
Ο εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί να είναι μια καρικατούρα ξενοφοβικού βομβαρδισμού, αλλά οι μονομερείς χαρτογραφικές προσαρμογές ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος του ιμπεριαλισμού.
Αρθρογράφος του Al Jazeera
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο κέντρο, λέει ότι η επερχόμενη κυβέρνησή του θα μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής [Scott Olson/Getty Images μέσω AFP]
Αυτόν τον μήνα, κατά τη διάρκεια μιας περιπετειώδους συνέντευξης Τύπου στο κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το τελευταίο του όραμα για την αναθεώρηση του χάρτη του κόσμου: «Θα αλλάξουμε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού στον Κόλπο της Αμερικής, που έχει ένα όμορφο δαχτυλίδι».
Συνέχισε επαναλαμβάνοντας επιδοκιμαστικά: «Αυτό καλύπτει πολλά εδάφη, τον Κόλπο της Αμερικής. Τι όμορφο όνομα.”
Ο Κόλπος του Μεξικού, που εκτείνεται κατά μήκος μεγάλου μέρους της ανατολικής ακτογραμμής του Μεξικού και εφάπτεται σε πέντε νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, είναι βασικός διεθνής κόμβος για τη ναυτιλία, την αλιεία, τις γεωτρήσεις πετρελαίου και άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Το σώμα του νερού βαφτίστηκε ως τέτοιο περισσότερο από τέσσερις αιώνες πριν από την ύπαρξη είτε των ΗΠΑ είτε του Μεξικού.
Φυσικά, μια μονομερής μετονομασία του κόλπου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν θα απαιτούσε την έγκριση από το Μεξικό ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πρόσθετες χαρτογραφικές προσαρμογές που έγιναν πρόσφατα από τον εισερχόμενο ηγέτη περιλαμβάνουν την κατάληψη της Διώρυγας του Παναμά , την κατάργηση του ελέγχου της Γροιλανδίας και την προσάρτηση του Καναδά .
Εκτός από το «όμορφο δαχτυλίδι» που εντόπισε ο Τραμπ στον επικείμενο νέο όνομα του Κόλπου του Μεξικού, η προτεινόμενη κίνηση συνάδει με το ιστορικό του υπέρμετρου ανταγωνισμού του Μεξικού, μιας χώρας που έχει πει ότι αποτελείται δυσανάλογα από « βιαστές » και άλλους εγκληματίες. Και μιλώντας για «όμορφο», ο Τραμπ ζήτησε επανειλημμένα κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος από το Μεξικό να πληρώσει το λογαριασμό για το « μεγάλο, όμορφο τείχος » που οραματιζόταν να υψώσει στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Πράγματι, ο Τραμπ κατηγορεί βίαια τον νότιο γείτονα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη ροή «παράνομων» μεταναστών και ναρκωτικών – λες και η αμερικανική ζήτηση για παράνομες ουσίες και η δικομματική συνήθεια των ΗΠΑ να καταστρέφουν χώρες άλλων ανθρώπων δεν έχουν καμία σχέση με την τροφοδοσία της διακίνησης ναρκωτικών και της μετανάστευσης. Ούτε, σίγουρα, η οικονομική εξάρτηση των ΗΠΑ από την αθέμιτη και εκμεταλλεύσιμη εργασία δεν παίζει κάποιο ρόλο στην εξίσωση.
Χωρίς να χάνει την ευκαιρία για επαναλαμβανόμενη υποκρισία, ο Τραμπ προσάρτησε την ακόλουθη προειδοποίηση στην ανακοίνωσή του στον Κόλπο του Μεξικού στο Μαρ-α-Λάγκο: «Και το Μεξικό πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεχυθούν στη χώρα μας». Όπως και να έχει, το rebranding του κόλπου σίγουρα θα βάλει τους Μεξικανούς στη θέση τους.
Τουλάχιστον, το έργο «Κόλπος της Αμερικής» είναι λιγότερο επεμβατικό από προηγούμενες ιδέες που ξεπήδησαν από τον εγκέφαλο του Τραμπ, όπως η εκτόξευση πυραύλων στο Μεξικό για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών - οργανώσεις που τυγχάνει να οφείλουν την ίδια τους την ύπαρξη στην ταυτόχρονη Αίτημα των ΗΠΑ και ποινικοποίηση των ναρκωτικών .
Διαφήμιση
Το χιούμορ σχετικά με τη μετονομασία παρέχει επίσης μια βολική απόσπαση της προσοχής από, ξέρετε, πραγματικά προβλήματα – κάτι που προορίζεται να κάνει εξαρχής η χαρακτηριστική βομβιστική ξενοφοβία του Τραμπ.
Η ακροδεξιά εκπρόσωπος των ΗΠΑ Marjorie Taylor Greene, για πρώτη φορά, δεν έχασε χρόνο ακούγοντας το κάλεσμα του Τραμπ για όπλα. Μόλις δύο ημέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του Mar-a-Lago στη Φλόριντα, παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που θα μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκλεγμένου προέδρου.
Σύμφωνα με τον πολιτικό ιστότοπο The Hill, το νομοσχέδιο «θα κατευθύνει τον πρόεδρο του Συμβουλίου Γεωγραφικών Ονομάτων υπό τον Υπουργό Εσωτερικών να μετονομάσει όλα τα ομοσπονδιακά έγγραφα και χάρτες εντός 180 ημερών από την υπογραφή τους σε νόμο». Η Greene πρόσθεσε το δικό της πειστικό βήμα πωλήσεων: «Είναι το χάσμα μας. Το νόμιμο όνομα είναι ο Κόλπος της Αμερικής και είναι αυτό που θα πρέπει να τον αποκαλεί ολόκληρος ο κόσμος».
Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί πολιτικοί προτείνουν τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού. Ένα άρθρο του Associated Press θυμίζει ένα επεισόδιο το 2012 όταν ένα μέλος του νομοθετικού σώματος της πολιτείας του Μισισιπή υπέβαλε νομοσχέδιο για την ανάθεση του ονόματος "Κόλπος της Αμερικής" σε τμήματα του υδάτινου όγκου που αγγίζουν τις παραλίες του Μισισιπή - "μια κίνηση του συντάκτη του νομοσχεδίου αργότερα αναφέρεται ως «αστείο»».
Εν τω μεταξύ, πολύ πιο πίσω στο περιφερειακό χρονοδιάγραμμα, ο Κόλπος του Μεξικού φιλοξενούσε ένα άλλο κραυγαλέο παράδειγμα αυτοκρατορικής ύβρεως που εκδηλώθηκε το 1914 υπό την εποπτεία του Δημοκρατικού Προέδρου των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον. Ο ιστότοπος της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Woodrow Wilson έχει μνημονεύσει το «Περιστατικό στο Tampico» εκείνης της χρονιάς, που ονομάστηκε από το λιμάνι της μεξικανικής πολιτείας Tamaulipas στον Κόλπο του Μεξικού, όπου «αμερικάνικα πολεμικά πλοία κάθονταν ακριβώς έξω από την ακτή για να προστατεύσουν το αμερικανικό πετρέλαιο συμφέροντα».
Το προηγούμενο έτος, ένα πραξικόπημα κατά του Μεξικανού Προέδρου Francisco I Madero είχε λάβει χώρα με τη βοήθεια του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Μεξικό, προκαλώντας τη βασιλεία του στρατηγού Victoriano Huerta. Μέχρι το 1914, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μεξικό υποστήριζε την αντιπολίτευση στην Huerta, οι δυνάμεις της οποίας είχαν το θράσος να κρατήσουν εννέα Αμερικανούς ναύτες ενώ ο στόλος των αμερικανικών πολεμικών πλοίων συνέχιζε να κάθεται αθώος στα ανοιχτά της ακτής.
Στην εκδοχή του περιστατικού που παρείχε η Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Woodrow Wilson, «ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή απαίτησε χαιρετισμό με 21 πυροβόλα και συγγνώμη από την Huerta αφού οι ναύτες απελευθερώθηκαν γρήγορα». Η μεξικανική κυβέρνηση απέρριψε αυτά τα αιτήματα, «και ο Πρόεδρος Wilson χρησιμοποίησε τα γεγονότα ως λόγο για να ζητήσει άδεια από το Κογκρέσο για ένοπλη εισβολή στο Μεξικό».
Και voila: «Τα γεγονότα οδήγησαν σύντομα στην κατάληψη της [της πόλης του λιμανιού] Βερακρούζ από τις αμερικανικές δυνάμεις».
Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να είναι αντίθετοι στη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού.
Και ενώ η επιμονή του Τραμπ να συμπεριφέρεται σαν καρικατούρα του εαυτού του καθιστά ευκολότερο να τον θεωρήσει κάποιου είδους παρέκκλιση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στο τέλος της ημέρας, ο ιμπεριαλισμός είναι ξεκάθαρος και απλός – και αυτό είναι ένα πράγμα που απλά δεν μπορείτε μετονομάζω.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι δικές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική στάση του Al Jazeera.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου