Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο Ερντογάν δεν παραιτείται και οι διαδηλωτές συνεχίζουν


Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos
Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και το Σάββατο στην Τουρκία στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει πάνω από μια εβδομάδα στη χώρα. Οι διαδηλωτές αψηφώντας την έκκληση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τερματισμό των διαδηλώσεων κατέβηκαν στους δρόμους στέλνοντας ακόμη μια μέρα το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και για την Κυριακή. 

Επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο κυρίως στην Άγκυρα, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Kizilay με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Στην Κωνσταντινούπολη πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για ένατη ημέρα στην Ταξίμ. Σε μια συμβολική κίνηση οπαδοί των μεγαλύτερων ομάδων της πόλης (Γαλατασαράι, Φενερμπαχτσέ, Μπεσίκτας) ενώθηκαν σε μια πορεία, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε και το φεμινιστικό κίνημα.

Από νωρίς το Σάββατο διαδηλωτές βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης για να δώσουν τρόφιμα και άλλα είδη στους ακτιβιστές που έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία Ταξίμ, όπου οι σκηνές συνεχώς αυξάνονται. «Πριν από περίπου μια εβδομάδα δεν μπορούσαν να φανταστώ τον εαυτό μου να κοιμάται στους δρόμους της πόλης», δήλωσε η 22χρονη Aleyna, τυλιγμένη με μια κουβέρτα και κρατώντας στο χέρι ένα γατάκι που γυρνούσε στο δρόμο. «Τώρα δεν ξέρω πως μπορώ να επιστρέψω», πρόσθεσε.

Το αντικυβερνητικό κίνημα ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα ημέρες, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με πρωτοφανή βία ενάντια σε διαδηλωτές που ζητούσαν να μην καταστραφεί το πάρκο Gezi, το οποίο η κυβέρνηση σχεδίαζε να μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο. Η βίαιη καταστολή προκάλεσε μια κοινωνική έκρηξη και ένα μαζικό κίνημα ενάντια στον «σουλτάνο Ερντογάν» εξαπλώθηκε σε όλη την Τουρκία.

Ο Ερντογάν από την πλευρά κατηγόρησε τους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες» και «πλιατσικολόγους». Τα έβαλε ακόμα και με τα Social Media, που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του κινήματος, τα οποία χαρακτήρισε «μπελά για τις κοινωνίες». Η τουρκική κυβέρνηση δέχτηκε πολλές επικρίσεις για την αστυνομική βία, ωστόσο η ηγεσία της χώρας επισήμανε πως «η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και το αίτημα του Στέφαν Φούλε, αρμόδιου Επιτρόπου για τη διεύρυνση της ΕΕ, για «άμεση και διαφανή» έρευνα σε ό,τι αφορά την αστυνομική βία. «Σε αντίστοιχες διαμαρτυρίες θα υπήρχε πολύ πιο σκληρή απάντηση» σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει πολιτική αναταραχή στη χώρα. Η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις και όπως ήταν αναμενόμενο στον τουρκικό τύπο διέρρευσαν πληροφορίες για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αίτημα που έχει θέσει και η αντιπολίτευση. Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν το Σάββατο καθώς ο Ερντογάν συγκάλεσε εκτάκτως την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος.

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα πρόωρων εκλογών. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το 2015, ενώ και οι δημοτικές εκλογές, αλλά και οι προεδρικές θα πραγματοποιηθούν κανονικά τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2014 αντίστοιχα, ανέφερε. «Μία αλλαγή του προγράμματος αποκλείεται», τόνισε. «Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ρολόι. Δεν υπάρχει τίποτα που να καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», είπε στους δημοσιογράφους. «Ο κόσμος ασχολείται με μια οικονομική κρίση και τα πράγματα πάνε καλά στην Τουρκία. Δεν γίνονται εκλογές επειδή άνθρωποι πορεύονται στους δρόμους», πρόσθεσε.

Ο Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες συζητήθηκαν «λεπτομερειακά» στη συνεδρίαση, αλλά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα. «Μια κυβέρνηση που δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Πήραμε το μήνυμα των διαμαρτυριών και το σεβόμαστε αυτό, αλλά δεν υπάρχει τίποτε να σεβαστείς με ανθρώπους που πετούν πέτρες», είπε. «Η διαδικασία (των διαδηλώσεων) είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ομαλοποιείται και γίνεται όλο και πιο λογική», δήλωσε και συνέχισε:

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα λογικά, δημοκρατικά αιτήματα που σέβονται το νόμο. Η πόρτα μας και οι καρδιές μας είναι ανοικτές σε όσους θέλουν το διάλογο». «Ο τρόπος με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι, οι προσωπικές τους επιλογές, η θρησκεία τους, όλα είναι σεβαστά για εμάς», είπε ο Τσελίκ, απαντώντας στις επικρίσεις των διαδηλωτών που κατηγορούν την εξουσία ότι θέλει να "ισλαμοποιήσει" την κοινωνία. «Αν υπάρχουν ελλείψεις, είμαστε έτοιμοι να τις διορθώσουμε», επέμεινε. Απέρριψε επίσης την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των επικεφαλής της αστυνομίας που απαιτούν οι διαδηλωτές. «Ο πρωθυπουργός δεν θα κόψει κεφάλια απλώς και μόνον επειδή το θέλουν κάποιοι», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου