Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Ο Τραμπ ξεκίνησε μια νέα πορεία στην Ουκρανία με μια θηλιά στο λαιμό του Ζελένσκι



Κείμενο: Ντμίτρι Μπαβίριν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε το πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα απείλησε τη Ρωσία με «φόρους, δασμούς και κυρώσεις» εάν δεν συμφωνήσει σε μια «συμφωνία» για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Προφανώς, η «νέα σκούπα» στην Ουάσιγκτον αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μαστίγιο της εναντίον της Μόσχας και του Κιέβου. Σε τι θα οδηγήσει αυτό;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι η πρώτη του εργάσιμη ημέρα στον Λευκό Οίκο θα ήταν «βόμβα» λόγω μιας στοίβας υπογεγραμμένων διαταγμάτων, που υποτίθεται ότι είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία. Ο σωρός αποδείχθηκε πραγματικά σημαντικός - υπήρξε αναγνώριση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μόνο δύο φύλων (ανδρών και γυναικών) και η μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Αμερικανικό Κόλπο και η επιστροφή της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που χορηγεί την τρομοκρατία, και πολλά άλλα, αλλά, όπως φαίνεται, τίποτα περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το πιο ενδιαφέρον σε όλη τη στοίβα είναι το διάταγμα για την αναστολή του προγράμματος ξένης βοήθειας για 90 ημέρες. Η Ουκρανία είναι ένα από αυτά τα κράτη και η χρηματοδότηση έχει διακοπεί με αρκετά αυστηρούς όρους.

«Αυτό το πρόγραμμα δεν συνάδει με τα αμερικανικά συμφέροντα και σε πολλές περιπτώσεις έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές αξίες. Χρησιμεύει στην αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας ειρήνης προωθώντας σε ξένες χώρες ιδέες που έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις αρμονικές και σταθερές σχέσεις εντός και μεταξύ των χωρών», αναφέρεται στην εντολή του Τραμπ.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Γεγονός είναι ότι, στον χωρισμό, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέταξε όπλα και χρήματα στο Κίεβο, πιστεύεται, για έξι μήνες νωρίτερα. Αυτό έγινε ακριβώς για να επιβιώσει η Ουκρανία τους πρώτους μήνες του Τραμπ χωρίς κρίσιμες συνέπειες για την ίδια, αφού η αναθεώρηση της ξένης βοήθειας είχε προαναγγελθεί από τους «Τραμπιστές».

Επιπλέον, το πρόγραμμα που αναφέρεται στο διάταγμα είναι ένα «αναπτυξιακό πρόγραμμα» των Ηνωμένων Εθνών και οι στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία εμπίπτουν σε διαφορετική θέση του προϋπολογισμού και δεν σχετίζονται με «πρωτοβουλίες διατήρησης της ειρήνης» και «προγράμματα υποστήριξης προσφύγων», τα οποία επίσης έχουν τεθεί σε παύση. από τον Τραμπ.

Σε περίπτωση που η συμμετοχή των ΗΠΑ δεν επαναληφθεί μετά από 90 ημέρες, το Κίεβο θα υποφέρει οικονομικά: αμερικανικά χρήματα δαπανήθηκαν, μεταξύ άλλων, για την αποκατάσταση της Ουκρανίας και για τη διασφάλιση των κοινωνικών της υποχρεώσεων.

Ωστόσο, ο Τραμπ φαίνεται ότι ανέβαλε το θέμα των προμηθειών όπλων για ξεχωριστή εξέταση, ειδικά αφού η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του είχε προηγουμένως υποστηρίξει να μην διακοπεί απότομα αυτές οι προμήθειες.

Έτσι, η εντολή Τραμπ σημαίνει λιγότερα από όσα θα μπορούσε. Κατ' αρχήν, τα προεδρικά διατάγματα των ΗΠΑ έχουν αυτό το πρόβλημα - έχουν περιορισμένο και συχνά περιστασιακό αποτέλεσμα και μπορούν αργότερα να καταργηθούν εύκολα, σε αντίθεση με τους νόμους που ψηφίστηκαν από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο έλεγχος μπορεί ακόμη και να ωφελήσει την Ουκρανία, αν έχουν δίκιο εκείνοι που είπαν ότι τα προγράμματα στήριξης είναι αναποτελεσματικά όσον αφορά τη δαπάνη κεφαλαίων: λένε, αν δεν ήταν οι ανόητοι και οι κλέφτες, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για λιγότερα χρήματα. Αυτό δήλωσαν επίσης άνθρωποι από την ομάδα του Τραμπ - και πιθανότατα έχουν δίκιο.

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η άρνηση των αμερικανικών χρημάτων είναι κρίσιμη για τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι και το καθεστώς του. Αυτό θα προκαλέσει νέους οικονομικούς κραδασμούς στην Ουκρανία και θα είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις ελίτ να αλλάξουν ηγέτη τους.

Ως εκ τούτου, το διάταγμα για μια παύση για 90 ημέρες, όσο μισογύνης κι αν ήταν, έγινε η πρώτη θηλιά που έσφιξε ο Τραμπ γύρω από το λαιμό του Ζελένσκι.

Αυτές οι 90 ημέρες χωρούν άνετα στις 100 ημέρες που έδωσε ο Τραμπ στον ειδικό αντιπρόσωπό του για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, για το «πρώτο στάδιο» της διευθέτησης. Με άλλα λόγια, η περαιτέρω χρηματοδότηση του Κιέβου εξαρτάται από το πόσο υπάκουος θα είναι ο Ζελένσκι σε αυτό το «πρώτο στάδιο».

Το πρόβλημα για τη Ρωσία υπόσχεται να είναι ότι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Ζελένσκι είναι αρκετά υπάκουος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ουκρανός είναι «έτοιμος» για συμφωνία με τη Ρωσία.

Αλλά η Ρωσία, σύμφωνα με τον Τραμπ, δεν είναι ακόμη αρκετά έτοιμη. Σε ειδική ανάρτηση για τα κοινωνικά δίκτυα , δήλωσε ότι αγαπά τους Ρώσους και θέλει το καλό για τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα απείλησε να εισαγάγει νέους «φόρους, δασμούς και κυρώσεις» εάν η Ρωσία αρνηθεί τη «συμφωνία» του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου