Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Στα 555 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2012



REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το σήμα από ένα γραφείο πληροφοριών φαίνεται μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Στα 555 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα το 2012, την ίδι ώρα που τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ για την περσινή χρονιά διαμορφώθηκαν στα 998 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 33,9 δισ. ευρώ μέσω των δύο προγραμμάτων αγοράς τίτλων, το Securities Market Pogramme και το Οutright Monetary Transactions OMT, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συνολικά, η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου των ομολόγων των «προβληματικών κρατών» Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ στο τέλος του 2012 ανέρχονταν σε 218 δισ. ευρώ.

Κατόπιν σχετικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση διανομή κερδών, ύψους 575 εκατ. ευρώ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ στις 31 Ιανουαρίου 2013. Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει το υπόλοιπο ποσό των 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ στις 25 Φεβρουαρίου 2013.

Τέλος τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου