να ανταποκριθεί μέχρι σήμερα τόσο στην ανελλιπή καταβολή των επιδομάτων ανεργίας και των λοιπών παροχών, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων που δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στις υπάρχουσες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και τις ταμειακές δυσκολίες που αυτές συνεπάγονται», σημειώνει ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πάντως ότι:
«σήμερα με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του Οργανισμού».
Καταλήγοντας υπενθυμίζει ότι «η διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, για το επόμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Πυρ άνοιξε η Αντιπολίτευση
Η δήλωση αυτή του κ. Κικίλια δεν στάθηκε ικανή να ηρεμήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που με οργισμένες δηλώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπαιγμό των πολιτών και ζητούν εξηγήσεις.
Για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι έχει καταθέσει για το θέμα αυτό επίκαιρη ερώτηση .
«Η μη απόδοση από την κυβέρνηση στον ΟΑΕΔ ούτε ενός ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από την εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία έχει επιβληθεί από 1-1-2011 σε ποσοστό 2% επί των μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και πρόκληση και εμπαιγμό στους επιβαρυνόμενους υπαλλήλους, στους ανέργους και στις οικογένειές τους», σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ.Στρατούλης.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα ερώτηση στη Βουλή και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν απέδωσε στον ΟΑΕΔ τα έσοδα του κράτους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας και τι έγιναν αυτά τα χρήματα που παρακρατήθηκαν.
«Σε μία περίοδο που η ανεργία ξεπερνάει το 30% και η Ελλάδα τελεί υπό ανθρωπιστική κρίση, 600 εκατ. ευρώ κάνουν ‘φτερά’, όπως ενημερώνει την τριανδρία της συγκυβέρνησης ο διοικητής του ΟΑΕΔ», τονίζει ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, ζητώντας διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το πού πηγαίνουν «αυτά τα λεφτά που παίρνουν από την τσέπη του φορολογούμενου και γιατί δεν δίνονται στους ανέργους».
Να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και «το ύψος της εισφοράς που συγκέντρωσε από την επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα» κάλεσε την κυβέρνηση το ΚΚΕ.
«Τα “τρωκτικά” ζουν και βασιλεύουν στο διεφθαρμένο ελλαδικό κράτος», ήταν το σχόλιο της Χρυσής Αυγής, η οποία ζήτησε επίσης «να διερευνηθεί άμεσα πού πήγαν τα 600 εκατ. ευρώ, να ελεγχθούν οι διαχειριστές και να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους αναξιοπαθούντες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου